Για δεκαετίες, δύο χωριά στα νησιά Βανουάτου του Ειρηνικού Ωκεανού, λάτρευαν τον δούκα του Εδιμβούργου ως έναν από τους θεούς τους.
Τώρα οι κάτοικοι των χωριών στο νησί Τάνα θρηνούν τον θάνατό του τηρώντας τα παραδοσιακά τους έθιμα. Τη Δευτέρα, συγκεντρώθηκαν από πολλά σημεία για μία τελετή στη μνήμη του πρίγκιπα.
Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από την σχέση των ιθαγενών με τον Φίλιππο; Το Reuters επισκέφθηκε την περιοχή και μίλησε με τους κατοίκους.
«Η σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους του νησιού Τάνα και των Αγγλων είναι πολύ ισχυρή. Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στην βασιλική οικογένεια και τον αγγλικό λαό», είπε ο αρχηγός της φυλής, Γιάπα.
Οι τελετές πένθους στη μνήμη του δούκα θα συνεχιστούν για τις επόμενες εβδομάδες. Οι ντόπιοι θεωρούν τον Φίλιππο «απόγονο ενός πανίσχυρου πνεύματος ή θεού που ζει στα βουνά τους», εξήγησε ο ανθρωπολόγος Κερκ Χάφμαν, που μελετά τις φυλές από τη δεκαετία του ’70.
Οι τελετές αυτές περιλαμβάνουν χορούς, πομπές και έκθεση αναμνηστικών που έχουν σχέση με τον πρίγκιπα, όπως οι φωτογραφίες που έχουν τα μέλη των φυλών αυτών με τον Φίλιππο. Παράλληλα, θα πίνουν κάβα, ένα ιερό ποτό από τις ρίζες του ομώνυμου φυτού και θα τρώνε χοιρινό, καθώς τα γουρούνια θεωρούνται ιερά ζώα.
Κάποτε, το κίνημα για τον πρίγκιπα Φίλιππο είχε χιλιάδες μέλη σε αυτά τα χωριά. Σήμερα, έχουν απομείνει μερικές εκατοντάδες.
Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ο Φίλιππος ήταν ένας από αυτούς, που έφυγε στο εξωτερικό, ως πνεύμα, και βρήκε μία ισχυρή γυναίκα να παντρευτεί.
«Αποστολή του ήταν να φέρει την ειρήνη στα νησιά και τον σεβασμό για τις παραδόσεις των φυλών στην Αγγλία και όλο τον κόσμο. Αν τα κατάφερνε, θα επέστρεφε στην Τάνα. Αλλά τον εμπόδιζαν ο φθόνος, οι συγκρούσεις και η απληστία των λευκών», πρόσθεσε ο Χάφμαν.
«Βλέπουν την ιστορία του Φιλίππου ως το ταξίδι ενός ήρωα, κάποιου που φεύγει να κερδίσει την πριγκίπισσα και το βασίλειο».
Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Φίλιππος επισκέφθηκαν το Βανουάτου, που παλιά ονομαζόταν Νέες Εβρίδες, το 1974. Τότε, ο δούκας ήπιε κάβα μαζί με τους ιθαγενείς και έτσι έγινε δικός τους.
Από τότε, κράτησε επαφή με τις φυλές. Δεχόταν παραδοσιακά τους δώρα και τους έστελνε γράμματα και φωτογραφίες του, τις οποίες οι ντόπιοι διατηρούν ακόμα στην κατοχή τους με ευλάβεια.
Το 2007, πέντε αρχηγοί των φυλών ταξίδεψαν στο Λονδίνο, χάρη σε ριάλιτι του Channel 4 και συνάντησαν τον Φίλιππο στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου του έδωσαν δώρα και τον ρώτησαν πότε θα επιστρέψει στο Τάνα. Τους απάντησε, όταν ο καιρός ζεστάνει, θα σας στείλω μήνυμα.
Παρόλο που ο Φίλιππος δεν ήταν και από τους πιο politically correct ανθρώπους, οι κάτοικοι του νησιού Τάνα τον θεωρούσαν πολύ υποστηρικτικό και ευαίσθητο.
Ο γιος του, πρίγκιπας Κάρολος συνεχίζει αυτή την παράδοση και μάλιστα επισκέφθηκε το Βανουάτου το 2018 πίνοντας την ίδια κάβα με τον πατέρα του. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να είναι αυτός που θα πάρει τη θέση του πατέρα του στους θεούς των τοπικών φυλών. Το κίνημα του πρίγκιπα Φίλιππου πάντως, θα διατηρήσει το όνομά του και μπορεί να μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα στο νησί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News