1041
| Πολεμική Αεροπορία

Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ: Υπεγράφη η σύμβαση για την αναβάθμιση των Super Puma

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 11:05
|Πολεμική Αεροπορία

Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ: Υπεγράφη η σύμβαση για την αναβάθμιση των Super Puma

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 11:05

Υπεγράφη την Πέμπτη η σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ. Πρόκειται για έργο- μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ- συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ, με την αναβάθμιση των δύο Super Puma να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προμήθεια δύο μηχανισμών βαρούλκου διάσωσης και δύο ενσωματωμένων δεξαμενών αεροπυρόσβεσης.

Για παρακαταθήκη για την ελληνική κοινωνία «έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουν οι πιλότοι μας, οι διασώστες μας και οι πυροσβέστες μας τα μέσα έτσι ώστε να μπορούν να υπηρετούν τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία», έκανε λόγο στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της σύμβασης,  ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τους διαγωνισμούς για την προμήθεια 10 νέων ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, τα οποία θα υπηρετούν τους σκοπούς της πυρόσβεσης, της μεταφοράς και της διάσωσης, διαγωνισμοί που όπως είπε θα βγουν στον “αέρα” εντός Μαρτίου, ενώ μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί σε όλο το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ.

«Θα υλοποιηθούν οι διαγωνισμοί στο σύνολό τους μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το 2025, από την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι για αυτήν την αντιπυρική περίοδο έχουμε μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ολοκληρώσαμε 3,5 μήνες νωρίτερα φέτος απ’ ότι πέρσι το διαγωνισμό μέσα από τον NSPA, δηλαδή το ΝΑΤΟ για την προμήθεια των εναέριων μέσων και νομίζω ότι πετύχαμε λίγο ως πολύ το σύνολο αυτών που ζητήσαμε», σημείωσε ο υπουργός.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη το οποίο, όπως είπε, εμπλέκει τους πάντες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συναρμόδια υπουργεία και φορείς.

Ειδική αναφορά τέλος έκανε και στη μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα για τους καθ’ έξιν εμπρηστές, ακόμα και αν είναι εξ αμελείας.

«Εξ αμελείας που οδηγεί σε απώλεια ζωής ή οικολογική καταστροφή δεν μπορεί να είναι παρά μια πράξη εγκληματική. Σύμφωνα με το Ποινικό Κώδικα αυτό επισύρει ποινή 10 ετών κάθειρξης και μέχρι 200.000 ευρώ πρόστιμο», εξήγησε, κάνοντας λόγο για «μία μειοψηφία ανθρώπων οι οποίοι δεν σέβονται τους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας, το περιβάλλον, την ασφάλεια όλων και τη χώρα μας και δεν μπορεί αυτό να συνεχίσει να μένει ατιμώρητο».

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης επισήμανε πως πρόκειται για το «πρώτο βήμα για την αναβάθμιση των δύο Super Puma».

«Έχουμε άλλη μία σύμβαση η οποία έρχεται», ενημέρωσε, ενώ η «επόμενη περίοδος είναι μια πάρα πολύ γόνιμη περίοδος, καθότι έρχονται μεγάλα πλέον εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία συμβασιοποιούνται».

Την ευχαρίστησή του για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δύο ελικοπτέρων Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος, ένα εκ των οποίων είχε δωρίσει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2001, εξέφρασε με τη σειρά του και ο πρέσβης και μέλος της Εκτελεστικής Διοίκησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Βασίλης Κασκαρέλης τονίζοντας ότι «μία δωρεά η οποία έγινε πριν από τόσα χρόνια παραμένει σήμερα επίκαιρη και επωφελής για τους συνανθρώπους μας».

«Ελπίζουμε δε πως με την αναβάθμιση που ξεκινά αυτή την περίοδο θα παραμείνει επωφελής για άλλα τόσα χρόνια. Γνωρίζουμε από την επικοινωνία μας με την Πυροσβεστική πως το Super Puma έχει αξιοποιηθεί επί σειρά ετών σε κρίσιμες συνθήκες, για την κατάσβεση πυρκαγιών και την αεροδιακομιδή ασθενών σε δυσπρόσιτες περιοχές και είμαστε ευτυχείς που και αυτή η δωρεά προς την Πυροσβεστική έχει πιάσει τόπο.

