Η συγκέντρωση της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου, στην Τσεχία, του πολιτικού προσωπικού της ΕΕ και ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ εκτός του κλαμπ των Βρυξελλών, όπως είναι η Βρετανία και η Τουρκία, αλλά και τρίτων, όπως λόγου χάρη του Αζερμπαϊτζάν, αποτέλεσε τη γεωπολιτική πρεμιέρα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, μιας ιδέας του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Σύνολο συμμετεχουσών χωρών: τα 27 μέλη της ΕΕ και άλλες 17 χώρες, αρκετές από τις οποίες επιδιώκουν την ένταξή τους στην ΕΕ. Εκπροσωπήθηκαν, βέβαια, και χώρες που δεν ανήκουν στη Γηραιά Ηπειρο. Η Ρωσία, εννοείται, δεν προσεκλήθη, τιμωρούμενη παραδειγματικώς.
Το ζητούμενο της συνάντησης στο Κάστρο της Πράγας ήταν η διαβούλευση περί το ενεργειακό, κυρίως, αλλά και η επίδειξη αλληλεγγύης μπροστά στις πολλαπλές κρίσεις του τρέχοντος έτους: Ουκρανικό, οικονομική ύφεση που ματαιώνει την ανάκαμψη από την κορονοϊκή πανδημία κ.λπ..
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ, πάντως, δήλωσε ευθαρσώς ότι η συνάντηση δεν συνιστά τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από την αναζήτηση «μιας νέας τάξης χωρίς τη Ρωσία», υπογραμμίζοντας έτσι το ουσιώδες του πράγματος: «Η Ρωσία του Πούτιν δεν έχει θέση».
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης και ξεκαθάρισε τα πράγματα: προέτρεψε τους ηγέτες να μετατρέψουν το νέο φόρουμ σε «ευρωπαϊκή κοινότητα ειρήνης». Είπε ο Ζελένσκι: «Ας είναι σήμερα αυτό το σημείο εκκίνησης. Το σημείο από το οποίο η Ευρώπη και ολόκληρος ο ελεύθερος κόσμος θα κινηθούν προς την εγγυημένη ειρήνη για όλους μας. Είναι εφικτό αυτό». Ζήτησε δε απ’ όλους «να κατευθύνουν όλες τις δυνάμεις της Ευρώπης με σκοπό να τερματίσουν τον πόλεμο» στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στο επίκεντρο του νέου φόρουμ, καθώς οι ηγέτες του είναι πιθανό να συναντηθούν εκ νέου στη Μολδαβία, χώρα γειτνιάζουσα με την Ουκρανία, εκτίμησαν οι αναλυτές. Αλλοι προέβλεψαν, από την άλλη, ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το συγκεκριμένο φόρουμ θα μακροημερεύσει: Εξάλλου, είπαν, το μέγεθός του αποκλείει εξ ορισμού κάποια συμφωνία, ενώ στο πλαίσιό του καλούνται να συνυπάρξουν και να συναποφασίσουν «αιώνιοι εχθροί», η Ελλάς και η Τουρκία, η Αρμενία και η Τουρκία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν… Ετσι δεν αναμένεται επίσημη ανακοίνωση μετά τη λήξη της συνάντησης.
Στο περιθώριό της, ωστόσο, προέκυψαν ειδήσεις ήδη από το απόγευμα, και ορισμένες εξ αυτών είχαν ελληνικό ενδιαφέρον. Εν παραδείγματι, ο Μακρόν ο οποίος είχε διμερή συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, εξέφρασε στον Ερντογάν την «ανησυχία» του για την κατάσταση στο Αιγαίο. Κάλεσε, μάλιστα, σε «επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Επιπλέον, ο γάλλος πρόεδρος επέμεινε ότι είναι αναγκαίο να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες η Αγκυρα αρνείται να εφαρμόσει. Κατά το Παρίσι, ο Μακρόν υπογράμμισε, κατά την ίδια συνάντηση «τη σημασία του καθεστώτος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να μπει τέλος στην κλιμάκωση (εκ μέρους της Ρωσίας) και ζήτησε να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους».
Την έκκληση του Μακρόν για διάλογο και αποφυγή της κλιμάκωσης χρειάστηκε να τη διατυπώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιας και που, λίγο αργότερα, στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλητική στάση και πολιτική εντάσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο έλληνας Πρωθυπουργός έλαβε το λόγο αμέσως μετά τον τούρκο πρόεδρο απαντώντας του ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Επιπλέον, τον κάλεσε αντί να προκαλεί να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο, χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή
Την Παρασκευή, οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν μόνοι τους στην Πράγα. Θα συζητήσουν το πακέτο ενεργειακής υποστήριξης της Γερμανίας, ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο πολλοί από τους εταίρους της στο κλαμπ θεωρούν επιζήμιο ανταγωνισμό στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Οι χώρες της ΕΕ θα προσπαθήσουν επίσης να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους σχετικά με το πώς θα περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου και του ενεργειακού κόστους που φουντώνει τον πληθωρισμό σε όλη την ΕΕ. Ο έλληνας Πρωθυπουργός, καθώς και άλλοι ηγέτες, κατέθεσαν για ακόμη μία φορά, τις προτάσεις τους επί του ζητήματος στη διάρκεια των εργασιών του φόρουμ.
«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας (…). Αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία».
Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια συζήτηση, συμφώνησε καθώς υποστήριξε ότι «όλη η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί από κοινού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρισης», διότι «αν το κάνει κάθε χώρα ξεχωριστά, θα χαθεί η ευρωπαϊκή ενότητα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News