229
Tο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη | REUTERS/Wolfgang Rattay

Προς μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 20:00
Tο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Προς μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 20:00

Οπως όλα δείχνουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου επειδή ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει πέσει (2,4% τον Απρίλιο) και θα κινηθεί περαιτέρω καθοδικά, προς την επιθυμητή κατεύθυνση, ύστερα από πρόσκαιρη άνοδο τον Μάιο (αναμένεται να ανακοινωθεί στο 2,5%).

Τα ευρωπαϊκά media έγραψαν ότι τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. Αν όντως τα επιτόκια μειωθούν, η ΕΚΤ θα προλάβει τις κινήσεις των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, όπως είναι η αμερικανική FED και η Τράπεζα της Αγγλίας. Υπενθυμίζεται ότι για την Ευρωζώνη έχει τεθεί στόχος πληθωρισμού στο 2%.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η μείωση του επιτοκίου θα είναι του επιπέδου 0,25% (από το σημερινό 4%). Ο Λέιν δήλωσε ότι η ταχύτερη μείωση του ευρωπαϊκού πληθωρισμού συγκριτικά με άλλους «είναι αποτέλεσμα του μεγάλου επηρεασμού της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», αφού «η αντιμετώπιση του πολέμου και του ενεργειακού προβλήματος ήταν δαπανηρή για την Ευρώπη».

Πέρα από το πρώτο βήμα, της μείωσης που πρόκειται άμεσα να ανακοινωθεί, η ΕΚΤ θα κινηθεί προσεκτικά όλο το υπόλοιπο έτος, με περιοριστική πολιτική. Και τούτο επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της πληθωριστικής αναζωπύρωσης λόγω των εν εξελίξει πολέμων και της τάσης για προστατευτισμό. Αντιθέτως, η FED δεν σκοπεύει να μειώσει τώρα τα επιτόκια. Φαίνεται ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να εγκαταλείψει την επιφυλακτικότητα που επέδειξε κατά το παρελθόν και να προηγηθεί της FED.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...