534
Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία: «Για το χατίρι των μελλουσών γενεών, πρέπει να αλλάξουμε ρότα» | EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE

«Πράσινο» θέλει τον αυριανό ΟΟΣΑ ο Γκουρία

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 20:12
Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία: «Για το χατίρι των μελλουσών γενεών, πρέπει να αλλάξουμε ρότα»
|EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE

«Πράσινο» θέλει τον αυριανό ΟΟΣΑ ο Γκουρία

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 20:12

Στις «πράσινες» παρακαταθήκες και κατευθύνσεις του Ανχελ Γκουρία, του μεξικανού οικονομολόγου που κράτησε το τιμόνι του ΟΟΣΑ από το 2006 αλλά πλέον αποχωρεί, στάθηκε ο Guardian. Οπως έγινε γνωστό, ο Γκουρία δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, έτσι τον προσεχή Ιούνιο η διοίκηση του διεθνούς φορέα θα περάσει σε άλλα χέρια.

Ο ΟΟΣΑ είναι κορυφαίο υπερεθνικό όργανο οικονομικής πολιτικής, κυρίως συμβουλευτικού χαρακτήρα, που αφορά τα αναπτυγμένα κράτη της Δύσης, δηλαδή όσα έχουν για οικονομική βάση τους την καπιταλιστική ελεύθερη οικονομία και για εποικοδόμημά τους την αστική αντιπροσωπευτική δημοκρατία του κοινοβουλευτισμού. Εξυπακούεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία αποτελεί μέλος του.

Μάλιστα εφέτος διεκδικεί τη διαδοχή του Γκουρία με αξιώσεις η Αννα Διαμαντοπούλου, παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (της πτέρυγας των λεγόμενων «εκσυγχρονιστών») που διετέλεσε και επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μία πολιτικός που έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τη στήριξη του αποχωρούντος γενικού γραμματέα – ο Γκουρία τη χαρακτήρισε «εξαιρετική υποψηφιότητα» και «με μεγάλη εμπειρία». Το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ θα ανακοινώσει τον διάδοχο του Γκουρία τις επόμενες ημέρες και πάντως πριν από την 1η Μαρτίου.

Η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν για το θέμα της ελληνικής υποψηφιότητας στον ΟΟΣΑ στις 16 Οκτωβρίου 2020 (Το Δίκτυο)

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο/η διάδοχός του ο Γκουρία τα φώτισε με… πράσινο χρώμα: είπε στο βρετανικό Μέσο ότι για τις πλούσιες χώρες του κόσμου πρέπει στο εξής να αποτελεί προτεραιότητα η δράση που αφορά τις περιβαλλοντικές κρίσεις, και ζήτησε ανάληψη πρωτοβουλιών αμέσως μετά τον έλεγχο της υγειονομικής κρίσης. Χαρακτηριστική ατάκα του: «Οι υπουργοί Οικονομίας [των οικονομικά ισχυρών κρατών] πρέπει να είναι πράσινοι».

Ετσι το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή και η προστασία της φύσης ανάγονται σε πρώτιστα καθήκοντα για τις πλούσιες και για τις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες το επόμενο διάστημα. Οι κυβερνήσεις τους πρέπει να σκύψουν στα σχετικά προβλήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατά προτεραιότητα, αμέσως μόλις αντιμετωπιστεί επιτυχώς η παρούσα υγειονομική κρίση.

Για τον Γκουρία, και εξαιρουμένης της κορονοϊκής πανδημίας, δεν υπάρχει πιο σοβαρό ζήτημα από την προστασία της Γης, αφού «βρισκόμαστε σε πορεία σύγκρουσης με τη φύση, και, για το χατίρι των μελλουσών γενεών, πρέπει να αλλάξουμε ρότα».

Η σταδιακή «πράσινη» επανάσταση στις πολιτικές των κρατών αφορά: την προστασία της βιοποικιλότητας, την προστασία του εδάφους, του υπεδάφους και των υδάτων, την προστασία των ωκεανών από την υπεραλίευση, την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων από την υπερθέρμανση, των παγετώνων, κ.λπ. Από το πόστο του ο Γκουρία κρίνει ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινωθεί και ότι για αυτήν την εξέλιξη υπάρχουν ήδη πάρα πολλές ενδείξεις.

Και ανάπτυξη και περιβάλλον

Συνεπώς ο απερχόμενος έπειτα από τρεις πενταετείς θητείες γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ δεν θέλει τον διάδοχό του μόνο παρατηρητή των ΑΕΠ και των υπολοίπων οικονομικών δεικτών κάθε χώρας που είναι μέλος του Οργανισμού, αλλά ζητάει από αυτόν και την ανάληψη πρωτοβουλιών για θέματα που υπερβαίνουν την οικονομία, αν και σχετίζονται άρρηκτα με αυτή.

Ναι, ο νέος γενικός γραμματέας θα υποστηρίζει τις αναπτυξιακές πολιτικές του καθενός, αλλά με ταυτόχρονη μέριμνα για το περιβάλλον, ιδίως για το ζήτημα της ρυπογόνου βιομηχανίας που ακόμη βασίζεται στον άνθρακα και για εκείνο του «κρυφού περιβαλλοντικού και κοινωνικού κόστους» από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...