Μία εβδομάδα μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για μία πέμπτη προεδρική θητεία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου ενώπιον δημοσιογράφων και επιλεγμένου κοινού.
Πέρυσι, ο ρώσος πρόεδρος είχε ακυρώσει τη συνέντευξη, για πρώτη φορά στα χρονικά, προτιμώντας να αποφύγει δύσκολες ερωτήσεις, καθώς εκείνη την περίοδο, οι αποτυχίες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία ήταν απανωτές.
Αυτή τη φορά, ο Πούτιν εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για την έκβαση του πολέμου, που ο ίδιος ξεκίνησε, τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο, εκτός αν το Κίεβο αποδεχθεί συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τις «ανησυχίες για την ασφάλεια» της Μόσχας, προσθέτοντας πως οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» θα εκπληρωθούν σε κάθε περίπτωση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις από το κοινό και τα ΜΜΕ, σε μια εκδήλωση που κυριαρχείτο από το θέμα του πολέμου, ο Πούτιν δήλωσε πως οι αρχικοί στόχοι του στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει και πως οι ρωσικές δυνάμεις βελτιώνουν τη θέση τους κατά μήκος σχεδόν ολόκληρης της γραμμής του μετώπου.
Οι βασικοί στόχοι της Ρωσίας παραμένουν η «αποναζιστικοποίηση», η «αποστρατιωτικοποίηση» και η εξασφάλιση της ουδετερότητας της Ουκρανίας, όπως είπε.
«Θα υπάρξει ειρήνη όταν επιτύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε ο 71χρονος ρώσος πρόεδρος.
«Οσο για την αποστρατιωτικοποίηση, αν (οι Ουκρανοί) δεν θέλουν να έρθουν σε μια συμφωνία, τότε είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε άλλα μέτρα, περιλαμβανομένων στρατιωτικών.
»Είτε θα έχουμε μια συμφωνία, θα συμφωνήσουμε σε ορισμένες παραμέτρους (για το μέγεθος και τη δύναμη του στρατού της Ουκρανίας)… ή θα το επιλύσουμε αυτό με τη βία. Αυτό είναι για το οποίο αγωνιζόμαστε».
«Η Ουκρανία δεν είναι Γάζα»
Ο Πούτιν προχώρησε και στην σύγκριση των πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα, που δέχεται σφυροκόπημα τους δύο τελευταίους μήνες από τον ισραηλινό στρατό.
«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι καταστροφή. Κοιτάξτε την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” (οι Ρώσοι αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τις λέξεις “εισβολή” ή “πόλεμο” για την Ουκρανία) και κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Γάζα και δείτε τη διαφορά. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στην Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε, πως οι δύο συγκρούσεις είναι πολύ διαφορετικές και πως η Γάζα έχει γίνει νεκροταφείο για τα παιδιά των Παλαιστινίων.
Βέβαια, φαίνεται πως «ξέχασε» ότι η Ρωσία βομβαρδίζει τακτικά τις ουκρανικές πόλεις, από τον Φεβρουάριο του 2022, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς αμάχων, κάτι που, για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα γίνεται καθημερινά.
Μόλις λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη του Πούτιν, η χώρα του εξαπέλυσε νέα μαζική επίθεση με 42 drones και έξι πυραύλους κατά της Οδησσού και της Χερσώνας με αποτέλεσμα έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες, ενώ την Τετάρτη είχε πλήξει το Κίεβο με 10 πυραύλους, προκαλώντας τον τραυματισμό 53 ατόμων.
Η Ρωσία ισχυρίζεται πως τα αεροπορικά πλήγματά της δεν θέτουν σκόπιμα στο στόχαστρο αμάχους, όμως αξιωματούχοι του ΟΗΕ λένε πως τουλάχιστον 10.000 άμαχοι Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 18.000 έχουν τραυματιστεί από ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Ο Πούτιν, που έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως τον« σωστό άνθρωπο» για να συνεχίσει να ηγείται της Ρωσίας σε έναν πόλεμο που η Δύση χαρακτηρίζει «απρόκλητη αποικιοκρατικού τύπου αρπαγή γης», έλαβε ερωτήσεις σε κάποιο σημείο από ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν κοντά στην πρώτη γραμμή, υπό τον ήχο πυροβολισμών στο βάθος.
Απέκλεισε επίσης ένα νέο κύμα επιστράτευσης λέγοντας πως δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή.
«Η ροή των ανδρών που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα μας με τα όπλα στο χέρι δεν μειώνεται. Μαζί με τους εθελοντές, θα πρέπει να είναι γύρω στο μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω στρατιωτική κινητοποίηση μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή συνολικά 617.000 ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν είπε επίσης πως έχει εντοπίσει σημάδια που δείχνουν πως ο δυτικός «ενθουσιασμός» για την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, μειώνεται, αλλά πιστεύει πως το Κίεβο θα συνεχίσει προσώρας να λαμβάνει βοήθεια.
Ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση του πως η προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας –περιλαμβανομένης της δηλωμένης επιθυμίας της Ουκρανίας να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία– είναι η βασική αιτία της σύγκρουσης.
«Η αχαλίνωτη επιθυμία να κινηθούν προς τα σύνορά μας, βάζοντας την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, όλο αυτό οδήγησε σε αυτή την τραγωδία… Μας ανάγκασαν σε αυτές τις ενέργειες», είπε.
«Όταν εσωτερικές αλλαγές συμβούν (στις Ηνωμένες Πολιτείες), όταν αρχίσουν να σέβονται τους άλλους ανθρώπους… όταν αρχίσουν να αναζητούν συμβιβασμό αντί να προσπαθούν να επιλύσουν τα θέματά τους με κυρώσεις και στρατιωτική επέμβαση, τότε οι βασικοί όροι θα έχουν τεθεί προκειμένου να αποκαταστήσουμε πλήρεις σχέσεις».
Ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό
Οσον αφορά την ρωσική οικονομία, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι αρκετά σίγουρη πως θα «πάει μπροστά» παρά τις οικονομικές κυρώσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιπαράθεση με τους Δυτικούς.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αντοχή της οικονομίας στις κυρώσεις, είπε ότι η χώρα του διαθέτει ένα «επαρκές περιθώριο ασφαλείας» λόγω του «ισχυρού επιπέδου ενότητας της ρωσικής κοινωνίας», της «σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας» και της «αύξησης των στρατιωτικών ικανοτήτων» της Μόσχας.
Το περιθώριο αυτό είναι «επαρκές όχι μόνο για να αισθάνεται αυτοπεποίθηση, αλλά και για να πάει μπροστά», διαβεβαίωσε ο ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν παραδέχθηκε ωστόσο πως ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός στη Ρωσία, και αναμένεται να διαμορφωθεί «στο 7,5%, ίσως λίγο περισσότερο προς το 8%» στα τέλη του έτους, ενώ υποσχέθηκε πως η Κεντρική Τράπεζα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να τον αντιμετωπίσει.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος. «Αυτό δείχνει πως ανακάμψαμε από την πτώση του περασμένου έτους και πως έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News