Ένας πρώην πράκτορας της CIA συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας, σε συνεργασία με κάποιον συγγενή του, που επίσης εργάστηκε κατά το παρελθόν στη CIA.
Ο Αλεξάντερ Γιουκ Τσινγκ Μα, 67 ετών, συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή κατ’ εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης της ΗΠΑ κατηγορούμενος για την παροχή απόρρητων πληροφοριών υψίστης εθνικής ασφαλείας σε κινέζους πράκτορες.
Ο Μα εμφανίστηκε την Δευτέρα ενώπιον του εισαγγελέα, αντιμετωπίζοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης εφόσον καταδικαστεί.
Οπως αναφέρει το BBC, ο Μα γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ.
Απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα και ξεκίνησε να εργάζεται στη CIA το 1982.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εγκατέλειψε την υπηρεσία επτά χρόνια αργότερα και μετακόμισε στη Σαγκάη.
Το 2001 επέστρεψε στις ΗΠΑ κι εγκαταστάθηκε στη Χαβάη όπου εργάστηκε για το FBI, «επιδιώκοντας να αποκτήσει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες άλλων χωρών».
Πιο συγκεκριμένα, το 2004 ο Μα προσελήφθη ως μεταφραστής με σύμβαση έργου στο γραφείο του FBI στη Χονολουλού, απ’ όπου φέρεται ότι έκλεψε απόρρητα έγγραφα.
Έκτοτε και για μια δεκαετία – σύμφωνα πάντα με τις κατηγορίες που του προσάπτουν οι αμερικανικές αρχές – συνεργάστηκε στενά με ένα συγγενικό του πρόσωπο, διαρρέοντας πληροφορίες στο Πεκίνο «για το προσωπικό της CIA, τις επιχειρήσεις και τις μεθόδους κρυπτογράφησης των συνομιλιών μεταξύ των πρακτόρων».
Οι εισαγγελικές αρχές διατείνονται πως έχουν στα χέρια τους ένα επιβαρυντικό για τον ίδιο βίντεο στο οποίο ο Μα εμφανίζεται κάπου στο Χονγκ Κονγκ να καταμετρά 50.000 δολάρια, χρήματα που υποτίθεται ότι εισέπραξε ως αμοιβή για κάποια πληροφορία που έδωσε στην Κίνα.
Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από το FBI, που «παγίδευσε» τον Μα αρχικά την άνοιξη του 2019 και κατόπιν στις αρχές Αυγούστου του 2020.
Στην πρώτη παγίδα, ο Μα συναντήθηκε με πράκτορα του FBI που υποδυόταν τον πράκτορα των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών και του πούλησε κάποιες πληροφορίες με αντίτιμο 2.000 δολάρια.
Στη δεύτερη, ο Μα ηχογραφήθηκε την ώρα που δήλωνε πρόθυμος να συνεχίσει να βοηθά την κινεζική κυβέρνηση «για το καλό της μητέρας πατρίδας».
Ο συγγενής που φέρεται ως συνεργός του Μα είναι σήμερα 85 χρόνων.
Πρόκεται για αμερικανό υπήκοο γεννημένο στη Σαγκάη και δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του – ούτε θα εκδοθεί, καθώς πρόκειται για άτομο που «υποφέρει από βαριάς μορφής εκφυλιστική ασθένεια».
Δεν είναι ο πρώτος «διπλός πράκτορας»
Ο Μα δεν είναι ο πρώτος διπλός πράκτορας που προέκυψε εσχάτως στην CIA.
Ένας συνάδελφός του, πρώην πράκτορας της CIA, παραδέχθηκε τον Απρίλιο του 2019 την διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Κίνας.
Ο 54χρονος Τζέρι Τσουν Σινγκ Λι δήλωσε ένοχος ενώπιον δικαστηρίου της πολιτείας της Βιρτζίνια για συνωμοσία για την παροχή στην Κίνα «πληροφοριών της εθνικής άμυνας».
Ο πρώην στρατιωτικός, ο οποίος πήρε την αμερικανική υπηκοότητα, εντάχθηκε το 1994 στους κόλπους της CIA, την οποία εγκατέλειψε το 2007 για να εγκατασταθεί στο Χονγκ Κονγκ.
Πράκτορες των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών τον προσέγγισαν τρία χρόνια αργότερα για να του προτείνουν χρήματα και να «τον φροντίσουν δια βίου με αντάλλαγμα την συνεργασία του», ανακοίνωσε η αμερικανική Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με το ένταλμα που δημοσιοποιήθηκε μετά την σύλληψή του, πράκτορες του FBI βρήκαν το 2012 σε αποσκευή του Λι ατζέντες στις οποίες υπήρχαν ονόματα, επαφές και άλλες πληροφορίες για εργαζόμενους και πληροφοριοδότες της CIA, όπως οι διευθύνσεις μυστικών καταφυγίων.
Ωστόσο οι αμερικανικές αρχές τον συνέλαβαν έξι χρόνια αργότερα, στα τέλη του 2018, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν το γιατί χρειάστηκε τόσος πολύς χρόνος για να απαγγελθούν κατηγορίες στον πρώην πράκτορα της CIA.
«Παρέχοντας οικειοθελώς βοήθεια σε μια ξένη κυβέρνηση, ο κ. Λι έθεσε σοβαρά σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας μας, όπως και αυτήν αθώων ανθρώπων, δηλαδή των πρώην συναδέλφων του στην υπηρεσία πληροφοριών», δήλωσε τότε ο Τζον Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του FBI και υπεύθυνος αντικατασκοπείας της υπηρεσίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News