352
Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς είναι πρόεδρος της Κροατίας από το 2020 | ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/GEORGI LICOVSKI

Προκαλεί ξανά ο κροάτης πρόεδρος: Τους μοίρασαν στις φυλακές για να τους βιάσουν και να τους χτυπήσουν

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2023, 13:44
Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς είναι πρόεδρος της Κροατίας από το 2020
|ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/GEORGI LICOVSKI

Προκαλεί ξανά ο κροάτης πρόεδρος: Τους μοίρασαν στις φυλακές για να τους βιάσουν και να τους χτυπήσουν

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2023, 13:44

Ο κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς αναφέρθηκε εκ νέου στους Κροάτες που συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν από τις ελληνικές Aρχές για το αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

«Δεν θα έπρεπε να συμπεριφέρεται έτσι ένα κράτος δικαίου», τόνισε το βράδυ της Δευτέρας ο κροάτης πρόεδρος σε δηλώσεις του σε τοπικό ΜΜΕ, ασκώντας κριτική στην Ελλάδα.

«Αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. οι κροάτες συλληφθέντες) αντιμετωπίζονται σαν αιχμάλωτοι πολέμου. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν προσεκτικά τι να κάνω. Η κατάσταση δεν είναι απλή. Αυτό αγγίζει τα όρια του νόμου του πολέμου. (Οι κρατούμενοι) αντιμετωπίζονται σαν αιχμάλωτη στρατιωτική μονάδα», προσέθεσε.

«Μπορώ μόνο να κάνω εικασίες για τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτό τώρα, γιατί έγινε στην Ελλάδα, τι περιμένει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό για αυτούς να μεταθέσουν την ευθύνη σε 100 Κροάτες», όμως «πόσοι Ελληνες έχουν συλληφθεί;» αναρωτήθηκε εν συνεχεία ο Μιλάνοβιτς.

Σημείωσε, ακόμη, ότι οι συλληφθέντες διασκορπίστηκαν σε ελληνικές φυλακές σκοπίμως προκειμένου να ξυλοκοπηθούν και να πέσουν θύματα βιασμού.

«(Η συμπεριφορά των ελληνικών Αρχών) δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν αυτή είναι η ΕΕ σήμερα, θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχε», διεμήνυσε.

Στις δηλώσεις του αντέδρασε την επομένη η Αθήνα, με τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Στράτου Ευθυμίου, να τονίζει σε δήλωσή του πως «από την πρώτη στιγμή οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει μετά την τραγική δολοφονία του έλληνα φιλάθλου».

«Στην Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Ευθυμίου, «λειτουργεί κράτος δίκαιου. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων όσων βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αμερόληπτα και αντικειμενικά. Η δε ελληνική Πολιτεία πάντοτε εγγυάται την τήρηση της νομιμότητας και την ακεραιότητα όσων βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα».

Επομένως, «οποιεσδήποτε δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως μόλις το Σάββατο ο πρόεδρος της Κροατίας είχε αναφερθεί και πάλι στους ακροδεξιούς οπαδούς των Bad Blue Boys στέλνοντας το μήνυμα ότι «αν οι ελληνικές Αρχές κρατήσουν και τους 100 ως προφυλακιστέους, αυτό θα είναι ένας είδος βεντέτας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...