473
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τρεις ημέρες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία | EPA/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Προκλητικός ο Μεντβέντεφ για τις ιταλικές εκλογές: Τιμωρήστε τις κυβερνήσεις σας για τη βλακεία τους

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2022, 14:07
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τρεις ημέρες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
|EPA/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Προκλητικός ο Μεντβέντεφ για τις ιταλικές εκλογές: Τιμωρήστε τις κυβερνήσεις σας για τη βλακεία τους

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2022, 14:07

Σφοδρότατες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιταλία ανάρτηση στο Telegram του πρώην προέδρου της Ρωσίας και σκληροπυρηνικού στελέχους του καθεστώτος Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, έγραψε στο Telegram, ότι στις κάλπες «θα θέλαμε να δούμε τους ευρωπαίους πολίτες όχι μόνο να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις ενέργειες των κυβερνήσεών τους, αλλά και να λένε κάτι πιο συνεκτικό. Για παράδειγμα, ότι τους καλούν να λογοδοτήσουν, τιμωρώντας τους για την προφανή βλακεία τους».

Οι ιταλοί πολιτικοί αντέδρασαν άμεσα καταδικάζοντας τις δηλώσεις του.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, μίλησε για μια «ανησυχητική παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης στις ιταλικές εκλογές, ο Μεντβέντεφ επεμβαίνει ξανά με ευθύτητα στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, δίνοντας και αυτή τη φορά ένδειξη ψήφου».

Ο ιταλός υπουργός ζήτησε μια συλλογική αντίδραση από τις ιταλικές πολιτικές δυνάμεις, «για μια ξεκάθαρη αποστασιοποίηση από τη ρωσική προπαγάνδα χωρίς καμία συστολή. Εργαζόμαστε για να διαφοροποιήσουμε τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, ώστε να μην χρηματοδοτούμε τον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Οπως ανέφερε η ΕΡΤ, κατά των παρεμβάσεων τοποθετήθηκε και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα. Μάλιστα σε συνέντευξή του στο Tg1, ο Λέτα τόνισε πως «ζητάμε από όλα τα μέρη να πουν “όχι” σε αυτές τις παρεμβάσεις», ενώ μιλώντας για τη Λέγκα υπογράμμισε πως το κόμμα «έχει μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2017 με την Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Πούτιν. Αυτή η συμφωνία πρέπει να ακυρωθεί, αν δεν το κάνουν είναι ένα σοβαρότατο γεγονός για την κυριαρχία της χώρα μας».

Η Μάρα Καρφάνια, πρώην στέλεχος του Φόρτσα Ιτάλια και υπουργός της κυβέρνησης Ντράγκι, η οποία μεταπήδησε στο κεντρώο κόμμα Δράση, λόγω των ρωσικών διασυνδέσεων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε πως «οι Ιταλοί και οι Ευρωπαίοι δεν είναι οι ανόητοι που πιστεύει (ο Μεντβέντεφ), σίγουρα δεν θα ψηφίσουν για να κάνουν τη χάρη στον Πούτιν».

Ο Κάρλο Καλέντα, αρχηγός της Δράσης, δήλωσε: «Η Ρωσία και ο Μεντβέντεφ στις 25 Σεπτεμβρίου θα έχουν μια πικρή έκπληξη. Θα προσπαθήσουμε να νικήσουμε τους φίλους τους Κόντε, Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι. Η έκκληση του Μεντβέντεφ προς τους ψηφοφόρους να τιμωρήσουν τις κυβερνήσεις τους είναι περισσότερο γελοία παρά τραγική».

Πάντως, εναντίον του πρώην προέδρου της Ρωσίας τοποθετήθηκαν και τα δύο από τα τρία κόμματα της Δεξιάς συμμαχίας, η Φόρτσα Ιτάλια, που χαρακτήρισε τις δηλώσεις «απαράδεκτες, εντελώς άτοπες και ως ένδειξη μιας διαταραγμένης προσωπικότητας» δια στόματος της Στεφάνια Κράξι, ενώ τα Αδέλφια της Ιταλίας χαρακτήρισαν τα λόγια του «γελοία».

Ο Ματέο Σαλβίνι όμως, ήταν ο μόνος ιταλός πολιτικός αρχηγός που δεν καταδίκασε τις δηλώσεις. Σε συνέντευξή του τόνισε πως, «τα προβλήματα των Ιταλών δεν είναι τα tweets του Λέτα ή ενός Ρώσου. Ψηφίζουν οι Ιταλοί, όχι οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαλβίνι ήταν έτοιμος να πάει τον Μάιο στη Μόσχα, σε ένα ταξίδι πληρωμένο από τη ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη, το οποίο αναγκάστηκε να ακυρώσει τελευταία στιγμή, λόγω του σάλου που ξεσήκωσε η αποκάλυψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...