288
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού | Intimenews

Κομισιόν προς υπ. Εργασίας: «Χρειάζεται προσοχή» η αύξηση του κατώτατου μισθού

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 16:00
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού
|Intimenews

Κομισιόν προς υπ. Εργασίας: «Χρειάζεται προσοχή» η αύξηση του κατώτατου μισθού

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 16:00

Συμφώνησε με την αύξηση του κατώτατου μισθού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρκεί να γίνει «προσεκτικά», όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των θεσμών σήμερα, κατά τη συνάντησή τους με την υπουργό Εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Εργασίας, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου παρουσίασε στοιχεία, που καταδεικνύουν ότι η οικονομία μπορεί να αντέξει αύξηση του βασικού μισθού κατά 5 έως 10%.

Το κλιμάκιο της Επιτροπής προειδοποίησε πως όποια αύξηση πρέπει να γίνει ιδιαίτερα λελογισμένα, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να διαφυλαχτούν η ανταγωνιστικότητα και η καθοδική πορεία της ανεργίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η κυρία Αχτσιόγλου είπε πως η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση ενδέχεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό κατά την έναρξη υπουργικού συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Οσον αφορά το ασφαλιστικό, η ενημέρωση που έγινε αφορούσε την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την πρόοδο της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων.

Επίσης, σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου, η κυρία Αχτσιόγλου ενημέρωσε τους θεσμούς για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους για την περίοδο πριν από την απόφαση του ΣτΕ του 2015.

Η αποστολή των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσει από την Ελλάδα στο τέλος της εβδομάδας, ενώ η έκθεσή τους κατά πάσα πιθανότητα θα δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...