238
Νοσηλεύτρια ετοιμάζει εμβόλιο της AstraZeneca | REUTERS/Dinuka Liyanawatte/

Προσφυγή ΕΕ εναντίον AstraZeneca για την αθέτηση του συμβολαίου τους

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 11:56
Νοσηλεύτρια ετοιμάζει εμβόλιο της AstraZeneca
|REUTERS/Dinuka Liyanawatte/

Προσφυγή ΕΕ εναντίον AstraZeneca για την αθέτηση του συμβολαίου τους

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 11:56

Στα δικαστήρια θα προσφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, για την καθυστέρηση στις παραδόσεις των εμβολίων.

Την είδηση δημοσιεύει το Politico, επικαλούμενο πέντε ευρωπαίους διπλωμάτες, που δεν κατονομάζει.

H Κομισιόν ενημέρωσε την Τετάρτη, τους πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της ΕΕ για τις προθέσεις της, τονίζοντας ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της βάσει του συμβολαίου που υπέγραψε με την Ενωση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η προσφυγή ενδέχεται να κατατεθεί σε βελγικό δικαστήριο. Ομως δεν φαίνεται να συμφωνούν όλες οι χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε ότι προτεραιότητά της είναι να διασφαλίσει «την παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων βάσει των προηγούμενων δεσμεύσεων» της AstraZeneca.

«Με τις χώρες-μέλη εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να το πετύχουμε», πρόσθεσε χωρίς να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί δικαστικής προσφυγής.

Η Κομισιόν ενεργοποίησε στις 19 Μαρτίου μια διαδικασία διευθέτησης διαφορών με την AstraZeneca, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η φαρμακοβιομηχανία, το πρώτο βήμα πριν τη δικαστική προσφυγή.

Η AstraZeneca παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του 2021 μόνο 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.

Στόχος της προσφυγής είναι η AstraZeneca να υποχρεωθεί να παραδώσει στην ΕΕ τις δόσεις που αναφέρονται στο συμβόλαιο το οποίο έχει συνάψει με τις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Δύο διπλωμάτες είπαν ότι η προθεσμία για τις χώρες να υπογράψουν την προσφυγή είναι έως την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...