657
Ο Στέφανος Κασσελάκης ανάμεσα στη γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου και τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη | ΙΝΤΙΜΕnews

Προς «μερική αποκόλληση» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ;

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 10:30
Ο Στέφανος Κασσελάκης ανάμεσα στη γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου και τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Προς «μερική αποκόλληση» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ;

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2023, 10:30

Εν μέσω κυκεώνα διαρροών που ξεκινούν από εκτιμήσεις-προβλέψεις για βέβαιες αποχωρήσεις διαφωνούντων (με πρώτο να ανοίγει την πόρτα της εξόδου τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) και φθάνουν μέχρι και σε διευκρινίσεις αναρμοδιότητας της Κεντρικής Επιτροπής (!), «νεοπροεδρικοί» και εκπρόσωποι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» για την κρίσιμη συνεδρίαση του οργάνου το Σαββατοκύριακο.

Βασικό ερώτημα: θα φύγουν Τσακαλώτος και «Ομπρέλα»; Ενα ενδεχόμενο που φαντάζει όλο και πιο πιθανό μετά και την τελευταία τοποθέτηση (εδώ) του πρώην υπουργού Οικονομικών που από τους περισσότερους εκλήφθη ως προαναγγελία αποχώρησης.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι τελευταίες διαρροές από πλευράς ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που ανέφεραν ότι «οι αποχωρήσεις θα γίνουν μετά βεβαιότητας» και ότι μάλιστα,  σχεδόν αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ακολουθήσει η ανακοίνωση της συγκρότησης νέου φορέα της «ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Αντίστοιχα -και παρά τις όποιες φωνές για το αντίθετο- οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν ότι ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης και η νέα ηγετική ομάδα που τον περιστοιχίζει, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω για τις διαγραφές (στην παραπομπή δηλ, των Τζουμάκα, Βίτσα, Σκουρλέτη, Φίλη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής).

Θα υπάρξει επίσης, σαφής πολιτική αποδοκιμασία-καταδίκη των δηλώσεων των τεσσάρων στελεχών και ειδικά του Πάνου Σκουρλέτη που κατήγγειλε τη δράση τρολ του ΣΥΡΙΖΑ (με τις «ευλογίες« του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα), φθάνοντας στο σημείο να προσφύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Οσο για το αν προκύπτει η απαιτούμενη πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή για να περάσει το κείμενο της πολιτικής αποδοκιμασίας, οι ίδιες πηγές έλεγαν με νόημα: «θα το διαπιστώσετε με εμφατικό τρόπο την Κυριακή».

Τα πράγματα πάντως ήρθε να μπερδέψει λίγο ο  αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, ερωτηθείς σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Attica TV αν υπάρχει ήδη εισήγηση από την Επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφές.

Η απάντηση ήταν ένα ξερό «όχι».

«Αυτή τη στιγμή η διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας έχει εκκινήσει, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες και όταν θα υπάρχει εισήγηση, αν στην εισήγηση υπάρχει διαγραφή ή αναστολή ιδιότητας τότε θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή» είπε ο κ. Βασιλειάδης, εκτιμώντας ότι «υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν σήμερα (σ.σ. χθες) είναι Τρίτη, δεν πιστεύω ότι μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχει εισήγηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, που σε μία ακόμη «ντρίπλα» θέλησε να σημειώσει πως η ΚΕ «δεν είναι αρμόδια για τις διαγραφές, είναι το Πειθαρχικό που κάνει φακέλους, τους στέλνει στην Κεντρική Επιτροπή που γνωμοδοτεί και τελικά αποφασίζει το Πειθαρχικό. Δεν θα είναι μια Κεντρική Επιτροπή Διαγραφών».

Σε ρόλο «γεφυροποιού» εμφανίστηκε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ,  ο Διονύσης Τεμπονέρας, εκτιμώντας ότι «το ζήτημα των διαγραφών μπορεί να υποβαθμιστεί, υπάρχει χώρος για ενότητα».

«Υπάρχει ένα ζήτημα διαδικασίας έτσι κι αλλιώς», παρατήρησε με τη σειρά του. «Είναι μία ευκαιρία να υπάρξουν υποχωρήσεις και να πέσουν οι τόνοι. Είναι μία κακή εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, πρέπει να πάμε στην επόμενη ημέρα και να επικεντρωθούμε στα πολιτικά ζητήματα».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, μίλησε εν όψει της συνεδρίασης της ΚΕ για «μερική αποκόλληση ή απόσχιση κάποιων στελεχών».

«Γενικότερα -είπε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών-  οδηγούμαστε σε αυτό το Σαββατοκύριακο χωρίς πολλές εντάσεις που το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν, είναι πιο ήρεμο το κλίμα. Σίγουρα οι διαγραφές είναι η έσχατη λύση όταν επιδιώκεις πραγματικά την ενότητα, αλλά βέβαια όταν υπερβαίνουν τα όρια πλείστες φορές κάποιοι σύντροφοι νομίζω ότι δεν υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές. Ο στόχος σίγουρα είναι μια ομογενοποίηση του χώρου».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Τσακαλώτου ότι έχει χαθεί η υπερηφάνεια στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαμουλάκης απάντησε λέγοντας ότι «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει μια καθαρή διαδρομή η οποία έχει όμως και τις συγκεκριμένες ιδεοπολιτικές συνιστώσες, κατευθύνσεις και εδράζεται σε μια λογική λίγο πιο αριστερή από αυτή που ευρύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει όμως δεν νομίζω ότι η υπερηφάνεια έχει απολεσθεί μέσα από την παρουσία μας σε ένα κόμμα».

Και στο ερώτημα αν βλέπει κίνδυνο διάσπασης, είπε  ότι «πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος αλλά δεν νομίζω ότι έχει χαρακτηριστικά διασπάσεως, μια μερική αποκόλληση ή απόσχιση κάποιων στελεχών μπορεί να υπάρξει, δεν θα το ήθελα αλλά ακόμα και αν συμβεί μπορεί να δράσει και προωθητικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...