580
Ο ρώσος πρόεδρος δίνει το «παρών» σε τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών | Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Πούτιν: Η Δύση υποκινεί «επαναστάσεις» στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 20:58
Ο ρώσος πρόεδρος δίνει το «παρών» σε τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών
|Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Πούτιν: Η Δύση υποκινεί «επαναστάσεις» στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 20:58

Νέα πυρά σε βάρος της Δύσης εξαπέλυσε την Πέμπτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας την ότι είναι έτοιμη να προκαλέσει «έγχρωμες επαναστάσεις» και «λουτρό αίματος» σε οποιαδήποτε χώρα, χωρίς να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη.

Οι σχετικές δηλώσεις του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου έγιναν κατά την ομιλία του, μέσω βιντεοκλήσης, προς τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), στην οποία μετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Ο Πούτιν δεν έδωσε καμία απόδειξη που να στηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό του, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τηλεγραφήματα των πρακτορείων Reuters και AFP.

«Ξέρουμε ότι η Δύση εκπονεί σενάρια για να υποδαυλίσει νέες συγκρούσεις στον χώρο της ΚΑΚ. Ομως έχουμε ήδη αρκετές», εκτίμησε ο ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι οι συρράξεις στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και ιδίως εκείνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι «φυσικά» το αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης –γεγονός που αποτέλεσε «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του 20ού αιώνα, όπως έχει πει ο ίδιος στο παρελθόν.

«Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αυτό που συμβαίνει στα σύνορα ορισμένων χωρών της ΚΑΚ. Ολα αυτά, φυσικά, είναι αποτελέσματα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης», υποστήριξε.

Συνέχισε λέγοντας ότι μια «πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη» σχηματίζεται «μέσω μιας δύσκολης διαδικασίας». «Μια μονοπολική ηγεμονία καταρρέει αμείλικτα, είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα την οποία η Δύση αρνείται κατηγορηματικά να αποδεχθεί. Και βλέπουμε τι απορρέει από αυτό», τόνισε.

«Προσκολλημένη στο παρελθόν και προσπαθώντας να επιβάλει μια πολιτική υπαγόρευσης σε όλους τους τομείς, από τις διεθνείς σχέσεις μέχρι την οικονομία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αυτή η περίφημη συλλογική Δύση δημιουργεί νέα προβλήματα και νέες κρίσεις», κατά τον ρώσο πρόεδρο.

Το Κίεβο προειδοποιεί με σκληρή απάντηση

Οι παραπάνω δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ήρθαν λίγες ώρες προτού πραγματοποιηθεί η εξαγγελθείσα τελετή στο Κρεμλίνο κατά την οποία ο ρώσος πρόεδρος θα υπογράψει συμφωνίες για την ένταξη κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι φιλορωσικές ή ρωσικές διοικήσεις στις υπό κατοχή περιοχές αυτές, –Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα– διεξήγαγαν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία και ισχυρίστηκαν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της κίνησης αυτής.

Η Δύση και το Κίεβο έχουν απορρίψει τα δημοψηφίσματα ως «ψευδή» και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των εδαφών αυτών από τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, οι G7 και η ΕΕ έχουν ήδη χαρακτηρίσει τις κινήσεις αυτές της ρωσικής πλευράς, μαζί με τη «μερική επιστράτευση» και τις πυρηνικές απειλές, ως νέα κλιμάκωση της σύρραξης.

«Τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την ένταξη των νέων περιοχών στην Ομοσπονδία της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί αύριο (σ.σ. Παρασκευή) στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο Κρεμλίνο», ανάφερε σε σχετική ενημέρωση του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκφωνήσει σημαντική ομιλία στη διάρκεια της τελετής», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι ο ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί, έπειτα, με τους διορισμένους από τη Μόσχα επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς τη Μόσχα, από την πλευρά του, για μια «πολύ σκληρή» απάντηση από την Ουκρανία εάν προχωρήσει στα σχέδια της στα ανατολικά της χώρας.

«Είναι ασήμαντες (οι ψηφοφορίες στα δημοψηφίσματα) και δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί. Και η αντίδρασή μας στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τη Ρωσία θα είναι πολύ σκληρή», δήλωσε την Πέμπτη ο ουκρναός ηγέτης.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανού προέδρου, Σέρχι Νικιφόροφ, έκανε γνωστή τη σύγκληση μίας «επείγουσας συνεδρίασης» του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας για την Παρασκευή, ημέρα κήρυξης της προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...