Την Τρίτη, ο Στέφανος Κασσελάκης γύρισε από το Λονδίνο, πέρασε μία από τη συγκέντρωση των τρακτέρ στο Σύνταγμα, ύψωσε και ένα γαρίφαλο και έπειτα πήγε να θέσει το τελεσίγραφό του στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που τον περίμεναν μία μέρα (είχε προηγηθεί η μαραθώνια και ατελέσφορη πρώτη συνεδρίαση του οργάνου τη Δευτέρα, στη σκιά των «πρωτοβουλιών» του προέδρου να επιβάλει και να προκαταβάλει τις θέσεις του επικείμενου συνεδρίου που ξεκινά την Πέμπτη).
Ο κ. Κασσελάκης, προβάλλοντας και πάλι το προφίλ του λαοπρόβλητου εκλεγμένου από τη βάση –ανέβηκε εξάλλου ξανά σε τρακτέρ–, εμφανίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανυποχώρητος όσον αφορά τις αλλαγές που θέλει να κάνει στην πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος και απαίτησε από τα στελέχη να δεσμευτούν ότι θα στηριχθεί ως πρόεδρος μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027 –αλλιώς απείλησε με «αναβάπτιση» στην εσωκομματική βάση του συνεδρίου που ξεκινάει σε ένα 24ωρο, ρίχνοντας το γάντι στους διαφωνούντες ώστε να βρουν αντίπαλο απέναντί του. «Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια», τα λόγια που του αποδίδονται.
Ουσιαστικά ο κ. Κασσελάκης απαίτησε να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με «κλειστό συμβόλαιο» για τουλάχιστον τρία χρόνια, ακόμα και αν το κόμμα σαρωθεί στις επικείμενες ευρωεκλογές –ενδεχόμενο όχι απίθανο με βάση τις δημοσκοπήσεις. Και οι απειλές του ήρθαν ως απάντηση στη θέση που είχε διατυπώσει νωρίτερα, από ραδιοφώνου, ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος θεωρείται ότι εκφράζει τις απόψεις του εξαδέλφου του, πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
«Πρέπει να είναι ο Κασσελάκης μέχρι τις ευρωεκλογές. Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων μας, ομόφωνα, να προχωρήσουμε μέχρι τις ευρωεκλογές», είχε πει ο κ. Τσίπρας. «Εκλέξαμε πρόεδρο, όχι μονάρχη», είχε επισημάνει από την πλευρά του ο Κώστας Ζαχαριάδης. Και οι δύο δεν είναι πια βουλευτές (ούτε και ο κ. Κασσελάκης βέβαια).
Ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της ΠΓ ότι θα κάνει «ένα συνέδριο επανίδρυσης», ξεκαθαρίζοντας το εξής: «Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ την αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών». Απευθυνόμενος δε προς τα μέλη του οργάνου τους είπε πως όποιος τον αμφισβητεί, να το πει μέσα στη συνεδρίαση.
Δεν υπήρξε ευθεία αμφισβήτηση διά ζώσης. Αλλά ο εκβιασμός του κ. Κασσελάκη για ανέφελη προεδρία χωρίς αμφισβήτηση, τουλάχιστον ως το 2027 και τις επόμενες εθνικές εκλογές, δεν πέρασε. «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή πουθενά και σε κανέναν, θα κριθείς κι εσύ στις ευρωεκλογές», ήταν το μήνυμα τον στελεχών.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας φέρεται να του απάντησε σε υψηλούς τόνους ότι «δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο πρόεδρος, έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά τη διαδικασία προεδρικής εκλογής».
Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος του απάντησε πως «όλοι κρινόμαστε στις ευρωεκλογές». Στην ίδια γραμμή φέρεται να κινήθηκαν η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η Ζωή Καρκούλια, ο Γ. Τσίπρας, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Κ. Ζαχαριάδης κ.ά. Σε αυτό το κλίμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη. Μόνο τρία μέλη της ΠΓ φέρεται να υποστήριξαν τον πρόεδρο!
Αργά τη νύχτα της Τετάρτης, η Πολιτική Γραμματεία έληξε έναν με κάποιου είδους συμβιβασμό: υπήρξε σύγκλιση σε μια ανακοίνωση στην οποία εκφράζονταν «εμπιστοσύνη» στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη από τα μέλη της ΠΓ, αλλά χωρίς να υπάρχει διατυπωμένη χρονική διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι ένα άσχημο αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Ιουνίου θα σημάνει και το τέλος του κ. Κασσελάκη.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «στην ΠΓ που συνεδρίασε σήμερα, μετά μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία: α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της ΠΓ ως πολιτικού κέντρου».
Οι τακτικές συνεδριάσεις της ΠΓ, η οποία θα φτιάχνει την ατζέντα κάθε εβδομάδα εν όψει των ευρωεκλογών, θεωρήθηκαν μέτρο που θα περιορίσει τους πολιτικούς αιφνιδιασμούς από πλευράς προέδρου, όπως αυτός με το ερωτηματολόγιο προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News