Η Facebook θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον διακανονισμό κυβερνητικής έρευνας στις ΗΠΑ αναφορικά με την πρακτική της για τα προσωπικά δεδομένα, ανακοίνωσε η αμερικανική ομοσπονδιακή επιτροπή Εμπορίου (FTC).
Επιπλέον, το κοινωνικό δίκτυο θα υποχρεωθεί ανανεώσει την προσέγγισή του στα ζητήματα ιδιωτικότητας.
Το πρόστιμο αφορά το σκάνδαλο που ξέσπασε το 2018 με τα δεδομένα της Cambridge Analytica. Η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε τους χαλαρούς κανονισμούς του Facebook και συγκέντρωσε παράνομα τα δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών. Στην πορεία, όπως σημειώνει το BBC, η έρευνα των αμερικανικών Αρχών διευρύνθηκε και συμπεριέλαβε και ζητήματα ιδιωτικότητας όπως η αναγνώριση προσώπου.
H FTC με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του διακανονισμού, για την οποία απαιτείται δικαστική έγκριση, παρόλο που οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν ότι ο διακανονισμός δεν ήταν ευρύς και η αρχή δεν επέβαλε αρκετά υψηλό πρόστιμο.
Ακόμη και έτσι, τα 5 δισ. δολάρια είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί για την παραβίαση της ιδιωτικότητας των καταναλωτών.
«Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις στα δισεκατομμύρια χρηστών της σε όλο τον κόσμο ότι θα μπορούσαν να ελέγχουν το πώς μοιράζονται οι προσωπικές τους πληροφορίες, η Facebook υπονόμευσε τις επιλογές των καταναλωτών», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της FTC, ρεπουμπλικάνος Τζο Σίμονς.
Ωστόσο, το μέλος της επιτροπής Ρόχιτ Τσόπρα (από τους Δημοκρατικούς) δήλωσε ότι το πρόστιμο δίνει ασυλία στα υψηλόβαθμα στελέχη της Facebook και «κανένα πραγματικό περιορισμό στο επιχειρηματικό της μοντέλο» και «δεν λύνει τα βασικά προβλήματα που οδήγησαν σε αυτές τις παραβιάσεις».
Σύμφωνα με την FTC, η πολιτική της Facebook για τα προσωπικά δεδομένα εξαπάτησε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που χρησιμοποίησαν το εργαλείο αναγνώρισης προσώπου της Facebook και επίσης παραβίασε τους κανόνες της ενάντια στις πρακτικές εξαπάτησης όταν δεν αποκάλυψε ότι οι αριθμοί τηλεφώνου που είχε συγκεντρώσει για την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού ασφαλείας θα χρησιμοποιούνταν για διαφημιστικούς λόγους.
Βάσει του διακανονισμού, το συμβούλιο της Facebook θα συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή προσωπικών δεδομένων που θα αφαιρεί τον «απεριόριστο έλεγχο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ αναφορικά με τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών».
Ο Τσόπρα καθώς και η (επίσης Δημοκρατική και μέλος της επιτροπής) Ρεμπέκα Σλότερ, που ήταν κατά του διακανονισμού, δήλωσαν ότι το πρόστιμο των 5 δισ. δολαρίων ίσως είναι χαμηλότερο από τα κέρδη που άντλησε η Facebook παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένων των χρηστών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News