Οι ρωσικές και οι συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Καζακστάν για να συνδράμουν το καθεστώς, που καταγγέλλει ότι έγινε στόχος της «διεθνούς τρομοκρατίας», θα εγκαταλείψουν την χώρα μετά το τέλος της αποστολής τους. Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς φυσικά να ορίσει τι σημαίνει χρονικά «το τέλος της αποστολής» των ρωσικών δυνάμεων στο Αλμάτι και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
«Οταν οι δυνάμεις θα έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, θα αποσυρθούν από το έδαφος του Καζακστάν», δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους συμμάχους του στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας
Πριν από αυτόν, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ είχε δηλώσει κατά την συνεδρίαση ότι η αποχώρηση θα γίνει «σύντομα».
Με επικεφαλής την Ρωσία, δύναμη 2.030 στρατιωτών του Οργανισμού έσπευσε στο Καζακστάν κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τοκάγεφ.
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι το Καζακστάν υπήρξε θύμα «επίθεσης της διεθνούς τρομοκρατίας» και ότι αυτές οι «συμμορίες ενόπλων» με «σαφή εμπειρία μάχης» εκπαιδεύθηκαν σε «κέντρα στο εξωτερικό».
Στην συνέχεια προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν θα ανεχθεί «χρωματιστές επαναστάσεις» στην πρώην Σοβιετική Ενωση, παραπέμποντας στις εξεγέρσεις που, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ενορχηστρώθηκαν από την Δύση, στις πρώην σοβιετικές χώρες τη δεκαετία του 2000. Ο όρος «χρωματιστές» επαναστάσεις δεν είναι τυχαίος: η λεγόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση», μια σειρά πολιτικών γεγονότων και διαμαρτυριών από τον Νοέμβριο του 2004 ως τον Ιανουάριο του 2005, ήταν αυτή που έφερε την Ουκρανία στην αγκαλιά της Δύσης.
«Καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται ούτε για την πρώτη ούτε για την τελευταία απόπειρα ανάμειξης στις υποθέσεις των χωρών μας», είπε ο Πούτιν, για να προσθέσει: «Και δεν θα επιτρέψουμε διατάραξη της κατάστασης στην χώρας μας και δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη των σεναρίων των αυτοαποκαλούμενων χρωματιστών επαναστάσεων».
Η Μόσχα έχει τεράστια συμφέροντα στο Καζακστάν όπου κατοικούν περισσότεροι από δύο εκατ. Ρώσοι και εδρεύει το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Επίσης το Καζακστάν «κάθεται» πάνω σε τεράστια κοιτάσματα ουρανίου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή η κρίση αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να εδραιώσει τη στρατιωτική της παρουσία στη χώρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News