Οι δημόσιες ομιλίες και συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών για το Ουκρανικό, συχνά έχουν ελάχιστες πρακτικές εφαρμογές στην πολιτική της Δύσης, αλλά μερικές φορές προδίδουν τις προθέσεις της. Στην Διάσκεψη Ασφαλείας, στο Μόναχο, παρόντες ήταν όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες και ο ουκρανός πρόεδρος Βολoντίμιρ Ζελένσκι. Από τις ομιλίες ξεχώρισε εκείνη του γάλλου προέδρου Μακρόν, που έδωσε μια ακραία καταδικαστική απάντηση στις πολεμικές προκλήσεις της Ρωσίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του με μια λίστα των «τεσσάρων καθαρών ηττών» που έχει υποστεί ήδη ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν στον εδώ και ένα χρόνο πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία είναι μακρύς και όχι σύντομος, είπε ο γάλλος πρόεδρος. Δεν ήταν νομιμοποιητικός, αλλά νεο–αποικιακός, δεν ήταν στρατηγικά προληπτικός, αλλά ένας πόλεμος που έφερε την Σουηδία και την Φινλανδία στην τροχιά του NATO, ενώ αντί να ενισχύσει το κύρος της Ρωσίας, αύξησε την παγκόσμια δυσπιστία απέναντί της.
Παράλληλα, ο Μακρόν απομακρύνθηκε από την προοπτική επικείμενων διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για μια παρατεταμένη σύγκρουση. «Αυτή τη στιγμή, η ώρα του διαλόγου δεν έχει έρθει επειδή η Ρωσία επέλεξε τον πόλεμο… [και] την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου… Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και η επίθεση της πρέπει να αποτύχει» ανέφερε, σύμφωνα με την Guardian.
Ο Μακρόν παραδέχτηκε κάποιες προσωπικές λανθασμένες εκτιμήσεις, λέγοντας: «Πριν από ένα χρόνο μίλησα με τον Πούτιν και με διαβεβαίωσε ότι η μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ δεν έχει καμία σχέση μαζί του. Το αποδέχτηκα. Σήμερα βλέπουμε ότι η ομάδα Βάγκνερ εμπλέκεται στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Έχει μετατραπεί σε ένα νέο μαφιόζικο εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εγκλημάτων και αδικιών».
Στη συνέχεια, ο Μακρόν άγγιξε ένα θέμα που παλιότερα του είχε δημιουργήσει προβλήματα, λέγοντας ότι ούτε η Ευρώπη ούτε η Ρωσία έχουν «χωνέψει» σωστά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Επιμένοντας ότι δεν δικαιολογεί την επιθετικότητα της Ρωσίας, υποστήριξε ότι η Δύση απλά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην πρόκληση της αντιμετώπισης μιας, σε μεγάλο βαθμό, ανοικοδόμητης Ρωσίας και του λαού της.
Αναφέρθηκε και στις θεωρίες περί εσωτερικής ανατροπής του Πούτιν στην Ρωσία. «Δεν πιστεύω ούτε δευτερόλεπτο στην αλλαγή καθεστώτος», είπε. «Ακούγοντας πολλούς να υποστηρίζουν την αλλαγή καθεστώτος, θα τους ρωτούσα απλώς για ποια αλλαγή μιλάνε, ποιος θα είναι ο διάδοχος του Πούτιν και πώς θα γίνει πραγματικότητα; Τις τελευταίες δεκαετίες ζήσαμε πολλές φορές αλλαγές καθεστώτων και ήταν μια ολοκληρωτική αποτυχία».
Πρόσθεσε ότι το πραγματικό ερώτημα είναι «πώς θα αντιστρέψουμε και θα δημιουργήσουμε πάνω» στην τρέχουσα ατελή ισορροπία δυνάμεων Δύσης – Ρωσίας, επιτρέποντας στο Κρεμλίνο να οικοδομήσει κάτι βιώσιμο μόνο του. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να διατυπωθεί λεπτομερώς τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια διευθέτηση.
Ο Μακρόν σκιαγράφησε επίσης την προτιμώμενη αρχιτεκτονική ασφαλείας του με επίκεντρο την Ευρώπη, στον απόηχο του πολέμου, απευθύνοντας ξεκάθαρα πρόσκληση προς το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια, λαμβάνοντας μέρος σε ένα συνέδριο που ο γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει για το μέλλον της αεροπορικής άμυνας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε επίσης να αναλάβει ρόλο σε μια βελτιωμένη εκδοχή του εκκολαπτόμενου φόρουμ της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», που θα περιλαμβάνει την ενέργεια, τον κυβερνοχώρο και την πρόληψη κρίσεων, είπε. Η αναφορά του ήταν μια άμεση πρόσκληση στην συντηρητική βρετανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τον ευρωπαϊκό απομονωτισμό που επιφέρουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση της συμφωνίας του Brexit.
Η ομιλία Μακρόν δεν φαίνεται να συγκίνησε ιδιαίτερα τον Ζελένσκι. Στην διάρκεια της δικής του ομιλίας στην διάσκεψη, ο ουκρανός πρόεδρος προκάλεσε τη Δύση, απαιτώντας ταχύτερες αποφάσεις για κυρώσεις και όπλα, και τονίζοντας ότι ο μόνος ωφελούμενος της καθυστέρησης είναι ο Πούτιν. Προειδοποίησε ότι η αδιαφορία μπορεί να οδηγήσει στον στραγγαλισμό της Μολδαβίας και στην επίτευξη των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, καθώς η Ρωσία μεταφέρει εμπλουτισμένο ουράνιο στην Τεχεράνη.
Ως αποτέλεσμα, είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία αφορά τόσο την ειρήνη στην Μέση Ανατολή, όσο και στην Ευρώπη. Επέμεινε ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει άμεσα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του NATO.
Ο πρόεδρος Μακρόν έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις τελευταία για τις, συχνά άστοχες, πρωτοβουλίες του και την προφανή πίστη του στην ικανότητά του να δαμάσει τον Πούτιν, υπογραμμίζει η Guardian. Αναμφίβολα ορισμένα από αυτά που προτείνει είναι πολύ γαλλοκεντρικά, αλλά μετά από μια περίοδο που εμφανιζόταν παραδόξως άτονος, φαίνεται τουλάχιστον έτοιμος να προσπαθήσει να πιάσει ξανά το τιμόνι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News