Υπό το φως των τελευταίων δηλώσεων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν περί αμφίπλευρης στρατιωτικής ενίσχυσης Ελλάδας και Τουρκίας, όλα είναι έτοιμα για την πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά τους εκλογικούς θριάμβους τους, την Τετάρτη 12 Ιουλίου, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Η Τουρκία επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο Μητσοτάκης αναζητεί επίσης κάποια βοήθεια στην Ελλάδα. Λοιπόν, αυτό που προσπαθώ, ειλικρινά, να συνταιριάξω εδώ είναι μια μικρή κοινοπραξία, όπου ενισχύουμε το ΝΑΤΟ από άποψη στρατιωτικής ικανότητας, τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και επιτρέπουμε στη Σουηδία να εισέλθει. Αλλά παίζεται αυτό. Δεν έχει γίνει», ήταν η δήλωση-χρησμός του Τζο Μπάιντεν – ενδεικτική πάντως των προθέσεων της αμερικανικής πλευράς ενόψει της Συνόδου, περί «λύσης-πακέτο» (διεύρυνση της Συμμαχίας και διασφάλιση της ηρεμίας των τελευταίων μηνών σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο).
Ο προγραμματισμός για το Βίλνιους περιλαμβάνει τρεις συναντήσεις: αυτή μεταξύ του Πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου, μία ακόμη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ανάμεσα στον Γιώργο Γεραπετρίτη και στον Χακάν Φιντάν, αλλά και μία τρίτη, σε επίπεδο υπουργών Αμυνας, μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Γιασάρ Γκιουλέρ (μέχρι πρότινος αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων). Στην πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αννα-Μαρία Μπούρα.
«Η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές για τη νέα σελίδα που θα μπορούσε να γυρίσει στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα.
Στο ίδιο πλαίσιο, η πρώτη αυτή συνάντηση των δύο ηγετών θεωρείται ένα θετικό βήμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων σε αυτή τη νέα περίοδο και για τις δύο χώρες.
«Δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο με τη γειτονική χώρα», σημείωναν οι ίδιες πηγές και με αυτή τη λογική, τόνιζαν, προσέρχεται ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο.
Υπενθύμιζαν άλλωστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση, όπως και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών.
«Προφανώς και υπάρχουν διαφωνίες. Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Το ίδιο και οι θέσεις της Ελλάδας. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε», επεσήμαιναν, επαναλαμβάνοντας ότι «πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ μιας ειλικρινούς σχέσης με τη γειτονική χώρα, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με διάλογο καλή τη πίστη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Μένει να φανεί αν και η Τουρκία θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών».
Από το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποιήθηκε εξάλλου ότι εν όψει της συμμετοχής του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Πρώτη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού τα τελευταία 20 χρόνια στη Λετονία
Πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στη Λετονία (η επίσκεψη εκκρεμούσε από πέρυσι, λόγω εσωτερικών εξελίξεων στη Λετονία που βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο και ενώ είχαν προηγηθεί εκείνες σε Λιθουανία και Εσθονία) στην πρώτη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα την τελευταία εικοσαετία.
Στο επίκεντρο της συνάντησης στη Ρίγα με τον λετονό πρωθυπουργό Κρισιάνις Κάρινς, αναμένεται να βρεθούν θέματα όπως η διμερής οικονομική συνεργασία και το Μεταναστευτικό. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η Λετονία είναι αντιμέτωπη από το 2021 με το φαινόμενο της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, στα οποία αναμένεται έως το τέλος του 2024 να έχει ολοκληρωθεί κατασκευή μονίμου φράκτη.
Μάλιστα, ο λετονός ομόλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα Νέας Ενότητας και συμμετέχει επίσης στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λετονίας Εντβαρντς Σμίλτενς.
Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ακολουθήσει επίσκεψη στις χώρες της Βαλτικής τού υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, αλλά και η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News