445
Ο ρώσος πρόεδρος σε συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν τον Φεβρουάριο (Φωτογραφία Αρχείου) | Sputnik/Kremlin via REUTERS

Πούτιν σε Μακρόν: Υπάρχει κίνδυνος μεγάλης πυρηνικής καταστροφής στη Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2022, 19:14
Ο ρώσος πρόεδρος σε συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν τον Φεβρουάριο (Φωτογραφία Αρχείου)
|Sputnik/Kremlin via REUTERS

Πούτιν σε Μακρόν: Υπάρχει κίνδυνος μεγάλης πυρηνικής καταστροφής στη Ζαπορίζια

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2022, 19:14

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, κατά την οποία συζήτησαν, κυρίως, για τον κίνδυνο που υπάρχει για μία «καταστροφή ευρείας κλίμακας από τους βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια, που μπορεί να οδηγήσει στη ραδιενεργή μόλυνση τεραστίων εκτάσεων εδαφών».

Ο Πούτιν προειδοποίησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού στην νότια Ουκρανία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων -τους οποίους ο ρώσος πρόεδρος απέδωσε στο Κίεβο- μπορεί να έχουν ανεπανόρθωτα και σοβαρά αποτελέσματα.

Είναι γνωστό, ότι η Μόσχα και το Κίεβο κατηγορούν η μια πλευρά την άλλη, για βομβαρδισμούς στην περιοχή που βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, ο οποίος κατελήφθη από την Ρωσία τον Μάρτιο, αλλά μέχρι στιγμής λειτουργεί με ουκρανούς τεχνικούς. Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες είναι σε λειτουργία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ειδικότερα, τόνισε ότι ο συστηματικός βομβαρδισμός της έκτασης στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια από τον ουκρανικό στρατό έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλίμακας καταστροφής» αναφέρει το Κρεμλίνο σε μια ανάγνωση του τηλεφωνήματος μεταξύ των δύο ηγετών, το οποίο όπως λέει έγινε με πρωτοβουλία του Μακρόν.

Σύμφωνα, πάντως και με ανακοίνωση από το Ελιζέ, ο γάλλος πρόεδρος συμφώνησε με τον ρώσο ομόλογό του ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τους κινδύνους ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο Πούτιν συμφώνησε να σταλεί στο σημείο αποστολή ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο Μακρόν εξέφρασε «ακόμη μια φορά την ανησυχία του απέναντι στους κινδύνους που ενέχει η κατάσταση στον σταθμό της Ζαπορίζια για την πυρηνική ασφάλεια», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πούτιν και Μακρόν τόνισαν την σημασία να σταλεί αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό το συντομότερο δυνατό. Ο ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την αναγκαία συνδρομή και ο Μακρόν υποστήριξε την αποστολή, επί τόπου, το συντομότερο δυνατόν, μιας αποστολής ειδικών της ΙΑΕΑ, με όρους στους οποίους συμφωνούν η Ουκρανία και ο ΟΗΕ.

Κατά την συνομιλία των δύο ηγετών, ο Πούτιν μίλησε επίσης στον Μακρόν για τα συνεχιζόμενα εμπόδια που δημιουργούνται σε σχέση με την προμήθεια ρωσικών ειδών διατροφής και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους τις ερχόμενες ημέρες για το θέμα αυτό μετά τις συνομιλίες των τεχνικών ομάδων και πριν από την ανάπτυξη της αποστολής, σύμφωνα με ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων που στάλθηκε στους δημοσιογράφους από το γραφείο του Μακρόν.

Η διαχειρίστρια Αρχή του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας ανακοίνωσε, πάντως, την Παρασκευή ότι έχει υποψίες πως η Μόσχα σχεδιάζει να αποσυνδέσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από το δίκτυο της Ουκρανίας, μια περίπλοκη επιχείρηση που το Κίεβο δηλώνει ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News