Ασχημα τα μαντάτα όχι μόνο για τους λάτρεις του μπλε αλλά και της Γης: Το γαλάζιο έως βαθύ μπλε των θαλάσσιων υδάτων εξαφανίζεται και τη θέση του παίρνει το πράσινο, λόγω της κλιματικής κρίσης.
Σύμφωνα με έρευνα της NASA, το 56% των ωκεανών έχει αλλάξει χρώματα τα τελευταία 20 χρόνια και έχει πρασινίσει.
Οι περιοχές που επηρεάζονται πρώτες είναι αυτές που βρίσκονται σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη κοντά στον Ισημερινό.
«Το χρώμα είναι μια αντανάκλαση των αλλαγών στην κατάσταση του οικοσυστήματος», εξηγεί ο Μπι Μπι Κέιλ, επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σουθάμπτον και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature.
Η ομάδα του Κέιλ εξέτασε πάνω από 20 χρόνια παρατηρήσεων από τον δορυφόρο Modis-Aqua της NASA και αναζήτησε μοτίβα αλλαγής στην απόχρωση των ωκεανών μέσω ενός πληρέστερου φάσματος χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου και του μπλε.
Οπου υπάρχει πλαγκτόν, το φως διαθλάται και απορροφάται διαφορετικά. Η εξέταση των αλλαγών στο χρώμα μπορεί να δώσει στους επιστήμονες μια σαφέστερη εικόνα των αλλαγών στους πληθυσμούς πλαγκτόν σε όλο τον κόσμο. Το φυτοπλαγκτόν είναι ζωτικής σημασίας για τα ωκεάνια οικοσυστήματα επειδή βρίσκεται στη βάση των περισσότερων τροφικών αλυσίδων του.
Οταν οι ειδικοί συνέκριναν αυτές τις αλλαγές στο χρώμα με ένα υπολογιστικό μοντέλο που προσομοιώνει πώς θα ήταν οι ωκεανοί αν δεν είχε συμβεί ποτέ η παγκόσμια υπερθέρμανση από ανθρώπινες δραστηριότητες, η αλλαγή ήταν εμφανής.
«Εχουμε σημαντικές αλλαγές στο χρώμα σε όλους σχεδόν τους ωκεανούς της ζώνης των τροπικών και υποτροπικών», σημείωσε ο Κέιλ.
Οι αλλαγές έχουν εντοπιστεί σε πάνω από το 56% των ωκεανών του κόσμου, μια περιοχή μεγαλύτερη από όλη τη στεριά του πλανήτη.
Στις περισσότερες περιοχές τα νερά πρασινίζουν. «Αυτές δεν είναι εξαιρετικά μαζικές αλλαγές που καταστρέφουν το οικοσύστημα», είπε ο Κέιλ.
«Αλλά αυτό μας δίνει μια πρόσθετη απόδειξη ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα πιθανότατα επηρεάζει μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας βιόσφαιρας με τρόπο που δεν έχουμε καταφέρει να κατανοήσουμε».
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα ακριβώς πόσο ισχυρές είναι αυτές οι αλλαγές και τι συμβαίνει μέσα στον ωκεανό για να τις προκαλέσει, σύμφωνα με τον Μάικλ Τζέι Μπέρενφελντ, ερευνητή της παραγωγικότητας των ωκεανών στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
«Πιθανότατα, οι αλλαγές συνδέονται με πολλαπλούς παράγοντες που αλλάζουν ταυτόχρονα», δήλωσε ο Μπέρενφελντ., όπως για παράδειγμα, το πλήθος μικροπλαστικών στον ωκεανό, τα οποία, όπως και κάθε άλλο σωματίδιο, αυξάνουν τη διασπορά του φωτός.
«Με απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, μπορούμε στη συνέχεια να αρχίσουμε να κατανοούμε ποιες είναι οι οικολογικές και βιογεωχημικές επιπτώσεις», πρόσθεσε ο Μπέρενφελντ.
Η NASA θα ξεκινήσει μια προηγμένη δορυφορική αποστολή τον Ιανουάριο του 2024 με τον κωδικό Pace, η οποία θα μετρήσει εκατοντάδες αποχρώσεις στον ωκεανό, μία πιο λεπτομερή καταγραφή των αλλαγών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News