»Όπως συμβαίνει και με την πρόσφατη δημιουργία του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Μάκρη τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν μέλη του Σώματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και τα μέσα ατομικής προστασίας που δωρίσαμε προ εξαετίας στο Σώμα. Είναι ευτύχημα για μας να μπορούμε με τους πόρους που κληροδότησε ο ιδρυτής μας και με την καθοδήγηση του Διοικητικού μας Συμβουλίου να συμβάλουμε στο έργο όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και φροντίζουν με τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους όλους τους συνανθρώπους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασκαρέλης.

Οι εμπειρίες από το πεδίο

Από την πλευρά τους, ο οπυραγός, Νίκος Γαλάνης, εναέριος συντονιστής εναερίων μέσων και ο αντιπύραρχος Μενέλαος Ανδρεασάκης, εναέριος συντονιστής εναερίων μέσων και χειριστής βαρούλκου διάσωσης, που παρέστησαν στην εκδήλωση, αφού αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των Super Puma, μετέφεραν τις εμπειρίες τους από το πεδίο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

«Κληθήκαμε από τη δασοπυρόσβεση στις καταστροφικές πυρκαγιές της Θράκης να επιχειρήσουμε διασώσεις στις πρωτόγνωρες πλημμύρες της Θεσσαλίας. Δυστυχώς παρόμοιες καταστάσεις θα κληθούμε να τις αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, αυτή τη φορά όμως καλύτερα εξοπλισμένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι.

Το Πρόγραμμα Αιγίς είναι μια τεράστια επένδυση, η οποία ενισχύει την ασφάλεια των συμπολιτών μας, αλλά και τη δική μας. Η αναβάθμιση των ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος βοηθά όλους εμάς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα συναντήσουμε, πρωτίστως όμως πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως η αναβάθμιση αυτή είναι μια επένδυση προς την ασφάλεια και την ευημερία του λαού μας», επισήμανε ο κ. Γαλάνης.

Με τη σειρά του ο κ. Ανδρεασάκης αναφέρθηκε σε μία δύσκολη διάσωση ενός ζευγαριού Ελβετών που επιχειρούσε κατάβαση στο φαράγγι στην περιοχή του Γοργοποτάμου και στη συνέχεια περιέγραψε και τη δική του εμπειρία από τις διασώσεις στις πλημμύρες της Θεσσαλίας.

«Πραγματοποιήσαμε 102 διασώσεις εγκλωβισμένων συνανθρώπων μας από τις ταράτσες των κατοικιών τους, 92 από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση βαρούλκου διάσωσης. 92 συνανθρώπων μας μεταξύ των οποίων ηλικιωμένων ατόμων, αλλά και μικρών παιδιών. Παιδιών με τους γονείς τους και σε πολλές περιπτώσεις μαζί και με τα κατοικίδιά τους.

Το βλέμμα αυτών των ανθρώπων, το βλέμμα αυτών των παιδιών την ώρα που τα βοηθούσαμε να αποβιβαστούν με ασφάλεια πλέον από το ελικόπτερο στο σημείο που μεταφέραμε όλους τους διασωθέντες στο γήπεδο της Καρδίτσας, θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας και κυρίως στην καρδιά μας. Ήταν μία πρωτόγνωρη εικόνα, μία πρωτόγνωρη εμπειρία κι επιχείρηση για εμάς τα ιπτάμενα πληρώματα καθώς ένα τέτοιο φαινόμενο δεν το είχαμε ξανασυναντήσει. Ο θεσσαλικός κάμπος είχε βυθιστεί κάτω από τόνους νερού. Είχαμε να διαχειριστούμε ένα πάρα πολύ δύσκολο συμβάν μια πάρα πολύ δύσκολη περιοχή στην οποία δεν είχαμε και κάποια χαρακτηριστικά σημεία προσέγγισης όπως έχουμε σε μία δασική πυρκαγιά. Εκεί ήταν μία τεράστια έκταση κι αυτό που βλέπαμε από κάτω ήταν όγκοι νερού, λάσπης και κάποιες σκεπές σπιτιών και πάνω στις ταράτσες υπήρχαν φιγούρες συμπολιτών μας. Το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν είναι και θα είναι πάντα δίπλα σε κάθε συνάνθρωπό μας που μας έχει ανάγκη, έτοιμο να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο, με οποιοδήποτε μέσο, τεκμηριωμένα, εμπνέοντας το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Ανδρεασάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...