454
Μητσοτάκης - Ερντογάν το 2019 στη Νέα Υόρκη. Μια δύσκολη σχέση | Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC

Πρωτοφανής πρόκληση Ερντογάν: Για μένα δεν υπάρχει πλέον Κυριάκος Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 21:11
Μητσοτάκης - Ερντογάν το 2019 στη Νέα Υόρκη. Μια δύσκολη σχέση
|Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC

Πρωτοφανής πρόκληση Ερντογάν: Για μένα δεν υπάρχει πλέον Κυριάκος Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 21:11

Σε μία άνευ προηγουμένου δήλωση προέβη τη Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν υπάρχει» πλέον γι’ αυτόν, μετά την κριτική που άσκησε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον.

Όπως ανέφερε σε ομιλία του μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να μην επιτρέψει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αγκυρα: «Είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, (ο Κυριάκος Μητσοτάκης) είχε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16».

«Δεν υπάρχει πλέον για μένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον έλληνα Πρωθυπουργό, συνέχισε, στον ίδιο τόνο, ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως κατά την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, είχε πει ευθέως πως «ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτός» σε ένα από τα πολλά μηνύματά του προς την Αγκυρα.

Εν συνεχεία, και γνωρίζοντας ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν είχαν προαναγγείλει ότι θα παρακολουθήσουν προσεκτικά κάθε του λέξη, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η τουρκική επιθετικότητα και οι υπερπτήσεις των Τούρκων πάνω από τα ελληνικά νησιά πρέπει να σταματήσουν —αναφορές που έκανε χωρίς καν να διατυπώσει τη λέξη «Τουρκία»!

Επίσης, σε σχέση με τα νέα εξοπλιστικά της γείτονος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Παρακαλώ σημειώστε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που η προσοχή μας εστιάζεται στο πώς θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την ρωσική επιθετικότητα είναι άλλη μία πηγή αστάθειας στον νοτιανατολικό άκρο της συμμαχίας. Σας ζητώ να το λάβετε αυτό υπόψη σας όταν παίρνετε αποφάσεις για αμυντικούς εξοπλισμούς που αφορούν τη Ανατολική Μεσόγειο».

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τέθηκε από τον Πρωθυπουργό και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν κατά τη συνάντησή τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά «τη συζήτηση των δύο ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο συνομιλητή του όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην εντεινόμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα και δη τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά».

Την αντίδραση της Αγκυρας στα παραπάνω είχε προαναγγείλει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας.

Στις παραπάνω αναφορές Ερντογάν απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ξεκαθάρισε το βράδυ της Δευτέρας πως η Αθήνα δε θα εμπλακεί σε μία «αντιπαράθεση δηλώσεων» με την Άγκυρα, δεδομένου ότι ακολουθεί μία «πολιτική αρχών»

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...