Δεκτοί από επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού γίνονται από σήμερα 1η Ιουλίου ταξιδιώτες και τουρίστες, κατά την τελευταία φάση ανοίγματος της οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού. Το ερώτημα και το στοίχημα είναι αν και κατά πόσο θα υπάρξει ένα ρεύμα ικανό για να δώσει «ανάσες» στον χειμαζόμενο κλάδο και βέβαια την οικονομία.
Από σήμερα άνοιξαν και τα περιφερειακά αεροδρόμια για διεθνείς πτήσεις ενώ επιτρέπεται η πρόσβαση και οδικά από χερσαία σημεία εισόδου και από επιλεγμένα λιμάνια.
Η είσοδος των επισκεπτών στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνεται με τα απαραίτητα έγγραφα, θα γίνονται χιλιάδες τεστ καθημερινά σε όλα τα σημεία εισόδου ενώ στη «μάχη» των ελέγχων συμμετέχουν υγειονομικά κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στα 27 αεροδρόμια της χώρας αναμένεται να γίνονται πάνω από 5.500 τεστ ανά ημέρα, ενώ στα λιμάνια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4.000 την ημέρα. Αλλα 1.600 τεστ υπολογίζεται ότι θα γίνονται καθημερινά στα σημεία εισόδου στα χερσαία σύνορα της χώρας.
Θεοχάρης: Πρωτοπορούμε στο άνοιγμα του τουρισμού
Από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας όπου βρέθηκε κατά την άφιξη της πρώτης διεθνούς πτήσης στο νησί, ο υπουργός Τουρισμός Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι εδώ και αναβαθμισμένο.
«Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι εδώ μαζί με τους συναδέλφους βουλευτές, την Περιφέρεια, το Δήμο, όλους τους τουριστικούς φορείς του νησιού. Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα και δεν είναι τυχαίο που βρίσκομαι εδώ, στην Κέρκυρα, για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Από την Κέρκυρα ανοίγει ξανά η τουριστική σεζόν στη χώρα μας, ανοίγουν ξανά οι τουριστικές επιχειρήσεις για να υποδεχτούν κόσμο και θα ξαναγυρίσουμε σε μια κανονικότητα που όλοι επιθυμούμε.
» Η τουριστική σεζόν δε θα είναι ίδια με πέρσι. Όμως, οι προτεραιότητες έπρεπε να ήταν άλλες. Ο άνθρωπος, η υγεία όλων μας, ήταν πάντα στο επίκεντρο των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Πλέον, με το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού που επιχειρούμε, θα αποδείξουμε πως όπως η χώρα μας πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, έτσι και τώρα θα πρωτοπορήσει στο άνοιγμα του τουρισμού.
» Είμαστε αισιόδοξοι και σίγουροι πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι εδώ και είναι αναβαθμισμένο. Θα είμαστε πάντα δίπλα, έτοιμοι να δράσουμε για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Χτες κάναμε μια μεγάλη συμφωνία με έναν επιχειρηματικό κολοσσό, την TUI, η οποία θα φέρει στη χώρα μας πάρα πολλούς επισκέπτες, τουλάχιστον τους μισούς από όσους έφερε πέρσι, σε πείσμα όσων μας επικρίνουν και είναι απαισιόδοξοι. Είμαστε εδώ και ο ελληνικός τουρισμός θα αποδείξει πως είναι εδώ».
Ποιες χώρες πήραν το «πράσινο» φως
Από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 15 Ιουλίου σε ισχύ θα είναι η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη ευρωπαίων πολιτών. Εξαίρεση οι πολίτες 14 χωρών με θετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά: Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Σερβία, Ταϊλάνδη, Τυνησία.
Απαγόρευση πτήσεων υπάρχει για τη Βρετανία, τη Τουρκία και τη Σουηδία, ενώ εκτός λίστας είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία.
Εξαιρούνται, όπως συμβαίνει ως σήμερα, οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού ελλήνων πολιτών.
Πιο αναλυτικά:
– Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους των χωρών “Σένγκεν” (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας) των συνδεδεμένων στη Σένγκεν χωρών (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν) καθώς και της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
– Εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).
– Οι έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
– Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών ( η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα.
– Από 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
– Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Ολες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.
Χερσαία σημεία εισόδου
– Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
– Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
Καθηγητής Γώγος: Μεγάλη πρόκληρη το άνοιγμα των συνόρων
Μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα τα καταφέρει.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος είπε ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει είναι εξαιρετικός και ότι το όλο εγχείρημα στο χαρτί έχει σχεδιαστεί πάρα πολύ καλά, αλλά η εφαρμογή του στην πράξη είναι αρκετά δύσκολη και πολύπλοκη.
«Νομίζω όμως ότι θα τα καταφέρουμε» είπε ο κ.Γώγος, κάνοντας ειδική αναφορά στο σύστημα QR – στον στοχευμένο έλεγχο των τουριστών- ως την καλύτερη λύση που υπήρχε προκειμένου να υπάρχει άμεση διάγνωση, περιορισμός και ιχνηλάτηση τυχόν κρούσματος.
Ο κ. Γώγος δήλωσε πως είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων και επεσήμανε ξανά τη σημασία που έχει να εφαρμόζονται τα μέτρα αποφυγής συχρωτισμού.
Οσο για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα χτυπήσει «καμπανάκι» στις αρχές, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη διασπορά σε όλη τη χώρα.
«Αν για παράδειγμα βρεθούν 12 κρούσματα στην περιοχή του Εχίνου είναι θέμα, αλλά ξέρουμε που είναι, ξέρουμε τα μέτρα, μπορούμε να το περιορίσουμε. Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα διασπαρεί είναι το σημαντικό», εξήγησε.
«Πάνω από 50 κρούσματα πάντως, είναι θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής, ενώ στην ερώτηση τι πρέπει να γίνει αν εντοπιστεί αυξημένος αριθμός κρουσμάτων από πτήσεις του εξωτερικού, είπε ότι τότε θα πρέπει να εξεταστούν ξανά οι παράμετροι στο QR των επισκεπτών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News