356
Από την τελετή ταφής του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στο τέμενος Imam Muhammad ibn Abd al-Wahhab στη Ντόχα | Qatar TV via REUTERS

Προκαλεί ο Ερντογάν: Μνημόσυνο για τον Χανίγια μέσα στην Αγία Σοφία

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2024, 12:56
Από την τελετή ταφής του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στο τέμενος Imam Muhammad ibn Abd al-Wahhab στη Ντόχα
|Qatar TV via REUTERS

Προκαλεί ο Ερντογάν: Μνημόσυνο για τον Χανίγια μέσα στην Αγία Σοφία

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2024, 12:56

Σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια, ο τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει συμβολική κηδεία για τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισαμήλ Χανίγια, μέσα στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η τελετή είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

Στη συμβολική κηδεία θα παραστεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ της προσευχής θα ηγείται ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης, Αλί Ερμπάς.

Με απόφαση του Ερντογάν κηρύχθηκε την Παρασκευή εθνικό πένθος για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια ο οποίος εξοντώθηκε στην Τεχεράνη, από πλήγμα που η Χαμάς αποδίδει στο Ισραήλ.

Μεσίστια σημαία στην τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η μεσιστια σημαία στην τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, ως ένδειξη πένθους για τον ηγέτη της Χαμάς. Ισραηλινά Μέσα μεταδίδουν ότι ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ διέταξε να κληθεί σε εξηγήσεις ο τούρκος αναπληρωτής πρέσβης. «Αν οι εκπρόσωποι της πρεσβείας θέλουν να θρηνήσουν τον αρχιτρομοκράτη Χανίγια – μπορούν να πάνε στην Τουρκία και να θρηνήσουν μαζί με τον Ερντογάν», φέρεται να δήλωσε ο Κατζ.

Συνάντηση Φιντάν – Μεσάαλ στο Κατάρ

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Χαλέντ Μεσάαλ, αναπληρωτή επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Χανίγια. Ο Μεσάαλ θεωρείται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Χανίγια στην οργάνωση.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες οι γιοί του Ισμαήλ Χανίγια, Αμπντουσαλάμ και Χεμάμ.

Εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών, Χάκαν Φιντάν, στην κηδεία του Χανίγια στο Κατάρ θα παραστούν εκ μέρους της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος Τζεβνέτ Γιλμάζ και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...