530
Λαοθάλασσα στην πλατεία της Κυβέλης (Plaza Cibeles), στο κέντρο της Μαδρίτης | Reuters

«Προδότη Σάντσεθ»: Θύελλα στη Μαδρίτη κατά της αμνηστίας στους καταλανούς αυτονομιστές

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2023, 19:31
Λαοθάλασσα στην πλατεία της Κυβέλης (Plaza Cibeles), στο κέντρο της Μαδρίτης
|Reuters

«Προδότη Σάντσεθ»: Θύελλα στη Μαδρίτη κατά της αμνηστίας στους καταλανούς αυτονομιστές

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2023, 19:31

Τουλάχιστον 170.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης το Σάββατο για ακόμη μία μεγάλη διαδήλωση κατά του αμφιλεγόμενου νόμου περί αμνηστίας στους καταλανούς αυτονομιστές που επέτρεψε στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία.

Ο Σάντσεθ ορκίστηκε την Παρασκευή, αφού κέρδισε την προηγούμενη ημέρα την ψηφοφορία για την ανάληψη των καθηκόντων του, η οποία πραγματοποιήθηκε σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου. Παρόλο που το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) κέρδισε οριακά το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ στις εκλογές, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και με τη βοήθεια του ακροδεξιού Vox και άλλων μικρότερων κομμάτων.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την φυλάκιση του Κάρλες Πουτζδεμόν, ηγέτη των καταλανών αυτονομιστών

Ωστόσο, το PSOE και οι εταίροι του στην αριστερή συμμαχία Sumar κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των δύο κύριων καταλανικών κομμάτων, με αντάλλαγμα την προσφορά αμνηστίας για όσους συμμετείχαν στην αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης από την Ισπανία πριν από έξι χρόνια.

Η απόφαση του Σάντσεθ να συμφωνήσει με την προτεινόμενη αμνηστία -την οποία είχε απορρίψει προεκλογικά- εξόργισε τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για υποκρισία, κυνικούς ελιγμούς, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έθεσε τη δική του πολιτική επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα της χώρας. Η κίνηση αυτή εξόργισε πολλούς Ισπανούς της Αριστεράς και της Δεξιάς.

Η διαδήλωση του Σαββάτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο «Σιντριβάνι της Κυβέλης» στην ισπανική πρωτεύουσα, είχε προκηρυχθεί από περισσότερες από 100 ομάδες και ενώσεις που είχαν καλέσει τους ανθρώπους «από την Αριστερά, τη Δεξιά και το Κέντρο» να συμμετάσχουν. Η αντιπροσωπεία της κεντρικής κυβέρνησης στην περιοχή έκανε λόγο για 170. 000 συμμετέχοντες, γεγονός που την καθιστά υπερδιπλάσια από τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα την περασμένη Κυριακή. Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι η προσέλευση θα είναι «κοντά στο ένα εκατομμύριο».

Τεράστια η κινητοποίηση του Σαββάτου

Διαδηλωτές, πολλοί κυματίζοντας ισπανικές σημαίες και κρατώντας πινακίδες που έγραφαν «Προδότης Σάντσεθ» και «Μην πουλάς την Ισπανία», διαδήλωσαν κατά του νόμου που τέσσερις δικαστικές ενώσεις, πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι είπαν ότι απειλεί το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών.

Μετά τη συγκέντρωση, έγραψε ο Guardian, δεκάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το παλάτι Moncloa, την πρωθυπουργική κατοικία στη Μαδρίτη.

Και κάψιμο σημαιών της Καταλονίας την νύχτα πριν από την συγκέντρωση

Η αμνηστία θα καλύψει περίπου 400 άτομα που συμμετείχαν στην εκστρατεία ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένων αυτονομιστών, αλλά και αστυνομικών που εμπλέκονται σε συγκρούσεις με ακτιβιστές.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία κηρύχθηκε παράνομο από τα δικαστήρια και είχε ως αποτέλεσμα τη χειρότερη πολιτική κρίση στην Ισπανία εδώ και δεκαετίες.

Η αμνηστία θα είναι η μεγαλύτερη στην χώρα της Ιβηρικής από τη γενική αμνηστία του 1977 για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φρανσίσκο Φράνκο και ο πρώτος νόμος αμνηστίας που εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991, σύμφωνα με το ισπανικό ερευνητικό συμβούλιο CSIC.

Σε μια έρευνα της Metroscopia στα μέσα Σεπτεμβρίου, περίπου το 70% των ερωτηθέντων – το 59% από αυτούς υποστηρικτές των Σοσιαλιστών – δήλωσαν ότι ήταν κατά της ιδέας μιας αμνηστίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...