Υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το 2024 να παρουσιάσει με τη σειρά του πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καθώς η χρονιά που πέρασε μόλις ολοκλήρωσε μια δεκαετία με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, ωθώντας τον πλανήτη «στο χείλος της καταστροφής», προειδοποίησε την Τρίτη ο ΟΗΕ.
«Το 2023 καθιέρωσε νέα ρεκόρ για κάθε δείκτη», δήλωσε η γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (OMM/WMO) Σελέστε Σάουλο, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για το κλίμα.
«Δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα αλλά θα έλεγα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2024 να καταρρίψει εκ νέου το ρεκόρ του 2023», δήλωσε ο Ομάρ Μπαντούρ, επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης του κλίματος στην υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση των πορισμάτων των ερευνητών για το κλίμα.
Φυσικά «οι κλιματικές αλλαγές δεν περιορίζονται» στα αρνητικά ρεκόρ θερμοκρασίας αλλά και σε σειρά άλλων δεικτών, προσέθεσε η Σάουλο. «Τη μεγαλύτερη ανησυχία από αυτά που είδαμε το 2023 προκαλούν η άνευ προηγουμένου υπερθέρμανση των ωκεανών, η υποχώρηση των παγετώνων και η απώλεια έκτασης θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική», επισήμανε.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι πλανήτης βρίσκεται «στο χείλος της καταστροφής» καθώς «η μόλυνση από τα ορυκτά καύσιμα προκαλεί ένα άνευ προηγουμένου κλιματικό χάος».
Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι το 2023 ήταν η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, με μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης 1,45°C πάνω από το επίπεδο αναφοράς της προβιομηχανικής εποχής, μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
«Κάθε κλάσμα του ενός βαθμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει επίδραση στο μέλλον της ζωής στη Γη», εκτίμησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Fossil fuel pollution is sending climate chaos off the charts.
Last year saw record heat, record sea levels & record ocean surface temperatures.
There’s still time to throw out a lifeline to people & planet – but leaders must step up & #ActNow.https://t.co/fCGqLk0Xw6 pic.twitter.com/3uaaMJDV04
— António Guterres (@antonioguterres) March 19, 2024
Σε «κόκκινο συναγερμό»
Η κλιματική κρίση είναι η καθοριστική πρόκληση την οποία αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρίση των ανισοτήτων, όπως αποδεικνύεται από την αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια και την απώλεια της βιοποικιλότητας», σημείωσε εξάλλου η γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Τα κύματα καύσωνα, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι ανεξέλεγκτες φωτιές και η ταχεία αύξηση των τροπικών κυκλώνων πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλούν οικονομικές απώλειες αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποίησε.
Πρόκειται άλλωστε για τη θερμότερη δεκαετία (2014-2023) που έχει παρατηρηθεί ποτέ, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1990 του 1,20 βαθμού Κελσίου.
Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022.
Η έλευση του φαινομένου Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023 συνέβαλε επίσης στην ταχεία άνοδο των θερμοκρασιών, σύμφωνα με τον Οργανισμό. «Το Ελ Νίνιο εξασθενεί αλλά παραμένει εδώ. Για τους ερχόμενους τρεις μήνες αναμένουμε θερμοκρασίες υψηλότερες σε σχέση με τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη», ανέφερε η Σάουλο.
Με αφορμή όλα τα παραπάνω, «η παγκόσμια μετεωρολογική κοινότητα προειδοποιεί όλο τον κόσμο και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: είμαστε σε κόκκινο συναγερμό», δήλωσε η ίδια.
Υπάρχει, ωστόσο, «μια αχτίδα ελπίδας», σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ. Κι αυτό διότι «οι δυνατότητες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2023 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο ποσοστό που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες».
«Για τον λόγο αυτό», εκτίμησε η Σάουλο, «η επένδυση στην ενεργειακή μετάβαση στην Αφρική, μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο την Αφρική αλλά όλον τον κόσμο. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, εδώ έχουμε μια λύση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News