304
Δίνουν τα χέρια: Ερντογάν, Στόλτενμπεργκ και Κρίστερσον μετά τη συμφωνία | REUTERS/Yves Herman/Pool

«Πράσινο φως» από Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2023, 22:32
Δίνουν τα χέρια: Ερντογάν, Στόλτενμπεργκ και Κρίστερσον μετά τη συμφωνία
|REUTERS/Yves Herman/Pool

«Πράσινο φως» από Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2023, 22:32

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στο κοινοβούλιο του το αίτημα της Σουηδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ από το Βίλνιους.

«Εχω τη χαρά να ανακοινώσω (…) ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο για τη Σουηδία στην τουρκική εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν και να συνεργαστεί στενά με το κοινοβούλιο για να διασφαλίσει την επικύρωσή του», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας θα είναι ένα «ιστορικό βήμα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά ωστόσο επέμεινε ότι πρόκειται για μια «σαφή δέσμευση» και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα συμβεί «το συντομότερο δυνατόν».

Οσον αφορά την Ουγγαρία, που επίσης δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει το πρωτόκολλο.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συμφώνησαν να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε το ίδιο βράδυ ο Σαρλ Μισέλ στο τέλος της συνάντησής του με τον Ερντογάν στο Βίλνιους.

«(Είχαμε μια) καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter o Σαρλ Μισέλ. «Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος είχε συνδέσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του στην ΕΕ, οι οποίες έχουν «παγώσει» εδώ και χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...