355
Η κεντρική πύλη του εμβολιαστικού κέντρου «Προμηθέας» στο Μαρούσι | George Vitsaras / SOOC

Προς παράταση ισχύος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 27 Ιανουαρίου 2022, 11:45
Η κεντρική πύλη του εμβολιαστικού κέντρου «Προμηθέας» στο Μαρούσι
|George Vitsaras / SOOC

Προς παράταση ισχύος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 27 Ιανουαρίου 2022, 11:45

Η κακοκαιρία «Ελπίς» φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, παράταση της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου για όσους δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση. Κι αυτό διότι από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, στην Αττική ακυρώθηκαν περισσότερα από 60.000 ραντεβού και πλέον τα εμβολιαστικά γεμίζουν ασφυκτικά.

Ετσι, το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να μη λήξουν την 1η Φεβρουαρίου τα πιστοποιητικά, αλλά στις 6 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους Moderna, Pfizer ή AstraZeneca, ή τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson (όπως έχουν αναφέρει  ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου)  θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν όλα τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα υπόκεινται σε μια σειρά περιορισμών. Ετσι θα πρέπει να έχουν διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test για να μπουν:

—στα καταστήματα λιανικού εμπορίου,

—στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης

—στα κομμωτήρια

—στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας

—στην εκπαίδευση

—στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών

—στους χώρους λατρείας.

Κανονικά οι εμβολιασμοί

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, Πέμπτη, πραγματοποιούνται κανονικά οι εμβολιασμοί των ενηλίκων και των παιδιών άνω των 12.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, όσοι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να επαναπρογραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.

Οι εμβολιασμοί των παιδιών από 5 έως 11 ετών, οι οποίοι θα πραγματοποιούνταν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και την Πέμπτη στον mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας», αναστέλλονται. Οι γονείς θα ενημερωθούν με SMS για την ημέρα και ώρα των νέων ραντεβού.

Οι εμβολιασμοί των παιδιών από 5 έως 11 ετών στα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Για όσους γονείς δεν μπορέσουν να προσέλθουν με τα παιδιά τους στα εμβολιαστικά κέντρα, τα στοιχεία τους θα αντληθούν από το σύστημα, ώστε να κλειστούν από την επιχείρηση «Ελευθερία» νέα ραντεβού, τα οποία θα αποσταλούν στους πολίτες με SMS.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...