718
Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν σήκωσε το γάντι στην Πολιτική Γραμματεία αναβάλλοντας τη σύγκρουση... για δύο ημέρες (φωτ. αρχείου) | Menelaos Myrillas / SOOC

Προς νέα ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ: Μετρούν ψήφους για την πρόταση μομφής

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 22:03
Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν σήκωσε το γάντι στην Πολιτική Γραμματεία αναβάλλοντας τη σύγκρουση... για δύο ημέρες (φωτ. αρχείου)
|Menelaos Myrillas / SOOC

Προς νέα ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ: Μετρούν ψήφους για την πρόταση μομφής

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2024, 22:03

Εντονα διχασμένος εμφανιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου.

Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη ήταν πλέον ξεκάθαρη, με τον Παύλο Πολάκη και στελέχη της ομάδας των «87» (γνωστή και ως «φρουρά Τσίπρα») να ζητούν επίμονα εσωκομματικές εκλογές.

Μόλις την προηγούμενη ημέρα η Ολγα Γεροβασίλη και ο Παύλος Πολάκης έθεσαν εκ νέου ζήτημα ηγεσίας, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μη σηκώσει το γάντι και χαρακτήρισε ως «πρόταση μομφής» στο πρόσωπό του  το αίτημα για εκλογές.

Μάλιστα υποστήριξε ότι το εν λόγω αίτημα «πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα», ενώ επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα, γύρω από τον οποίο φέρεται να συσπειρώνεται το μεγαλύτερο μπλοκ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Ο Νίκος Παππάς διατύπωσε την αντίθεσή του στην προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες, γεγονός ενδεχομένως όχι ασύνδετο με το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τον έχρισε προσφάτως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης φερόταν να βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση λίγο αργότερα. Και αυτό διότι η συνεδρίαση ενός άλλου κομματικού οργάνου, της Επιτροπής Καταστατικού, ολοκλήρωσε τις εργασίες της τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής απορρίπτοντας τις προτάσεις του προέδρου για «σαρωτικές αλλαγές» στο κόμμα.

Η εν λόγω επιτροπή συμμερίστηκε την ανάγκη αλλαγής του ονόματος του κόμματος, εντούτοις η συνολική απόφαση αποτελεί «ξεκάθαρη και πρωτοφανή ήττα του Στέφανου Κασσελάκη», όπως το έθεσε η «Εφημερίδα των Συντακτών». Ακόμη και κορυφαία στελέχη του ονομαζόμενου προεδρικού μπλοκ δεν δίστασαν να ταχθούν απέναντι στην αιφνιδιαστική εισήγηση Κασσελάκη, ανέφερε το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Παρατηρητές των εξελίξεων στην Κουμουνδούρου σχολίαζαν πως αυτό που μένει να καταγραφεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι εάν το αντικασσελακικό στρατόπεδο διαθέτει τις απαιτούμενες δυνάμεις για να κινηθεί κατά του προέδρου.

Η ομάδα των «87» αναμενόταν να καθορίσει τη στάση της στιγμές πριν από την έναρξη των εργασιών της Κ.Ε., ζυγίζοντας όλα τα σενάρια. Ο Παύλος Πολάκης, πάλι, θεωρείτο βέβαιο πως θα θέσει εκ νέου το αίτημά του για κάλπες, χωρίς όμως να είναι σαφές τι θα πράξει στη συνέχεια.

Κατά την ΕΡΤ, το πιθανότερο σενάριο θέλει την κατάθεση δύο προτάσεων μομφής στην Κ.Ε.: μία από τον κ. Πολάκη και μία από τους «87», παρότι δεν αναμένεται συμμαχία μεταξύ τους – οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συντονιστούν μόνο ως προς την πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας.

«Παρά τις συνεχείς προσπάθειες για επίτευξη ισορροπιών, η κατάσταση παραμένει δύσκολη και η πιθανότητα αποφυγής της σύγκρουσης μοιάζει ελάχιστη» πρόσθεσε το ρεπορτάζ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης το βράδυ της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται πως, προκειμένου να οδηγηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης στην πόρτα της εξόδου, πρέπει να υπερψηφιστεί μια πρόταση μομφής από 151 μέλη της Κ.Ε. Οι «87» άφηναν να εννοηθεί ότι επηρεάζουν έως και 110 μέλη του κορυφαίου κομματικού οργάνου, ενώ η πλευρά Πολάκη υπολόγιζε ότι η δύναμή της αντιστοιχούσε σε 40 ψήφους.

Πρακτικά, βέβαια, η διασταύρωση αυτών των αριθμών δεν είναι δυνατή μέχρι και την ώρα της (μυστικής) ψηφοφορίας, εφόσον πράγματι στηθεί μία τέτοια κάλπη.

Το σενάριο να επιχειρήσει ο Στέφανος Κασσελάκης να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή ζητώντας ο ίδιος εσωκομματικές εκλογές –κάτι που απέρριψε την Πέμπτη– δεν θεωρείτο πιθανό. Εξίσου δεν συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες το σενάριο της αναβολής της διαφαινόμενης «μάχης» του Σαββατοκύριακου για το συνέδριο του Οκτωβρίου.

«Θέλουμε αλλαγή» επαναλαμβάνει ο Πολάκης με… μαντινάδες

Νωρίτερα την Παρασκευή ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος επανήλθε προ ημερών στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια πιθανή προσπάθεια του προέδρου να τον «εξευμενίσει», θέλησε να εκφράσει τη διάθεσή του για «στροφή μεγάλη» με μαντινάδες.

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, ο κρητικός βουλευτής ανέβασε στο Facebook τους παρακάτω στίχους (σ.σ.: διατηρείται η ορθογραφία του ίδιου):

κι αν δε γατεχεις να χαλάς, μην ξεκινας να χτιζεις

Εμεις θα το γλεντιζομε κι οπου το βγαλει η βραση

πρεπει να φτιαξει η δουλειά, αλλιως θα σιοχαλασει.

Ο κοσμος θελει πόλεμο, τη δεξια να ριξει

δε θελει ουτε τσακωμο ουτε μασκαραλικι!!!

Γι αυτο και θελουμε αλλαγη και μια στροφη μεγαλη

για να μπορεσει ο Συριζα ρολο να παιξει παλι

  • Η συνεδρίαση της Κ.Ε. λαμβάνει χώρα το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, έξω από το οποίο θα πραγματοποιούν διαμαρτυρία οι απλήρωτοι εργαζόμενοι σε «Αυγή» και «Κόκκινο». Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 12 μ.μ. με την εισήγηση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...