437
Ο «πατριάρχης» Μπερνάρ Αρνό (δεύτερος από αριστερά) με τα παιδιά του | Cindy Ord/Getty Images for Tiffany & Co.

Προνοητικός ο Μπερνάρ Αρνό με τα δισεκατομμύρια και τους κληρονόμους του

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2023, 15:00
Ο «πατριάρχης» Μπερνάρ Αρνό (δεύτερος από αριστερά) με τα παιδιά του
|Cindy Ord/Getty Images for Tiffany & Co.

Προνοητικός ο Μπερνάρ Αρνό με τα δισεκατομμύρια και τους κληρονόμους του

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2023, 15:00

Ο μεγιστάνας Μπερνάρ Αρνό, 74 ετών, πρόεδρος και CEO του παριζιάνικου ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH, φρόντισε την επιχείρησή του και την οικογένειά του με τρόπο σαφέστατο και μάλλον ενοχλητικό για τους συγγενείς και κληρονόμους του: τα παιδιά του δεν μπορούν να πουλήσουν το «μαγαζί», δηλαδή τους τίτλους ιδιοκτησίας, αν δεν περάσουν 30 χρόνια. Ετσι το έτος που έχει σημασία σε αυτό το επιχειρηματικό στόρι είναι το 2052.

Ποιος μπορεί να είναι βέβαιος ότι το κληρονομικό ζήτημα έχει εκ των προτέρων λυθεί στις πλούσιες και συγχρόνως πολυμελείς οικογένειες; αναρωτήθηκε πριν από λίγο καιρό η Corriere della Sera. Και συνέχισε γράφοντας ότι ο Αρνό απέδειξε την αποφασιστικότητά του να θέσει όρους απαράβατους, σωστούς φραγμούς στους κληρονόμους του, ώστε να μην τινάξουν στον αέρα τόσα λεφτά μαζεμένα. Η εταιρική δομή της LVMH, πάντως, αναμένεται να αλλάξει καθώς το νεότερο τέκνο του Αρνό, ο Ζαν, έκλεισε τα 25 χρόνια του.

Αν ο Αρνό πέθαινε στις 23 Οκτωβρίου 2023, έγραψε η εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο όμιλος θα περνούσε στα χέρια των διευθυντών ενός βελγικού ιδρύματος, της Protectinvest, το οποίο είχε την εντολή να επιληφθεί «για την προστασία των συμφερόντων και των περιουσιακών στοιχείων» του ομίλου LVMH «από τον θάνατο του Αρνό μέχρι τα 25α γενέθλια του Ζαν». Αλλά η Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 δεν είχε μαύρα κρέπια για τους Αρνό, παρά μόνο τούρτες με κεράκια. Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται ο παράγων Financière Agache.

Πρόκειται για μια ετερόρρυθμη εταιρεία κατά μετοχές. Δικαίωμα λήψης μερισμάτων έχουν οι Λουντοβίκ (42 ετών) και Στεφανί Γουατίν (40 ετών), παιδιά της Ντομινίκ Αρνό, μικρότερης αδερφής του Κροίσου, η οποία απεβίωσε το 2006 σε ηλικία 55 ετών. Αυτοί οι δύο γόνοι της ευρύτερης οικογενείας ελέγχουν μόλις το 19 % της Financière Agache. Ωστόσο, ο έλεγχος της εταιρείας χαρτοφυλακίου που βρίσκεται επικεφαλής της γαλλικής αυτοκρατορίας ειδών πολυτελείας ανήκει στον ομόρρυθμο εταίρο (δηλαδή μόνο με δικαιώματα διαχείρισης) Agache Commandité.

Το κεφάλαιο της Agache Commandité κατανέμεται εξίσου μεταξύ των πέντε παιδιών του Αρνό, δηλαδή στους Αντουάν, Αλεξάντρ, Φρεντερίκ, Ζαν και στην αδελφή τους Ντομινίκ. Καταστατικώς προβλέπεται ότι μόνο αυτά τα πέντε αδέρφια ή οι άμεσοι απόγονοί τους μπορούν να είναι μέτοχοι της εταιρείας. Επιπλέον, κανένα από αυτά τα άτομα δεν θα έχει το δικαίωμα να πουλήσει μετοχές πριν περάσουν 30 χρόνια, δηλαδή πριν από το 2052. Μάλλον ο πατέρας τους τούς δώρισε από ένα ζευγάρι στενά (αλλά χρυσά) παπούτσια…

Προς το παρόν, λοιπόν, η διαχείριση της αυτοκρατορίας LVMH παραμένει σταθερά στα χέρια του ιδρυτή της, Μπερνάρ Αρνό, του τρίτου πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο, με περιουσία 175 δισ. δολάρια. Το καταστατικό της Agache Commandité στην πραγματικότητα προβλέπει ότι ο Κροίσος είναι διευθυντής της εταιρείας με απεριόριστες εξουσίες μέχρι να συμπληρώσει το 95ο έτος της ηλικίας του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...