Ο φιλελεύθερος ιστορικός και πολιτικός Αντρέι Ζούμποφ υπήρξε και παραμένει Ρώσος αλλιώτικος από τους άλλους, και για αυτόν τον λόγο εξαιρετικά αγαπητός στους Δυτικούς. Πρόκειται για παράδειγμα αντιφρονούντος, καθώς το 2014 συνέκρινε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία με την προσάρτηση της Αυστρίας στο γερμανικό Τρίτο Ράιχ. Εκείνη την παράτολμη τοποθέτησή του την πλήρωσε με την απώλεια ακαδημαϊκής θέσης.
Η Repubblica, που μίλησε μαζί του για το Ουκρανικό, τον παρουσίασε σαν εκπρόσωπο «μη συστημικής αντιπολίτευσης», αφού το σημερινό κόμμα του δεν εκπροσωπείται στη ρωσική Βουλή. Το ρεζουμέ της συνομιλίας του Ζούμποφ με τη συντάκτρια Ροζάλμπα Καστελέτι περικλείεται στην παρακάτω φράση του: «Αν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, κανείς δεν θα είναι ασφαλής στην Ευρώπη».
Ο Ζούμποφ είπε ότι η πρώτη φάση της ρωσικής επίθεσης απέτυχε επειδή ο Πούτιν πίστευε ότι θα κατελάμβανε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας μέσα σε λίγες ημέρες. Δεν είχε αντιληφθεί ότι ο ουκρανικός στρατός από το 2014 και έπειτα εκπαιδεύτηκε από το ΝΑΤΟ και ότι οι πρώην ρωσόφιλοι κοιτάζουν προς τη Δύση. Ο άρχων του Κρεμλίνου ισχυρίζεται ότι θέλει να απελευθερώσει το Ντονμπάς, όμως λέει ψέματα. Αλλος είναι ο σκοπός του, υπογράμμισε ο Ζούμποφ: «Παραμένει ο αρχικός του στόχος, η εξάλειψη της Ουκρανίας ως ανεξαρτήτου κράτους».
Στην πορεία της κουβέντας τους ο αντιφρονών είπε πως ο Πούτιν σκέφτεται σαν παλιός καγκεμπίτης και «homo sovieticus», έτσι θέλει να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ενωση, σαν Ρωσική Αυτοκρατορία πλέον. Και τέτοια ανασύσταση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ουκρανία. Θεωρούσε ότι μπορούσε να ελέγξει τον Ζελένσκι όταν εκείνος εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας, και επέλεξε τον πόλεμο όταν τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ανέμενε.
Ο Ζούμποφ πιστεύει ότι ο Πούτιν πράγματι έχει ενοχληθεί από τη λεγόμενη «αποκομμουνιστικοποίηση» της Ουκρανίας, από το γκρέμισμα των σοβιετικών αγαλμάτων κ.λπ., επειδή κατά βάθος θαυμάζει τον Λένιν σαν ιδρυτή του σοβιετικού κράτους. Είπε ο Ζούμποφ: «Είμαι πεπεισμένος ότι και ο ίδιος ονομάστηκε Βλαντίμιρ προς τιμήν του Λένιν»… Σχολίασε, δε, ότι την ανεξαρτησία στην Ουκρανία (στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ) «δεν την είχε δώσει ο Λένιν, όπως λανθασμένα είπε ο Πούτιν, αλλά το ουκρανικό κοινοβούλιο».
Ο ρωσικός κόσμος, είπε, είναι για τον Πούτιν υποκατάστατο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, «της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας, καλύτερα». Γνωρίζει την εκδοχή της Ιστορίας που διδάχθηκε ο ίδιος επί ΕΣΣΔ, έχει σοβιετικό μυαλό, και «όταν αναφέρεται σε Ρωσική Αυτοκρατορία σκέφτεται την ΕΣΣΔ». Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Ζούμποφ καταφέρθηκε και εναντίον του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, τον οποίο χαρακτήρισε «άνθρωπο της KGB». Είπε μάλιστα ότι «τώρα ο Κύριλλος αποκάλυψε την πραγματική φύση του» υποστηρίζοντας την επιθετικότητα του Πούτιν κατά της Ουκρανίας.
Σκοτεινό το μέλλον, αν…
Ερχόμενος στο ζουμί της υπόθεσης, στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο φιλελεύθερος ρώσος αντιφρονών διατύπωσε τη γνώμη ότι εφ’ όσον ο Πούτιν κερδίσει, τότε θα συνεχίσει την επίθεσή του στην Ευρώπη: «Η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι αυτό που θα συμβεί στην Ουκρανία θα καθορίσει το μέλλον μας. Αν το Κίεβο είναι σε θέση να αμυνθεί και να παραμείνει δημοκρατικό κράτος, η Ρωσία θα ξεκινήσει διαδικασία εκδημοκρατισμού της. Αν πέσει στα χέρια του Πούτιν, το μέλλον της Ευρώπης θα είναι πολύ σκοτεινό».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Ζούμποφ ομολόγησε ότι προσβλέπει σε κάποιο πραξικόπημα, στην ανατροπή του Πούτιν δηλαδή, και ότι θεωρεί κατάλληλους για τέτοια δουλειά μόνο εκείνα τα μέλη της ρωσικής ελίτ «που αγαπούν την dolce vita, τις βίλες, τα γιοτ». Επειδή αυτοί χάνουν λεφτά, δεν κερδίζουν τίποτε, άρα «καταλαβαίνουν ότι η μόνη διέξοδος είναι η πτώση του Πούτιν από την εξουσία, αργά ή γρήγορα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News