596
Ο ενεργειακός γίγαντας Saudi Aramco, μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο | EPA/ALI HAIDER

Προς συμφωνία οι κολοσσοί πετρελαίου για τη μείωση εκπομπών μεθανίου

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2023, 19:11
Ο ενεργειακός γίγαντας Saudi Aramco, μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο
|EPA/ALI HAIDER

Προς συμφωνία οι κολοσσοί πετρελαίου για τη μείωση εκπομπών μεθανίου

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2023, 19:11

Οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδιάζουν να μειώσουν σημαντικά το μεθάνιο στις δραστηριότητές τους.

Οι ανακοινώσεις αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θέλουν να απαντήσουν στους ακτιβιστές για το κλίμα που τις έχουν στοχοποιήσει. Οι ηγέτες των ΗΑΕ βλέπουν τη φιλοξενία της COP28 ως ευκαιρία για να υποστηρίξουν ότι οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων παίζουν καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια οι εκπομπές ρύπων τους είναι σημαντικοί παράγοντες αύξησης της θερμοκρασίας, αναφέρει η Washington Post.

Μια πρώτη συμφωνία των 50 από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου – όπως η κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco και κολοσσοί όπως η ExxonMobil – αφορά τη δέσμευσή τους σχεδόν να μηδενίσουν τις εκπομπές μεθανίου που εκπέπονται από τις γεωτρήσεις και τη διαδικασία παραγωγής. Επίσης, περιλαμβάνονται νέοι κανονισμοί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλες χώρες, καθώς και διεθνή παρατηρητήρια με στόχο την εφαρμογή των δεσμεύσεων των εταιρειών.

Ο σεΐχης Αλ Τζαμπέρ των Εμιράτων – ο οποίος είναι πρόεδρος της COP28 που διεξάγεται στο Ντουμπάι- είχε πιέσει για μία διεθνή συμφωνία ως απάντηση της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο ΑΛ Τζαμπέρ δήλωσε: «Πρέπει όλοι να λογοδοτήσουν».

Φιλόδοξοι στόχοι

«Εάν εκπληρωθούν αυτές οι δεσμεύσεις, τότε υπάρχει η δυνατότητα να συγκρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας περισσότερο από οτιδήποτε έχει συμφωνηθεί στις προηγούμενες COP, περισσότερο από οτιδήποτε έχω δει σε ολόκληρη την 30ετή καριέρα μου», δήλωσε ο Φρεντ Κρουπ, πρόεδρος του EDF (Ταμείο Περιβαλλοντικής Aμυνας) και συμπλήρωσε: «Eχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις στις συνόδους για το κλίμα δεν έχουν υλοποιήθηκαν. Αισθανόμαστε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό σύστημα λογοδοσίας».

Για τα πλούσια σε πετρέλαιο Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η COP28 προσφέρει την ευκαιρία να δείξουν ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο για την παροχή ενέργειας στον κόσμο, ακόμη και σε μια εποχή κλιματικής κρίσης εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων. Επί του παρόντος, η βιομηχανία εκπέμπει περίπου το 2 έως 3% του συνόλου του αερίου που παράγει απευθείας στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με το EDF. Η συμφωνία θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να μειώσουν αυτές τις εκπομπές σε μόλις 0,2% της παραγωγής τους.

Δύσπιστοι οι ακτιβιστές

Ορισμένες ομάδες ακτιβιστών, ωστόσο, δήλωσαν ότι οι κανόνες δεν αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόβλημα που είναι η παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Ο κόσμος πρέπει να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση αυτών των εκπομπών στην πηγή τους που είναι στην ουσία η εξάλειψη της ίδιας της πηγής», ανέφερε η Γκαμπριέλα Λεβί της Climate Nexus.

Το μεθάνιο, στην ακατέργαστη μορφή του, είναι μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις που συγκρατούν θερμότητα. Ευθύνεται για περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης της θερμοκρασίας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αν και αποτελεί μόνο το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών. Η μείωση κατά το ήμισυ των ανθρώπινων εκπομπών μεθανίου έως το 2030 θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά περισσότερο από 25% και να ανοίξει τον δρόμο αποτροπής ανόδου της θερμοκρασίας κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, σύμφωνα με έρευνα του 2021 από μια ομάδα επιστημόνων από το EDF και πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Αυτό οδήγησε στην έμφαση που έδωσε τις ΗΠΑ σε συνομιλίες με το Πεκίνο. Ο Τζον Κέρι, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, έχει πιέσει την Κίνα και άλλες χώρες να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, η οποία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η διεύρυνση αυτής της συμμαχίας και η επιτυχία στη σύνοδο COP28, είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων για την αμερικανική αντιπροσωπεία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...