846
«Υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ένα νέο σχήμα», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος, εν αναμονή των αποφάσεων της «ομάδας Αχτσιόγλου» | Nick Paleologos / SOOC

Προαναγγελία Τσακαλώτου για νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ: «Επιθυμητή μια κοινή ΚΟ με την ομάδα Αχτσιόγλου»

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 19:41
«Υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ένα νέο σχήμα», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος, εν αναμονή των αποφάσεων της «ομάδας Αχτσιόγλου»
|Nick Paleologos / SOOC

Προαναγγελία Τσακαλώτου για νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ: «Επιθυμητή μια κοινή ΚΟ με την ομάδα Αχτσιόγλου»

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 19:41

Την προοπτική συγκρότησης κοινοβουλευτικής ομάδας όσων έχουν ήδη αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την ομάδα των «6+6» –πρόκειται για την Εφη Αχτσιόγλου και τους βουλευτές που πρόσκεινται στην ίδια–, έθεσε επί τάπητος τη Δευτέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη εσωκομματική τάση να ακολουθήσει το παράδειγμα της «Ομπρέλας» και του ίδιου.

Ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής έκανε το «άνοιγμα» αυτό στην πλευρά Αχτσιόγλου στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ΑΝΤ1, το βράδυ της Δευτέρας, ένα 24ωρο, δηλαδή, αφότου έγινε γνωστό ότι η τάση υπό την πρώην υπουργό Εργασίας συνεδρίασε προκειμένου, ακριβώς, να εξετάσει την επιλογή της εξόδου, σενάριο το οποίο φέρεται και να προέκριναν σημαίνοντα τα στελέχη της, μεταξύ των οποίων ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης (περισσότερα εδώ).

Χαρακτηριστικά, ερωτηθείς αρχικά εάν μπορεί να έχει συνεργασία με τα στελέχη της κίνησης των «6+6», ο κ. Τσακαλώτος έδωσε θετική απάντηση, λέγοντας πως «θα υπάρχουν κι εκεί διαφορές», αλλά όχι «τοξικότητα».

Εξήγησε πως είναι διαφορετικά πράγματα η διαφωνία –«οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν»– και το «τοξικό κλίμα» που εντοπίζει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσον θα καταστεί εφικτό να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα από τους βουλευτές που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο ακόμη και για 12 βουλευτές, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Χρειάζονται δέκα βουλευτές για να συγκροτηθεί η ΚΟ. Είναι εφικτός στόχος νομίζω. Μια τέτοια ΚΟ θα καλύπτει μια μεγάλη γκάμα θεμάτων: οικονομία, εργασιακά, πολιτισμό, υγεία… Αυτοί οι 10 ή 12 (βουλευτές) καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων με μεγάλη σοβαρότητα».

Υπενθυμίζεται πως η «Ομπρέλα» «μετρά» δύο βουλευτές, τον κ. Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, ενώ οι «6+6» προς το παρόν επτά –κατά τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου. Ομως φαίνεται ότι και άλλοι βουλευτές είναι έτοιμοι να προσχωρήσουν, με αποτέλεσμα να θεωρείται εξασφαλισμένο το όριο των 10 που απαιτείται για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας –και τότε η ποιοτική σύγκριση όσων αποχώρησαν με όσους απέμειναν (Θεοδώρα Τζάκρη, Παύλος Πολάκης κλπ) ίσως να είναι μοιραία για τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη (ο οποίος εξάλλου δεν είναι καν βουλευτής)

«Ο βασικός στόχος είναι η ανασυγκρότηση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και να αποδειχθεί ότι αυτό το κομμάτι της Αριστεράς μπορεί να παράγει λύση και να δώσει διεξόδους στα μεγάλα ζητήματα της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα έστειλε αντίστοιχα μηνύματα και μέσω συνέντευξής του στο ethnos.gr, το πρώτο μέρος από την οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα, χαρακτηρίζοντας «εφικτή και επιθυμητή» τη συγκρότηση κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας με την «ομάδα Αχτσιόγλου».

Αναφορικά με το τις επόμενες κινήσεις, ο επικεφαλής της «Ομπρέλας» περιορίστηκε, πάντως, να αναφέρει ότι «υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ένα νέο σχήμα, μεγαλύτερο από φορέα, λιγότερο από κόμμα, που θα θέσει διάφορα πράγματα, που νομίζω ότι μπορεί να γίνει ελκυστικό για μεγάλη μερίδα του κόσμου».

«Θα τα δούμε αυτά σιγά σιγά. Κάθε βήμα στην ώρα του, θέλει συζήτηση και όχι μόνο ανάμεσα στους βουλευτές που φεύγουνε και στα στελέχη με την ευρύτερη κοινωνία, με ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική», απάντησε σε ερώτηση του ethnos.gr για ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές.

«Θέλει σοβαρά βήματα, με σκέψη, με διαβούλευση, με συζήτηση, αλλά συγχρόνως, για να το πω και από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο», υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει «μια μεγάλη κινητικότητα», εκτίμησε, δεδομένου ότι  «υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που τον απασχολεί τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά. Ανθρωποι που έχουν αγωνία για τη ριζοσπαστική ενωτική Αριστερά, άνθρωποι που θέλουν να συζητήσουν, που θέλουν να πούνε την άποψή τους, που θέλουν να ακούσουν».

«Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε εξελίξεις», προϊδέασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Η σύμπτωση των δηλώσεων αυτών με τη διαρροή ότι οι «6+6» θα αποχωρήσουν, τελικά, από τον ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύτηκε ευρέως ως (μία ακόμη) προαναγγελία της επερχόμενης ρήξης στην Κουμουνδούρου.

Εξάλλου, ενώ αναμένονταν οι επίσημες ανακοινώσεις της ομάδας των βουλευτών και στελεχών που συσπειρώνονται γύρω από την κυρία Αχτσιόγλου, ο κ. Κασσελάκης έσπευσε να τους παροτρύνει να αποχωρήσουν μια ώρα αρχύτερα, εφόσον το έχουν αποφασίσει.

Τι είπε για το «μαξιλάρι»

Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε σε ερώτηση του ethnos.gr και για τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για το περίφημο «μαξιλάρι», επιμένοντας πως επρόκειτο για άσκηση πολιτικής σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι δυνατόν μια βασική επιλογή, πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και πώς θα σταθούμε στα πόδια μας, πώς θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές, να είναι μόνο θέμα του υπουργού Οικονομικών;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

«Εμείς συζητήσαμε με τον Αλέξη όλα τις εκδοχές. Ο Στουρνάρας και η αξιωματική αντιπολίτευση μας σπρώχνουν προς μια προληπτική γραμμή πίστωσης που θα ήταν και άλλο μνημόνιο. Εμείς είχαμε συζητήσει με τους Πορτογάλους. Τότε ήταν πρόεδρος του Eurogroup ο Μάριο Σεντένο από την Πορτογαλία, όπου ο ίδιος είχε την εμπειρία πως βγήκαν από εκεί. Αρα αποφασίσαμε ότι πρέπει να έχουμε μια καθαρή έξοδο και αυτή η καθαρή έξοδος χρειάζεται ένα “μαξιλάρι” για να έχουν οι αγορές την ασφάλεια ότι και σε μια δύσκολη στιγμή υπάρχει το “μαξιλάρι” για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος», εξήγησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...