865
| Creative Protagon

Πρόγραμμα 100 ημερών με παροχές ενόψει εκλογών

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 7 Δεκεμβρίου 2022, 19:59

Πρόγραμμα 100 ημερών με παροχές ενόψει εκλογών

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 7 Δεκεμβρίου 2022, 19:59

Σε όλο τον κόσμο, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα Χριστούγεννα. Στη χώρα μας όμως μετρά αντίστροφα τόσο για τα Χριστούγεννα όσο και για τις εκλογές. Και όλοι μπορούν να περιμένουν τα δώρα τους…

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από έγκυρες πηγές, η κυβέρνηση, παράλληλα με την προετοιμασία της συζήτησης στη Βουλή του Προϋπολογισμού του 2023, μετρά σε εβδομαδιαία βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια και κοστολογεί πρόγραμμα μέτρων και παροχών που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε βάθος 100 ημερών.

Το διάστημα αυτό ξεκινά από την επομένη των Χριστουγέννων και φτάνει μέχρι και την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (την επομένη της εθνικής εορτής) που είναι και μια από τις «υποψήφιες» ημερομηνίες για να στηθούν οι πρώτες κάλπες των εθνικών εκλογών.

Οπως σημειώνουν στο Protagon, οι ίδιες πηγές, «ασφαλώς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών τον γνωρίζει μόνο ο Πρωθυπουργός. Αυτό όμως είναι ένα σενάριο εργασίας καθώς καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί την τελευταία στιγμή».

Δεδομένου ότι το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων, άρα και της πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι η οικονομία τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις έχει το οικονομικό επιτελείο το οποίο ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση: της προετοιμασίας και της ανακοίνωσης και νέων μέτρων στήριξης των εισοδημάτων και της οικονομίας.

Αρχή με το επίδομα στους αστυνομικούς

Από τη «βεντάλια μέτρων» που ήδη έχουν κοστολογηθεί ανακοινώθηκε ήδη το πρώτο. Η καταβολή έκτακτης ενίσχυσης 600 ευρώ το Δεκέμβριο στους αστυνομικούς και τους λιμενικούς ως «Δώρο Χριστουγέννων» το οποίο ξάφνιασε τους ενδιαφερόμενους και την αντιπολίτευση. Το μέτρο, το οποίο ανακοινώθηκε στην περιοδεία του Πρωθυπουργού στην Τρίπολη, κοστίζει 20 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από αδιάθετα κονδύλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σε περισσότερους τα 250 ευρώ 

Ακολουθεί η καταβολή του επιδόματος αντιμετώπισης της ακρίβειας σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ. Πρόκειται ουσιαστικά για διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων των 250 ευρώ που θα μπουν στους λογαριασμούς χαμηλοσυνταξιούχων, μακροχρόνια ανέργων και ευάλωτων νοικοκυριών παραμονές των Χριστουγέννων. Σε πρώτη φάση θα διευρυνθεί η περίμετρος δικαιούχων ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες να καταβάλλεται κάθε μήνα μέχρι και το Πάσχα.

Δύο μισθοί σε 50.000 δημοσίους υπαλλήλους

Παράλληλα δρομολογείται η καταβολή του μπόνους παραγωγικότητας σε περισσότερους από 50.000 δημοσίους υπαλλήλους. Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο νόμος 4940/2022 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και προβλέπει την καταβολή του επιδόματος για όλους όσοι εργάστηκαν και πέτυχαν τους στόχους που έθεσαν, όπως συνέβη με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ.

Δικαιούχοι του μπόνους των δύο μισθών είναι ακόμη:

  • Οι πολιτικοί υπάλληλοι και το ένστολο προσωπικό, οι οποίοι, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, όπου εντάσσονται τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των υπουργείων.
  • Οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν την ευθύνη να τρέξουν τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
  • Οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι, στο πλαίσιο της εφαρμογής των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των δικαστηρίων, των εισαγγελιών και των λοιπών υπηρεσιών στις οποίες απασχολούνται.

Ταυτόχρονα, οι πολιτικοί υπάλληλοι και το ένστολο προσωπικό των γενικών διευθύνσεων οικονομικών υπηρεσιών των Υπουργείων, των οικονομικών υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Προεδρίας της Κυβέρνησης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα λάβουν το «Κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων».

Η πρόσθετη ανταμοιβή παραγωγικότητας όπως και το κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης και ανέρχεται στο 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου. Με άλλα λόγια αναλογεί στο ύψος δύο μισθών και υπερκαλύπτει, για όσους το δικαιούνται, τις απώλειες από την κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα την εποχή των μνημονίων.

Αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους

Πέραν των αυξήσεων 7,75% στις συντάξεις από την Πρωτοχρονιά και των χρημάτων που θα καταβληθούν σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους (το πιθανότερο τα χρήματα θα καταβληθούν για δύο μήνες, με τη σύνταξη Φεβρουαρίου), το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην καταβολή των αναδρομικών 11 μηνών που δικαιούνται όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και κέρδισαν αυξήσεις και δώρα 11 μηνών, δηλαδή όσα είχαν κοπεί με το δεύτερο μνημόνιο το 2015 και το 2016.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ) θα πληρώσει σταδιακά όλα τα ποσά που βγήκαν με τις δικαστικές αποφάσεις, μετά την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ, σε 250.000 συνταξιούχους ενώ προς το παρόν αποκλείει την καταβολή των αναδρομικών και σε αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Και δώρο Πάσχα

Το νέο στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση μελετά την καταβολή και το Πάσχα του επιδόματος αντιμετώπισης της ακρίβειας ή τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου επιδόματος (τύπου ΕΚΑΣ) το οποίο θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή προτού κλείσει η Βουλή και προκηρυχθούν οι εκλογές.

Το πρόγραμμα της ΝΔ

Παράλληλα όμως με τις δράσεις που έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η ομάδα του με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής Πολιτικής, Θανάση Πετραλιά, για την προετοιμασία της εκλογικής μάχης, στη Νέα Δημοκρατία εργάζονται για την προετοιμασία του επίσημου κυβερνητικού προγράμματος.

Κεντρικό ρόλο στην προετοιμασία του οικονομικού σκέλους, έχει αναλάβει ο πρώην υπουργός Χάρης Θεοχάρης. Το κέντρο βάρους του προγράμματος θα βρίσκεται και πάλι στην οικονομία.

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό είναι πέραν της θεωρητικής (φιλελεύθερης) προσέγγισης, όλες οι πολιτικές και τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν να είναι χειροπιαστά και εφαρμόσιμα. Το πρόγραμμα θα είναι κοστολογημένο και οι στόχοι του (μόλις αυτό ολοκληρωθεί) θα «κουμπώσουν» με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2023-2027.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...