342
Δεν είχε το επιθυμητό για τη Δύση αποτέλεσμα η γροθιά-χαιρετισμός του Τζο Μπάιντεν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο Ριάντ, στις 15 Ιουλίου | Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

«Προσβολή στον Μπάιντεν» η μηδαμινή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2022, 16:36
Δεν είχε το επιθυμητό για τη Δύση αποτέλεσμα η γροθιά-χαιρετισμός του Τζο Μπάιντεν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο Ριάντ, στις 15 Ιουλίου
| Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

«Προσβολή στον Μπάιντεν» η μηδαμινή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2022, 16:36

Ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε να ταξιδέψει μέχρι το Ριάντ «ξεχνώντας» τις δηλώσεις του εναντίον του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και να παζαρέψει λίγο πετρέλαιο ακόμα για τη Δύση, που έχει βρεθεί στο μάτι του ενεργειακού κυκλώνα.

Ομως, ο πρίγκιπας διάδοχος όχι μόνο δεν του έκανε τη χάρη, αλλά τον κορόιδεψε κιόλας, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, καθώς ο ΟΠΕΚ+ (τα 13 μέλη του οργανισμού και η Ρωσία) αποφάσισαν να αυξήσουν την παραγωγή τους μόλις κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, δηλαδή μία σταγόνα στον μαύρο ωκεανό της παγκόσμιας παραγωγής, η οποία ξεπερνά τα 15 εκατ. βαρέλια ημερησίως…

Η απόφαση του ΟΠΕΚ ισοδυναμεί με προσβολή στον αμερικανό πρόεδρο, σημειώνει ο Guardian.

Οι υπουργοί των κρατών-μελών του οργανισμού συναντήθηκαν την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης και αποφάσισαν την αύξηση της παραγωγής, που θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο.

«Είναι τόσο μικρή η αύξηση που δεν έχει κανένα νόημα. Ως πολιτική χειρονομία, είναι προσβλητική», είπε χαρακτηριστικά ο Ράαντ Αλκαντίρι, στέλεχος του Eurasia Group, εταιρεία πολιτικών συμβούλων.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση η τιμή του αργού αυξήθηκε κατά τρία δολάρια, φτάνοντας τα 102 δολάρια το βαρέλι, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ δικαιολόγησαν την απόφασή τους λέγοντας είναι «εξαιρετικά περιορισμένη η διαθεσιμότητα της επιπλέον ποσότητας λόγω χρόνιας έλλειψης επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα».

Πρόσθεσαν επίσης ότι η έλλειψη επενδύσεων στην εύρεση νέων αποθεμάτων πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια παραγωγή ενόψει της αυξημένης ζήτησης μετά το 2023.

Σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, η παραγωγή πετρελαίου έχει αυξηθεί από 430.000 έως 650.000 βαρέλια τον μήνα, αλλά κάποια μέλη του καρτέλ έχουν φτάσει το ανώτατο όριο της παραγωγής τους.

Παρά την δέσμευσή τους να αυξήσουν την παραγωγή στα προ πανδημίας επίπεδα, τον Ιούνιο υπολειπόταν κατά τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, λόγω κυρώσεων εναντίον κάποιων μελών και λόγω χαμηλών επενδύσεων σε άλλα.

Αυτή τη στιγμή, μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Εκπρόσωπος του Μπάιντεν δήλωσε ότι η αύξηση κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, ήταν «ένα βήμα προς τα μπρος» αλλά ότι ο αμερικανός πρόεδρος θέλει μεγαλύτερη αύξηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...