357
Ο ρώσος πρόεδρος μιλά σε δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης στη Μόσχα | Sputnik/Alexander Kazakov/Kremlin via REUTERS

Πούτιν: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2023, 22:55
Ο ρώσος πρόεδρος μιλά σε δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης στη Μόσχα
|Sputnik/Alexander Kazakov/Kremlin via REUTERS

Πούτιν: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2023, 22:55

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι παραδόσεις νέων όπλων στην Ουκρανία το μόνο που θα κάνουν είναι να κλιμακώσουν περαιτέρω τη σύγκρουση καθώς δεν θα αλλάξουν τα πράγματα στο πεδίο του πολέμου.

Τα άρματα μάχης των Δυτικών θα είναι «στόχος προτεραιότητας» για τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν εκεί, τόνισε και επισήμανε ότι ο αντίκτυπος των δυτικών πυραύλων στη σύγκρουση στην Ουκρανία «δεν είναι καθοριστικός».

«Προκαλούν ασφαλώς ζημιές αλλά τίποτε το καθοριστικό δεν σημειώνεται στις εμπόλεμες περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκαν αυτοί. Το ίδιο ισχύει για τα άρματα μάχης ξένης κατασκευής», που παρέχουν οι δυτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Επανέλαβε την αντίθεσή του στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο την προηγουμένη διακήρυξε ότι το μέλλον της χώρας είναι στη Συμμαχία, λέγοντας ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να επιδεινώσει τις διεθνείς εντάσεις και να απειλήσει την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν θα βελτιώσει την ασφάλεια της Ουκρανίας και ότι, σε γενικές γραμμές, θα κάνει τον κόσμο πολύ πιο ευάλωτο και θα οδηγήσει σε πρόσθετες εντάσεις στη διεθνή σκηνή», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμμαχία επανέλαβε, στη διακήρυξη της Συνόδου στο Βίλνιους, την υποστήριξή της στο Κίεβο, ωστόσο μετέθεσε τη συζήτηση περί ένταξης στην περίοδο μετά τη λήξη του πολέμου.

Εξάλλου, μιλώντας για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ο Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τη συμφωνία αυτή έως ότου οι άλλες πλευρές εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη για το θέμα αυτό, πρόσθεσε, ωστόσο δεν διαπίστωσε από την πλευρά του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να προτείνεται ένας συμβιβασμός για τη διάσωση της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλούσε τον ρώσο πρόεδρο να παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας λέγοντας ότι η συνέπεια από τη μη παράτασή της θα είναι η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια.

Η συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και λιπασμάτων από τη Μαύρη Θάλασσα πρόκειται να εκπνεύσει τη Δευτέρα.

«Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας με όλο τον κόσμο να παρακολουθεί», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...