Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέπτεται σήμερα Τρίτη την Τεχεράνη, για συνάντηση με τον Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Ταγίπ Ερντογάν, στο δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από την ημέρα που διέταξε την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Οπως τονίζουν οι Times, η Ρωσία και το Ιράν έχουν μερικά βασικά κοινά στοιχεία: πρόκειται για δύο χώρες αντιμέτωπες με βαριές κυρώσεις από τη Δύση, με αυταρχικούς ηγέτες που έχουν την απόλυτη εξουσία στα χέρια τους και χαρακτηρίζουν τις δυτικές χώρες «διαβολικές» και «διεφθαρμένες».
Οι συζητήσεις τους θα έχουν στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ο Ερντογάν, που μπήκε «σφήνα» ανάμεσά τους, θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά την εύνοια του Πούτιν, μετά την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να επιβεβαιώσει τον ρόλο του ως διαμεσολαβητή στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Ρωσία και Ιράν είχαν πάντα καλές σχέσεις, αλλά η Μόσχα δεν προχωρούσε σε συμμαχία με την Τεχεράνη για να μην χάσει τα χρήματα των Δυτικών. Πλέον όμως, οι κυρώσεις εναντίον της, την υποχρεώνουν να πλησιάσει τους Ιρανούς.
«Είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη αυτή προσωπικά για τον Πούτιν», είπε ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, σύμβουλος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Το Κρεμλίνο δεν θέλει να απομονωθεί από τη διεθνή σκηνή», πρόσθεσε.
Οπως έχουν πει οι Αμερικανοί, το Ιράν θα πουλήσει drones, ετοιμοπόλεμα, στους Ρώσους, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην Ουκρανία. Είναι άγνωστο τι θα πάρουν οι Ιρανοί σε αντάλλαγμα.
Από την έναρξη του πολέμου, 900 δυτικές εταιρείες έχουν φύγει από τη Ρωσία και η διακοπή των διεθνών πτήσεων έχει αφήσει την χώρα απομονωμένη. Η επίσκεψη του Πούτιν θα είναι η απαρχή μίας νέας αντιδυτικής συμμαχίας. Ενας γνωστός ρώσος τηλεπαρουσιαστής είπε ότι οι δύο χώρες θα σχηματίσουν τον «άξονα του καλού».
Στη Μέση Ανατολή, γράφουν οι Times, πολλοί ονειρεύονται μία αντιδυτική συμμαχία Ρωσίας, Ιράν, Χεζμπολάχ και Κίνας, ενώ το Ιράν έκανε αίτηση να γίνει μέλος των Brics, της ομάδας που περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Τα κράτη-μέλη των Brics αποτελούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 25% της παγκόσμιας οικονομίας. «Αν όλες οι απομονωμένες χώρες συνεργαστούν, τότε δεν θα είναι πια απομονωμένες», είπε χαρακτηριστικά ο Κορτούνοφ.
Στην Τεχεράνη, όπου έφτασε το απόγευμα της Τρίτης, ο Πούτιν θα συζητήσει το θέμα της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τούρκοι, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν για το φλέγον αυτό ζήτημα στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, καθώς φορτία με εκατομμύρια τόνους ουκρανικών σιτηρών παραμένουν εγκλωβισμένα στα λιμάνια της Μαύρη Θάλασσας λόγω του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού.
Το ταξίδι του Ερντογάν στην Τεχεράνη, αναφέρουν οι New York Times, είναι ένα ακόμα δείγμα της συχνά επαμφοτερίζουσας στάσης του τούρκου προέδρου σε ζητήματα διεθνούς διπλωματίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία υποτίθεται ότι βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την υπόλοιπη Ευρώπη υπέρ της Ουκρανίας, στον πόλεμο με τη Ρωσία. Ως γνωστόν άλλωστε, τα τουρκικά Bayraktar που έχουν αγοράσει οι Ουκρανοί, είναι αυτά που έχουν αποδειχθεί πολύτιμα στην αντίστασή τους κατά των Ρώσων.
Ο Ερντογάν όμως, τα τελευταία χρόνια, έχει απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ και έχει πλησιάσει τον Πούτιν, με αποκορύφωμα την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, εξοργίζοντας την Ουάσινγκτον. Ο τούρκος πρόεδρος έχει διατηρήσει ακόμα και μετά τη ρωσική εισβολή, ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον ρώσο ομόλογό του και έχει διαφημίσει τον εαυτό του ως διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Κρεμλίνο και το Κίεβο.
Σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στην ηγεσία της Τουρκίας, συνεχίζουν οι New York Times, ο Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει ένα περίπλοκο δίκτυο σχέσεων με πολλές χώρες για να κρατήσει την Αγκυρα στο παιχνίδι είτε ως διαμεσολαβητή ανάμεσα σε χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, είτε «βάζοντας τους εχθρούς της να αλληλοσυγκρούονται για δικό του όφελος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News