511
Το ανάκτορο του Πούτιν στον Εύξεινο Πόντο: ο Ναβάλνι λέει ότι το πλήρωσαν... ολιγάρχες, ευγνωμονούντες! | YouTube/Alexei Navalny

Πούτιν: Τσαρικό παλάτι με μαύρο χρήμα στη Μαύρη Θάλασσα;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 06:45
Το ανάκτορο του Πούτιν στον Εύξεινο Πόντο: ο Ναβάλνι λέει ότι το πλήρωσαν... ολιγάρχες, ευγνωμονούντες!
|YouTube/Alexei Navalny

Πούτιν: Τσαρικό παλάτι με μαύρο χρήμα στη Μαύρη Θάλασσα;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 06:45

Η πρώτη αντίδραση του Αλεξέι Ναβάλνι μόλις το ρωσικό κράτος τον φυλάκισε ήταν να καταγγείλει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν – όχι για πολιτικούς λόγους και με τα ανάλογα επιχειρήματα όπως θα περίμενε κανείς, αλλά για καθαρά ποινικούς λόγους, αφού τον κατηγορεί για διαφθορά ολκής, μαφιόζικου τύπου. Με χρήμα κλεπτών, λέει, έχει υψώσει (και απλώσει) τεράστιο και υπερπολυτελές παλάτι σε ένα ακρωτήριο της Μαύρης Θάλασσας, κοντά σε ένα θέρετρο που λέγεται Γκελέντζικ.

Το «σπίτι» στοίχισε πάνω από 1 δισ. ευρώ, λέει ο φυλακισμένος Ναβάλνι μέσω των ανθρώπων του. Τα λεφτά πού τα βρήκε, τάχα, ο Πούτιν, ρωτάει. Και μόνος του απαντά: «Χρηματοδοτήθηκε από τα παράνομα κεφάλαια που του έδωσαν οι φίλοι του, τα μέλη του στενού κύκλου του». Τις καταγγελίες αυτές του Ναβάλνι και των φίλων του πρόβαλαν όλα τα μεγάλα Μέσα της Δύσης.

Ο Μαρκ Μπένετς, ανταποκριτής των λονδρέζικων Times στη Μόσχα, έγραψε ότι «ο Ναβάλνι συνεχίζει να χλευάζει το Κρεμλίνο πίσω από τα κάγκελα του κελιού του, με τη δημοσιοποίηση διαδικτυακής έρευνας». Ο Ναβάλνι συνελήφθη μόλις επέστρεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία, προφυλακίστηκε και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 3,5 ετών κατηγορούμενος ότι παραβίασε όρους αναστολής για ποινή που του είχε επιβληθεί το 2014. Η δίκη του θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου.

Στο βίντεο (έχει γυριστεί παλιότερα και προβάλλεται τώρα) ο Ναβάλνι λέει: «Είναι μια ολόκληρη πόλη, ή μάλλον ένα ολόκληρο βασίλειο. Εχει απροσπέλαστους φράκτες, το δικό του λιμάνι, τη δική του ασφάλεια, μία εκκλησία, βρίσκεται σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και έχει σημείο ελέγχου της εισόδου και της εξόδου. Μοιάζει με ξεχωριστό κράτος μέσα στη Ρωσία. Ο βασιλιάς του μέρους αυτού είναι ο ‘τσάρος’ Πούτιν». Ο Ναβάλνι λέει ακόμη ότι οι χώροι του παλατιού είναι «συνολικά 39 φορές μεγαλύτεροι από όλο Μονακό».

Τις παρακάτω φωτογραφίες από τους εωτερικούς χώρους του ανακτόρου δημοσίευσε ένα από τα φανατικότερα διαδικτυακά Μέσα, το σάιτ Meduza, που εδρεύει στη Ρίγα της Λετονίας και διευθύνεται από τη ρωσίδα δημοσιογράφο Γκαλίνα Τιμτσένκο και άλλους ορκισμένους εχθρούς του Πούτιν.

Το σχόλιο του Ναβάλνι: «Φαίνεται ότι οι φίλοι του Πούτιν πήραν από αυτόν το δικαίωμα να κλέψουν ό,τι ήθελαν, έτσι τον ευχαρίστησαν και με το παραπάνω. Εβαλαν 100 δισ. ρούβλια και έχτισαν ένα παλάτι για το αφεντικό τους». Το βίντεο είχε ολοκληρωθεί την εποχή της νοσηλείας του Ναβάλνι στη Γερμανία, αλλά προβάλλεται τώρα στο YouTube. Κατ’ αυτούς δείχνει ότι δεν φοβούνται τον Πούτιν.

Η έρευνα των ανθρώπων του Ναβάλνι περιλαμβάνει εικόνες από το εσωτερικό της βίλας, διαγράμματα και φωτογραφίες. Ο Ναβάλνι σχολίασε και τα έπιπλα, λέγοντας ότι αξίζουν περισσότερο και από ένα αστικό δυάρι. Πέριξ της βίλας εκτείνονται αμπελώνες και αγροκτήματα, ενώ υπάρχει και υπόγεια σήραγγα διαφυγής στη θάλασσα.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε με λακωνικό τρόπο τα καταγγελλόμενα από πλευράς Ναβάλνι: «Ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει παλάτια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...