Ενα ηχητικό μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν τη Δευτέρα, δύο 24ωρα μετά την ανταρσία των στρατιωτών του, στην πρώτη τοποθέτησή του για τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου. Σκοπός της προέλασης των δυνάμεών του στο ρωσικό έδαφος τη Δευτέρα δεν ήταν η ανατροπή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά να αποφευχθεί η διάλυση της μισθοφορικής οργάνωσης, δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιθυμούσε να απορροφήσει τη Βάγκνερ στον ρωσικό στρατό, γεγονός που δεν του άφησε άλλα περιθώρια αντίδρασης. «Η Βάγκνερ εκτελεί εργασίες σε όλον τον κόσμο. Αναμενόταν να σταματήσει να υπάρχει από την 1η Ιουλίου 2023. Ολοι οι εργαζόμενοί μας αρνήθηκαν να υπογράψουν τη σύμβαση με το (ρωσικό) υπουργείο Αμυνας, μόνο το 1-2% αποφάσισε να ενταχθεί στον ρωσικό στρατό» ανέφερε.
«Ο σκοπός της πορείας ήταν να αποτραπεί η καταστροφή της Ομάδας Βάγκνερ», αλλά και «να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι που με τις αντιεπαγγελματικές τους ενέργειες διέπραξαν τεράστιο αριθμό λαθών» τόνισε. Οχι η «ανατροπή της ηγεσίας της χώρας».
Συνέχισε λέγοντας ότι η θεαματική πορεία των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα κατά τη βραχύβια εξέγερση του Σαββάτου αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα», σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ. συναντώντας ελάχιστη αντίσταση.
Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι δυνάμεις του χρειάστηκε «να πλήξουν τη ρωσική αεροπορία» και προσέθεσε ότι πήραν τον δρόμο της επιστροφής προκειμένου να «μη χυθεί αίμα ρώσων στρατιωτών».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες έρχονταν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Βάγκνερ, χαίρονταν όταν φτάναμε και περνούσαμε δίπλα τους».
Δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται, ενώ το Κρεμλίνο έχει ισχυριστεί ότι θα αναχωρήσει για τη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε, έπειτα από μια συμφωνία μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του άλλοτε στενού συμμάχου του.
Ο Πριγκόζιν είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ του Κρεμλίνου και της Βάγκνερ, προσέφερε λύσεις που επιτρέπουν στην παραστρατιωτική οργάνωση να συνεχίσει να λειτουργεί. «Ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να βρει λύσεις για τη συνέχιση του έργου της οργάνωσης Βάγκνερ με νόμιμο τρόπο» εξήγησε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News