484
Η γυμνόστηθη, Ασιάτισσα Μαριάν του Κόμπο, χρησιμοποιήθηκε πολιτικά από το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία | Twitter/@Combo_Ck

Πρόστιμο στη γαλλική άκρα Αριστερά για κατάχρηση του συμβόλου της Μαριάν

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2023, 21:08
Η γυμνόστηθη, Ασιάτισσα Μαριάν του Κόμπο, χρησιμοποιήθηκε πολιτικά από το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία
|Twitter/@Combo_Ck

Πρόστιμο στη γαλλική άκρα Αριστερά για κατάχρηση του συμβόλου της Μαριάν

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2023, 21:08

Ακόμα και η σάτιρα και ο σαρκασμός στην πολιτική έχουν τα όριά τους. Οι Γάλλοι μπορούν να ανεχθούν –και, στα όρια της ελευθερίας της έκφρασης, να προστατέψουν– τη διακωμώδηση της θρησκείας ή του θεσμού της οικογένειας, αλλά τοποθετούν την «κόκκινη γραμμή» τους όσον αφορά στο σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης.

Ο ριζοσπάστης αντικαπιταλιστής πολιτικός που ηγείται της συμμαχίας της αριστερής αντιπολίτευσης της Γαλλίας, δέχθηκε επιβολή προστίμου για τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση της απεικόνισης της Μαριάν, του εθνικού συμβόλου της χώρας, από καλλιτέχνη του δρόμου, ως γυμνόστηθη Ασιάτισσα.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, το γαλλικό εφετείο διέταξε τον Ζαν-Λικ Μελανσόν και το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του, Ανυπότακτη Γαλλία, να πληρώσουν πρόστιμο 40.000 ευρώ ως αποζημίωση και για κάλυψη νομικών εξόδων, για τη χρήση του έργου του καλλιτέχνη του δρόμου Κόμπο σε προεκλογικά βίντεο, χωρίς άδεια.

Είναι η πρώτη φορά που γαλλικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η τέχνη του δρόμου υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα. Η απόφαση ανέτρεψε μια κρίση κατώτερου δικαστηρίου, ότι η τοιχογραφία της Μαριάν, που ζωγραφίστηκε σε γκράφιτι από τον Κόμπο το 2017 σε ένα κτίριο στην περιοχή Μαρέ του Παρισιού, δεν καλυπτόταν από πνευματικά δικαιώματα.

Η φιγούρα της Μαριάν έχει προσωποποιήσει τις γαλλικές δημοκρατικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας από την εποχή της Επανάστασης, και η εικόνα της κατέχει τιμητική θέση στα δημαρχεία και στα δικαστήρια. Ο Κόμπο την απεικόνισε ως Ασιάτισσα, φορώντας τζιν, με γυμνό το δεξί της στήθος, με μια τριχρωμία που έφερε το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Ανθρωπότητα» δίπλα στη λεζάντα «Θέλουμε δικαιοσύνη».

Ο ηγέτης της γαλλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, έχει δεχθεί τα πυρά σύσσωμου του πολιτικού κόσμου για την άρνησή του να καταδικάσει τις ταραχές στους δρόμους του Παρισιού (Shutterstock/Obatala-photography)

Ο καλλιτέχνης του γκράφιτι έφερε αντίρρηση για τη συσχέτιση της τέχνης του με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το εφετείο έκανε δεκτή την αγωγή του για ηθική και περιουσιακή αποζημίωση, αλλά επιδίκασε πολύ λιγότερα από τα 900.000 ευρώ που είχε ζητήσει. «Το βασικό του παράπονο ήταν η πολιτική εκμετάλλευση της δουλειάς του και η βλάβη της φήμης του», σύμφωνα με τον δικηγόρο του Νικολά λε Πεΐ ντι Τεϊγιέλ.

Το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία ηγείται της συμμαχίας NUPES (Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ενωση) των αριστερών κομμάτων, που κυριαρχεί στην κοινοβουλευτική αντιπολίτευση απέναντι στην κεντρώα κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν – αν και το ακροδεξιό Εθνικό Συλλαλητήριο της Μαρίν Λεπέν είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.

Ο Μελανσόν και το κόμμα του έχουν δεχθεί πυρά όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από ορισμένους από τους αριστερούς συμμάχους τους, επειδή αρνήθηκαν να καλέσουν για ηρεμία κατά τη διάρκεια των ταραχών που πυροδότησε ο θάνατος από πυροβολισμούς της αστυνομίας ενός εφήβου αλγερινής καταγωγής, τον περασμένο μήνα – οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές περιουσιών, τραυματισμούς και αθρόες συλλήψεις διαδηλωτών.

Η Ορόρ Μπερζέ, βουλευτής του κεντρώου κόμματος του Μακρόν, Αναγέννηση, δήλωσε χαρακτηριστικά την Κυριακή ότι το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία θα πρέπει να μετονομαστεί σε «Εμπρηστική Γαλλία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...