321
Ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά την Πέμπτη | ΥouTube/ΕΡΤ

Προαναγγελία Σταϊκούρα για νέα μέτρα στήριξης – επιδότηση στο ρεύμα και το 2023

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2022, 10:14
Ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά την Πέμπτη
|ΥouTube/ΕΡΤ

Προαναγγελία Σταϊκούρα για νέα μέτρα στήριξης – επιδότηση στο ρεύμα και το 2023

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2022, 10:14

«Πλούσια» σε ειδήσεις ήταν η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ, καθώς αφενός «προέβλεψε» ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος (με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών – βλ. παροχές), αφετέρου επιβεβαίωσε ότι η «σωτήρια» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχιστεί και το 2023, ενώ χαρακτήρισε εφικτή την επενδυτική βαθμίδα εντός του επόμενου έτους.

Αναφερόμενος αρχικά στο πρόγραμμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών που ανακοίνωσαν (εδώ) οι τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως πρόκειται για ένα «πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι αρκετό».

«Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αντιδράσει ακόμη πιο γενναία, ακόμη πιο εμπροσθοβαρώς», τόνισε, επιφυλασσόμενος για τα περαιτέρω κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή στη συζήτηση του Προϋπολογισμού:

«Θα μελετήσουμε περισσότερο το σχέδιο και θα τοποθετηθούμε στη Βουλή, και εγώ αύριο [Παρασκευή], και ο Πρωθυπουργός το Σάββατο».

Οσον αφορά τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας -που όπως προκύπτει και από την τελευταία έρευνα της MRB (εδώ), είναι το πρώτο και κύριο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες, αλλά και την κύρια πηγή κυβερνητικής φθοράς- ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις χάρη στον δημοσιονομικό χώρο που, όπως προεξόφλησε, θα υπάρξει:

«Λαμβάνουμε και θα λάβουμε μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Εκτιμούμε ότι έτσι όπως κινείται η οικονομία, θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος το επόμενο διάστημα. Το πώς και πού θα κατευθυνθεί, θα αποφασιστεί από κοινού με τον Πρωθυπουργό», είπε.

Αντίστοιχα, πρόσθεσε, «η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί και το 2023», καθώς για τον σκοπό αυτόν, «υπάρχει ένα απόθεμα 1 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό».

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός εκτίμησε ότι «είναι εφικτή η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023». Το πότε ακριβώς, σημείωσε, θα εξαρτηθεί από τους εξωγενείς παράγοντες (π.χ. τιμές φυσικού αερίου), ενώ όπως υποστήριξε, «κανένας οίκος αξιολόγησης, κανένας επενδυτής δεν θέτει θέμα εκλογών (σ.σ. για τις αξιολογήσεις)».

«Οι εκλογές δεν είναι αντικείμενο προς αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...