715
| Shutterstock

Προς ισπανικό μοντέλο για τα επιτόκια καταθέσεων – στεγαστικών στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 12:01

Προς ισπανικό μοντέλο για τα επιτόκια καταθέσεων – στεγαστικών στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 12:01

Η ελληνική κυβέρνηση παρεμβαίνει στις τράπεζες για την παροχή διευκολύνσεων στους ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια αλλά παράλληλα και για να αυξηθούν τα επιτόκια των καταθέσεων που βρίσκονται σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα μολονότι ο πληθωρισμός καλπάζει –γεγονός που, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι ο καταθέτης χάνει την αξία των χρήματων του κάθε μέρα που περνάει. To timing είναι και εδώ κρίσιμο: στην Ισπανία πέρασε πρόσφατα από το υπουργικό συμβούλιο –και οδεύει προς ψήφιση– παρέμβαση της κυβέρνησης του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ για τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών τα οποία «απογειώθηκαν» μετά τις αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

Στην Αθήνα αξιολογείται ακριβώς αυτό το ισπανικό μοντέλο. Είναι ενδεικτικό πως στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών, όπως αποκαλούνται, τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) ζήτησε τη διευκόλυνση των οικονομικά ασθενέστερων που έχουν οφειλές από στεγαστικά δάνεια και πλήττονται από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, ωστόσο, στις διαρκείς επαφές που θα έχει ο υπ. Οικονομικών με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών –ύστερα και από την παρότρυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές– θα συνεχιστεί η πίεση της κυβέρνησης προς τους τραπεζίτες ώστε να αυξηθούν τα επιτόκια των καταθέσεων που παραμένουν απαράδεκτα καθηλωμένα. 

Για το θέμα των τραπεζών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες σχετικά με το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων. 

Η παρέμβαση του Σάντσεθ 

Στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των βαρών για τα ευάλωτα νοικοκυριά με επιμήκυνση δανείων και μείωση επιτοκίων στα κυμαινόμενα στεγαστικά κινείται στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ισπανίας. Οπως ανέφεραν οι Financial Timesύστερα από εβδομάδες συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε την Τρίτη μέτρα που θα βοηθήσουν πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μείωση επιτοκίων και πενταετή περίοδο χάριτος.

Οι κινήσεις αυτές καθιστούν την Ισπανία μία από τις πρώτες χώρες της ευρωζώνης που μετριάζουν το πλήγμα του αυξανόμενου κόστους των στεγαστικών δανείων που οφείλεται στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. Η χώρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις αυξήσεις από την ΕΚΤ, καθώς τα τρία τέταρτα των κατόχων ενυπόθηκων δανείων αφορούν δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια που συνδέονται με τις αλλαγές του επιτοκίου της ΕΚΤ, που έχει αυξηθεί ήδη κατά 2% από τις αρχές του καλοκαιριού ως τώρα.  

Οι πιο ευάλωτες οικογένειες, που ορίζονται ως εκείνες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 25.200 ευρώ, θα μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια που πληρώνουν στο επίπεδο του επιτοκίου αναφοράς της αγοράς, του Euribor, μείον 0,1 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή τη στιγμή, χωρίς τα μέτρα αυτά πολλοί κάτοχοι στεγαστικών δανείων πληρώνουν μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από το Euribor, το διατραπεζικό επιτόκιο αναφοράς που επηρεάζεται από τις κινήσεις της ΕΚΤ.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας εξήγησε ότι για μια οικογένεια με στεγαστικό δάνειο 120.000 ευρώ, το κόστος από τις πρόσφατες αυξήσεις της ΕΚΤ θα μειωθεί στο μισό. Οι δανειολήπτες θα μπορούν επίσης να παρατείνουν τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων τους έως και κατά επτά χρόνια ώστε η δόση να μειωθεί στο 40% του μηνιαίου εισοδήματος. 

Οπως ανέφερε την Πέμπτη ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο 20th Bank Management Conference, η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ώστε αυτό να μπορέσει να αντιμετωπίσει με επάρκεια ενδογενείς και εξωγενείς, παλαιότερες και νέες προκλήσεις. Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι προκλήσεις της περιόδου που διανύουμε είναι τεράστιες, γι’ αυτό και υπογράμμισε ότι «το τραπεζικό σύστημα οφείλει»:

-Να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς βγαίνουμε από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. 

-Να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του νέου και σύγχρονου εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν. 

-Να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

-Να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να ενισχύσει την περίμετρο των δυνητικών προς χρηματοδότηση πελατών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που δημιουργεί το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.

-Να εκπαιδεύσει, τέλος, προσωπικό και πελάτες, στην ψηφιακή μετάβαση των εργασιών του και να συμβάλει στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...