559
Ο Καρλ Νεχάμερ σε πρόσφατη ομιλία του στο κοινοβούλιο. Τώρα αποχωρεί από την καγκελαρία, στη σκιά της παρατεταμένης ακυβερνησίας | EPA/MAX SLOVENCIK

Προς πρόωρες εκλογές και η Αυστρία; Παραιτείται από καγκελάριος ο Καρλ Νεχάμερ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2025, 22:49
Ο Καρλ Νεχάμερ σε πρόσφατη ομιλία του στο κοινοβούλιο. Τώρα αποχωρεί από την καγκελαρία, στη σκιά της παρατεταμένης ακυβερνησίας
|EPA/MAX SLOVENCIK

Προς πρόωρες εκλογές και η Αυστρία; Παραιτείται από καγκελάριος ο Καρλ Νεχάμερ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2025, 22:49

Ενενήντα οκτώ ημέρες. Τόσες έχουν περάσει από τις τελευταίες εκλογές στην Αυστρία, όταν αναδείχτηκε πρώτη δύναμη η Ακροδεξιά και τα υπόλοιπα κόμματα προσπάθησαν, μέσω δύσκολων και πολύμηνων διαπραγματεύσων, να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού ώστε να ανακόψουν την άνοδό της στην εξουσία. Ύστερα όμως από αυτό το διάστημα, η κυβερνητική εκκρεμότητα όχι μόνο παρέμεινε, αλλά κλιμακώθηκε το Σάββατο: Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τόσο από το ανώτατο κυβερνητικό αξίωμα όσο και από πρόεδρος του κόμματός του «εντός των προσεχών ημερών» καθώς οι συζητήσεις με τους σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού κατέρρευσαν.

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν το νεαρό κεντρώο κόμμα NEOS αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας τρικομματικής κυβέρνησης, αφήνοντας μόνους τους τους εκπροσώπους του παλαιού δικομματισμού, δηλαδή το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) και τους σοσιαλδημοκράτες του SPÖ.

Η Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ, επικεφαλής του NEOS, επικαλέστηκε αγεφύρωτες διαφορές σε «θέματα νοοτροπίας» και αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγούσαν τη χώρα σε κάτι καινούργιο, δηλαδή σε μια τρικομματική κυβέρνηση.

Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες κατηγόρησαν το  NEOS ότι τελικά αποφάσισε να βάλει το στενό κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό, που επιτάσσει μια συνεργασία των δυνάμεων του Κέντρου, ως απάντηση στην ενίσχυση της Ακροδεξιάς. Ολο αυτό το τρίμηνο εξάλλου, οι αξιωματούχοι του ÖVP και του SPÖ διαμαρτύρονταν ότι το κόμμα της Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ επέμενε να επιβάλει τις απόψεις του στους δύο μεγάλους, μολονότι είχε 9,1% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με το 47% που αθροίζουν τα δύο ιστορικά κόμματα της Αυστρίας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, oι νεοφώτιστοι Φιλελεύθεροι του NEOS φοβήθηκαν ότι θα μπορούσαν να έχουν την τύχη των γερμανών ομοϊδεατών τους του FDP του Κρίστιαν Λίντνερ, που μετά από τρία χρόνια συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους απειλούνται με πολιτικό αφανισμό τον Φεβρουάριο, στις πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας. Αναλυτές ανέφεραν ότι το NEOS στοχεύει σε μια αύξηση των ποσοστών του, σε περίπτωση που η Αυστρία οδηγηθεί εκ νέου στις εκλογές, λίγους μόλις μήνες μετά τις κάλπες της 29ης Σεπτεμβρίου.

Αυτό το ενδεχόμενο, της νέας προσφυγής σε εκλογές, είναι πλέον πιο πιθανό, καθώς το Σάββατο γνωστοποιήθηκε ότι τα δύο παραδοσιακά κόμματα, το ÖVP του Καρλ Νεχάμερ και το SPÖ του Αντρέας Μπάμπλερ, δεν τα βρήκαν. Ηταν άλλωστε ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς οι δύο παρατάξεις συγκροτούσαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις μίας έδρας.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κεντρώων κομμάτων στην Αυστρία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού χωρίς το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας κατέρρευσαν, δήλωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

«Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων του συνασπισμού, θα παραιτηθώ τόσο από τα δύο καθήκοντά μου ως καγκελάριος όσο και από τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) τις επόμενες ημέρες και θα επιτρέψω μια ομαλή μετάβαση», δήλωσε ο Νεχάμερ σε βιντεοσκοπημένη δήλωση στην πλατφόρμα X.

Οπως επεσήμανε η DW, αυτοί που σίγουρα βγαίνουν κερδισμένοι από όλα αυτά και ευελπιστούσαν σε νέες εκλογές είναι οι ακροδεξιοί Ελεύθεροι (FPÖ) του Χέρμπερτ Κικλ, που πλέον πλησιάζουν το 35% σε όλες τις δημοσκοπήσεις, από το 28,8% που είχαν πάρει στις 29 Σεπτεμβρίου του 2024. 

Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο ενδεχόμενο, της συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών του ÖVP με την Ακροδεξιά –άλλωστε σε αρκετές θέσεις συμπίπτουν, ενώ πολλοί συντηρητικοί βουλευτές προτιμούσαν έναν συνασπισμό με τον Κικλ παρά με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σε κάθε περίπτωση, η Αυστρία βρίσκεται σε μια πολιτική περιδίνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, είχε κάνει λόγο για μια «δοκιμασία της υπομονής» της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...