Απόφαση που ενδέχεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στην ήδη τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία είναι έτοιμη να λάβει η Ρωσία.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ότι σήμερα, Δευτέρα, θα ληφθεί απόφαση για την αναγνώρισης από την Ρωσία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ».
Λίγη αμφιβολία μπορεί να έχει κάποιος ότι η απόφαση θα είναι υπέρ της αναγνώρισης. Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ένας από τους πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες του προέδρου, δήλωσε εξάλλου ότι πρέπει να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία των δύο δημοκρατιών. Αυτό ζήτησαν και οι ηγέτες των δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.
Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο ίδιο συμβούλιο δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο».
«Γι’ αυτό το ζήτημα συζητώ με τους συναδέλφους μου. Και ο αμερικανός συνάδελφός μου με διαβεβαίωσε ότι δεν ετοιμάζονται να δεχθούν [ενν. στο ΝΑΤΟ] την Ουκρανία ‘αύριο’. Πολύ περισσότερο ότι είναι δυνατόν κάποιο είδους μορατόριουμ», είπε ο ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ απλά θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στην συμμαχία. «Γι’ αυτό τον λόγο η απάντησή μου ήταν απλή: αυτό δεν είναι παραχώρηση σε εμάς. Είναι απλά υλοποίηση των σχεδίων σας. Θεωρείτε ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να προετοιμάσετε την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για εσάς το κάνετε αυτό το μορατόριουμ», δήλωσε ο Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν.
Σε ό,τι αφορά έναν άλλο ομόλογό του, ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν του είπε ότι η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να εφαρμόσει την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ και εργάζεται πάνω σε νέες ιδέες για τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο αποσχισθείσες περιοχές. Αυτό ήταν απάντηση σε εκτίμηση του ειδικού απεσταλμένου του για την Ουκρανία, Ντμίτρι Κόζακ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κίεβο δεν θα εφαρμόσει ποτέ τις ειρηνευτικές συμφωνίες όπως έχουν τα πράγματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News