Την πόρτα της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου άνοιξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, λέγοντας ότι πλέον «έχουμε την ασφάλεια να συζητήσουμε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων».
Οσο για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του:
«Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα. Για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες».
Προς επίρρωση των λεγομένων του, επικαλέστηκε τον τελευταίο χάρτη του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων), όπου «οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι “κόκκινες” και έχουν και κάποιες “πράσινες” περιοχές, είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία»
Δείχνοντας στη συνέχεια διαγράμματα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία. «Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται», είπε. Σήμερα, τόνισε, «η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21η θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».
Σήμερα, είπε, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 1.690, ενώ αντίστοιχη είναι και η πορεία των διασωληνωμένων, που σήμερα ανέρχονται σε 328.
Στο σημείο αυτό υπενθύμισε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ και κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις Εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες».
«Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150, χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», υποστήριξε, ενώ όπως σημείωσε, ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος».
Ομοίως, υποστήριξε ότι «τα έχουμε καταφέρει σχετικά καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων».
Η επιτυχής αντιμετώπιση οφείλεται στους Υγειονομικούς
Ο Πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για τους Υγειονομικούς της πρώτης γραμμής στη «μάχη» κατά της πανδημίας, χαιρετίζοντας και εγκωμιάζοντας την προσπάθεια και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος.
«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους Υγειονομικούς μας, που υπερέβαλαν εαυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οπως είπε, «η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός ότι την περίοδο των εορτών, με λίγες εξαιρέσεις, η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών». «Φαίνεται πως ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες», θέλησε να επισημάνει.
Η θετική αυτή πορεία, ωστόσο, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση των μέτρων προστασίας, στο προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και την εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού».
«Είναι σαν να οδηγείτε σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, και όταν χρειαστεί, στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές αναφορές του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
«Ποτέ δεν αγνόησα τον Τσιόδρα»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι πάντα «ακούμε και ακολουθούμε κατά γράμμα τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων για τον κορονοϊό».
«Ποτέ δεν αγνόησα τον κ. Τσιόδρα και την άποψη των συνεργατών του». Αν και «δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους στην επιστημονική επιτροπή, η τελική εισήγηση της επιτροπής έχει ληφθεί πάντα υπόψη από την κυβέρνηση», διαβεβαίωσε και ζήτησε να σταματήσει η σχετική παραφιλολογία…
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, παρατήρησε, γιατί έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα από το εξωτερικό.
Παράταση των επιδομάτων ανεργίας για δύο μήνες – κάλυψη ενοικίων 80% και τον Φεβρουάριο
Από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση και για τον Φεβρουάριο της κάλυψης των ενοικίων κατά 80% για τα κλειστά, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, καταστήματα (περισσότερα εδώ), καθώς επίσης την παράταση για δύο μήνες όλων των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.
«Κάθε μηνάς lockdown στοιχίζει στην ελληνική Οικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «εξού και η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφ όσον το εισηγηθούν οι ειδικοί».
Αναφερόμενος στο click away, είπε ότι «δούλεψε για ορισμένους κλάδους, όχι τόσο στην ένδυση και την υπόδηση» και ακολούθως ανακοίνωσε επισήμως ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας, από Δευτέρα.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση αυξάνεται από τα 300 στα 500 ευρώ ώστε, όπως είπε, « να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων» και αυτό «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News