380
Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον ρωσικό λαό για «την υποστήριξη, τον πατριωτισμό και την αλληλεγγύη» που επέδειξε τα προηγούμενα 24ωρα | Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Πούτιν: «Καταδικασμένη να αποτύχει» η εξέγερση του Πριγκόζιν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2023, 22:51
Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον ρωσικό λαό για «την υποστήριξη, τον πατριωτισμό και την αλληλεγγύη» που επέδειξε τα προηγούμενα 24ωρα
|Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Πούτιν: «Καταδικασμένη να αποτύχει» η εξέγερση του Πριγκόζιν

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2023, 22:51

Σε ακόμη ένα διάγγελμα προέβη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το βράδυ της Δευτέρας, δύο 24ωρα μετά τη βραχύβια εξέγερση του επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ Γιεβγκένι Πριγκόζιν και τη μετέπειτα υποχώρησή του.

Οπως τόνισε, η εξέγερση ήταν «καταδικασμένη να αποτύχει» και «οι υποκινητές της, παρ’ όλο που έχασαν την αίσθηση του σωστού και του λάθους, δεν θα μπορούσαν να μην το έχουν συνειδητοποιήσει».

«Αυτοί, λοιπόν, δεν μπορούν παρά να καταλάβουν ότι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», καθώς η ανταρσία των μισθοφόρων συνιστά «εγκληματική δραστηριότητα που στοχεύει στην αποδυνάμωση της χώρας» προσέθεσε.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Πούτιν, το μεγαλύτερο μέρος της Βάγκνερ είναι «πατριώτες». Υποστήριξε ότι θα κρατήσει την «υπόσχεσή του» στα μέλη της οργάνωσης που «θέλουν να πάνε στη Λευκορωσία», όπου φέρεται να έχει μεταβεί και το αφεντικό τους, ή να γυρίσουν στις οικογένειές τους.

Η τρίτη επιλογή είναι να υπογράψουν συμβόλαιο με το υπουργείο Αμυνας της χώρας, βάσει όσων είπε στο σύντομο μήνυμά του.

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε –φυσικά– στη Δύση και στο Κίεβο, λέγοντας πως ήθελαν να δουν ρώσους στρατιώτες να αλληλοσκοτώνονται, και ευχαρίστησε τον ρωσικό λαό για «την υποστήριξη, τον πατριωτισμό και την αλληλεγγύη», καθώς και τον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο για τη συμβολή του στην ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος.

Με φόντο τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου ο Πούτιν είχε απευθύνει και πάλι διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό, κατηγορώντας τον Πριγκόζιν για «προδοσία» και υποσχόμενος ότι οι στασιαστές θα λογοδοτήσουν.

Ακολούθησε, ωστόσο, μια συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, μέρος της οποίας είναι η μετάβαση Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, η οποία εκτόνωσε την κρίση.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε κάποιο σχόλιο από το Σάββατο μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε ο Πριγκόζιν διεμήνυσε, μέσω ενός βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η ανταρσία των μισθοφόρων του δεν στόχευε στην ανατροπή της ρωσικής κυβέρνησης αλλά στη διασφάλιση της Βάγκνερ, η οποία κινδύνευε να απορροφηθεί από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, όπως υποστήριξε.

Οι νέες έκτακτες δηλώσεις του Πούτιν δεν φαίνεται να απαντούν στο αφεντικό της Βάγκνερ, πάντως, καθώς ο Πριγκόζιν δεν κατονομάζεται. Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν την πρώτη δημόσια εμφάνιση του ρώσου προέδρου μετά το διάγγελμα του Σαββάτου, με την εξαίρεση ενός βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο το πρωί της Δευτέρας, το οποίο δεν είναι σαφές πότε μαγνητοσκοπήθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...