Η επίσκεψη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον παγετώνα Μερ ντε Γκλας (Θάλασσα του Πάγου) που καλύπτει τις βόρειες πλαγιές του ορεινού όγκου Μον Μπλαν των Αλπεων συνοδεύτηκε από εξαγγελίες για το κλίμα και την υπεράσπισή του: την περασμένη Τετάρτη ο Μακρόν πήρε το μικρό τρένο που καταλήγει στον παγετώνα μαζί με μία ομάδα περιβαλλοντολόγων εμπειρογνωμόνων και με σκοπό τον επιτόπιο έλεγχο των καταστροφών που προκαλεί η υπερθέρμανση.
Οι εν λόγω προεδρικές κινήσεις στα ψηλά και χιονοσκέπαστα βουνά ερμηνεύονται μόνο αν εξεταστούν υπό το πρίσμα της στροφής των δυτικοευρωπαίων ψηφοφόρων στην πολιτική οικολογία. Δεν δηλώνουν τίποτε άλλο από την πρόθεση του Μακρόν να αναγάγει την «πράσινη ατζέντα» σε προτεραιότητα της πολιτικής του για το υπόλοιπο της θητείας του, ώστε αυτή να αποδώσει τους πολυπόθητους γλυκείς καρπούς της στις επόμενες κάλπες.
Το προδόρπιο στην τράπεζα των νέων πολιτικών εδεσμάτων που προσφέρει ο Μακρόν στους Γάλλους ήταν η σύσταση ενός Συμβουλίου Οικολογικής Αμυνας. Στη συνεδρίασή του, υπό την προεδρία του, η οποία έγινε στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι, αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν διάφορες «δεσμεύσεις» του γαλλικού κράτους: το «πράσινο» μενού περιλαμβάνει ακόμη και επιδότηση (με 200 ευρώ ετησίως) της ποδηλασίας των εργαζομένων, απαγόρευση της εμπορίας πλαστικών ειδών μίας χρήσεως, κ.ά. παρεμφερή.
Ωστόσο η συντηρητική Le Figaro έχει ορισμένες ενστάσεις.
Σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Οικολογία χωρίς δημαγωγία;» υποστηρίζει ότι «όντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η οικολογία είναι δημοφιλής». Κατανοεί ότι ο Μακρόν αφ’ ενός θέλει «να εξομαλύνει το αποτύπωμά του» στη γαλλική κοινωνία, αφ’ ετέρου επιχειρεί να κλείσει τα στόματα «όσων τον κατηγορούν για αδράνεια» στον τομέα του περιβάλλοντος. Και παραδέχεται ότι σήμερα «κανείς δεν τολμά να αντιταχθεί στην προστασία του περιβάλλοντος».
Ομως θέτει ένα ζήτημα: «Η δυσκολία παραμένει πάντα η ίδια, πώς δηλαδή θα ξεπεράσουμε τις όμορφες φράσεις και τα κηρύγματα, τις αβάσιμες υποσχέσεις, τα κούφια λόγια…»
Η παραδοσιακή γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει «ηχηρό» το όνομα του νεοσυσταθέντος οικολογικού οργάνου -προφανώς την ενοχλεί η λέξη «άμυνα» που περιλαμβάνεται στον τίτλο του- και ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρεται σε «συμβολικές» κινήσεις οι οποίες «δεν ξεγελούν κανέναν». Τονίζει ότι οι βόλτες στο Μον Μπλαν δεν θα είναι αρκετές για τα σχέδια του Μακρόν, και αποφαίνεται: «Οσο η οικολογία κινείται με δημαγωγία, οι σωστές λύσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν θα είναι διαθέσιμες».
Πυρηνική ενέργεια; Ναι, παρακαλώ!
Η κριτική της Figaro επεκτείνεται και στην ενέργεια: το ανακοινωθέν κλείσιμο των δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στην Αλσατία ήταν λάθος, έγινε για να ευχαριστήσει τους οικολόγους. «Η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή, υπό την έννοια ότι δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα και άλλους αερίους ρύπους. Η διατήρησή της δεν εμπόδισε ποτέ την έρευνα για άλλες ενεργειακές πηγές. Παρά το οικολογικό άγχος, ο Μακρόν ας φανεί λογικός».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News