Μία ακόμα προσπάθεια, που μπορεί να είναι η τελευταία, επιχειρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να εντοπίσει την πηγή του κορονοϊού στην Κίνα. Η προηγούμενη έρευνα, τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς οι επιστήμονες του ΠΟΥ που επισκέφθηκαν τη Γουχάν, κατευθύνθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία από τις Αρχές και δεν είχαν την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων.
Το πόρισμα της έρευνας μάλιστα, ότι ο κορονοϊός μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες σε άλλο ζώο και μετά στον άνθρωπο, αμφισβητήθηκε ευρέως.
Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τους 26 επιστήμονες που θα συμμετάσχουν στη νέα ομάδα εμπειρογνώμων με συμβουλευτικό ρόλο, με στόχο την εύρεση της προέλευσης της Covid-19 αλλά και μελλοντικών επιδημιών.
Η ομάδα περιλαμβάνει επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Κίνα και 24 άλλες χώρες και θα οριστικοποιηθεί έπειτα από μια σύντομη περίοδο δημόσιας διαβούλευσης.
Μεταξύ άλλων, θα εξετάσει το κρίσιμο ερώτημα «πώς μολύνθηκε για πρώτη φορά ο άνθρωπος» από τον κορονοϊό, ενώ θα θεσπίσει ένα πλαίσιο όσον αφορά τις μελλοντικές πανδημίες, ώστε παρόμοια ερωτήματα να μην μένουν αναπάντητα.
«Τώρα είναι μια πραγματική ευκαιρία να απαλλαγούμε από όλον αυτόν τον “θόρυβο” και να επικεντρωθούμε σε αυτά που γνωρίζουμε και σε αυτά που δεν γνωρίζουμε και στα οποία πρέπει επειγόντως να εστιάσουμε την προσοχή μας», σημείωσε η Μαρία βαν Κέρκoβ, επικεφαλής της Μονάδας Αναδυόμενων Ασθενειών & Ζωονόσων του ΠΟΥ.
Η Κίνα, βέβαια, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρεί πως η έρευνα για την προέλευση του Covid-19 στο έδαφός της έχει ολοκληρωθεί και είναι άγνωστο αν θα δεχθεί την επίσκεψη νέας ομάδας.
Η Βαν Κέρκoβ σημείωσε ότι κράτη-μέλη όπως η Κίνα ενημερώθηκαν για τη SAGO και τόνισε ότι ο ΠΟΥ δεν έχει τη δύναμη να αναγκάσει ένα κράτος-μέλος να ανοίξει τα σύνορά του σε μια ερευνητική ομάδα. «Τα κράτη-μέλη μας δεν μας έχουν δώσει την εντολή να μπορούμε να πάμε σε οποιαδήποτε χώρα θέλουμε. Πρέπει λοιπόν να διαπραγματευτούμε με τις χώρες», σημείωσε.
Πολλοί, όμως, είναι οι ειδικοί που δεν πιστεύουν ότι η έρευνα της ομάδας SAGO (Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens – Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την Προέλευση Νέων Παθογόνων) θα έχει αποτέλεσμα.
«Εάν πιστεύετε ότι η SAGO θα απαντήσει στο ερώτημα ποια είναι η προέλευση του SARS-CoV-2, τότε δυστυχώς κάνετε λάθος, διότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες ή επιτόπια έρευνα όσο εμπλέκεται η Κίνα», δήλωσε ο Λόρενς Γκόστιν, καθηγητής Παγκόσμιου Δικαίου Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσινγκτον.
Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η ομάδα SAGO δεν θα αποτελέσει επανάληψη της προηγούμενης αποστολής στο Γουχάν. «Είναι μια συμβουλευτική ομάδα. Δημιουργούμε αυτές τις ομάδες συνεχώς», δήλωσε η Βαν Κέρκoβ.
Ορισμένοι από τους επιστήμονες που έχουν προταθεί ως μέλη της ομάδας SAGO συμμετείχαν στην προηγούμενη αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της ολλανδής ιολόγου Μάριον Κόπμανς και του Γιουνγκούι Γιανγκ από το Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Πεκίνου, ο οποίος ήταν επικεφαλής των κινέζων μελετητών.
Ο Ινγκερ Ντέιμον, επιστήμονας στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, είναι ο μόνος Αμερικανός στη λίστα.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν επιπλέον αποστολές στην Κίνα και ενδεχομένως αλλού», δήλωσε η Βαν Κέρκoβ.
Πάνω από 700 εμπειρογνώμονες υπέβαλαν αίτηση για μια θέση στην ομάδα SAGO. Η θητεία των μελών θα είναι διετής.
Στόχος είναι η ομάδα να συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα και να γίνει μόνιμος μηχανισμός του Οργανισμού, ο οποίος θα αναλαμβάνει δράση μετά το ξέσπασμα μιας πανδημίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News