214
Το γλωσσικό ολίσθημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσέφερε μία σύντομη στιγμή γέλιου στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου | Denis Doyle/Getty Images

Προεδρική γκάφα: Ο Μπάιντεν «έβαλε» στο ΝΑΤΟ και την Ελβετία

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 22:34
Το γλωσσικό ολίσθημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσέφερε μία σύντομη στιγμή γέλιου στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου
|Denis Doyle/Getty Images

Προεδρική γκάφα: Ο Μπάιντεν «έβαλε» στο ΝΑΤΟ και την Ελβετία

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 22:34

Η ουδέτερη Ελβετία στο ΝΑΤΟ; Το ολίσθημα του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν γλωσσικό και όχι διπλωματικό, όταν αναφέρθηκε σε ένα μάλλον απίθανο σενάριο, στην ένταξη της Ελβετίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν πριν από την ιστορική διεύρυνση της Συμμαχίας, με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ενα από αυτά τα βήματα ήταν η επίσκεψη του Φινλανδού προέδρου Σαούλι Νιινίστο στον Λευκό Οίκο.

Ενώ βρίσκονταν στο Οβάλ Γραφείο, ο Φινλανδός πρόεδρος «πρότεινε να τηλεφωνήσουμε στην ηγέτιδα της Ελβετίας», θυμήθηκε ο Μπάιντεν. Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αμερικανός πρόεδρος κατάλαβε αμέσως το λάθος που έκανε και αυτοσαρκάστηκε: «Της Ελβετίας… Ω Θεέ μου… Πραγματικά λαχταρώ πολύ τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ». Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που γελούσαν, διευκρίνισε το αυτονόητο, ότι μιλούσε για τη «Σουηδία».

Η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, που ιστορικά ήταν ουδέτερες στρατιωτικά, συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το ΝΑΤΟ. Η ένταξη της Ελβετίας, ωστόσο, μιας χώρας που έχει γίνει συνώνυμο της ουδετερότητας, θα αποτελούσε σενάριο… διπλωματικής επιστημονικής φαντασίας, μολονότι η χώρα πρόσφατα υιοθέτησε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι –μη μόνιμο– μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News