402
Σιρόπι για τον βήχα (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

ΠΟΥ: Συναγερμός για σιρόπια του βήχα από την Ινδία μετά τον θάνατο 66 παιδιών

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2022, 13:26
Σιρόπι για τον βήχα (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

ΠΟΥ: Συναγερμός για σιρόπια του βήχα από την Ινδία μετά τον θάνατο 66 παιδιών

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2022, 13:26

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τέσσερα σιρόπια που χορηγούνται για τον βήχα, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι μπορεί να συνδέονται με τον θάνατο 66 παιδιών στην Γκάμπια.

«Τα σιρόπια έχουν συνδεθεί με οξείες νεφρικές βλάβες και 66 θανάτους παιδιών», ανέφερε ο ΠΟΥ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Διευκρινίζεται ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν εισάγονται στην Ελλάδα από κάποιο επίσημο αντιπρόσωπο, ενώ η φαρμακευτική εταιρεία που τα παράγει, δεν κάνει άμεσες εξαγωγές στην Ευρώπη.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε φάρμακα από το Διαδίκτυο, διότι μπορεί να μην έχουν ελεγχθεί και να είναι επισφαλή. Στον ΕΟΦ έχουμε πολύ αυστηρούς ελέγχους», εξηγεί στο Protagon Δημήτρης Φιλίππου, πρόεδρος του ΕΟΦ.

Σύμφωνα με το BBC, τα σιρόπια παρασκευάζονται από τη Maiden Pharmaceuticals, η οποία δεν έχει εκδώσει ακόμη καμία ανακοίνωση. Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου Υγείας της Ινδίας ζήτησαν από τον ΠΟΥ να τους παραχωρήσει τα δεδομένα που συνδέουν τους θανάτους των παιδιών με τα σιρόπια του βήχα.

Η ειδοποίηση αφορά τέσσερα προϊόντα: το πόσιμο διάλυμα Promethazine, το σιρόπι βήχα Kofexmalin Baby, το σιρόπι βήχα Makoff Baby και το σιρόπι Magrip N.

Η εργαστηριακή ανάλυση επιβεβαίωσε «μη αποδεκτές ποσότητες διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και να οδηγήσουν σε οξεία νεφρική βλάβη», σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΠΟΥ.

Μάλιστα, ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι όποια χώρα διαθέτει τα συγκεκριμένα προϊόντα της Maiden Pharmaceuticals, θα πρέπει άμεσα να τα αποσύρει και να ενημερώσει τους πολίτες της.

Τα προϊόντα μπορεί να έχουν διανεμηθεί και σε άλλες χώρες, μέσω ανεπίσημων αντιπροσώπων, αλλά μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο στην Γκάμπια.

Οι γιατροί στην Γκάμπια είχαν κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου από τον Ιούλιο, αφού δεκάδες παιδιά άρχισαν να αρρωσταίνουν εμφανίζοντας νεφρικά προβλήματα.

Οι θάνατοι αρχικά δημιούργησαν σύγχυση στους γιατρούς, μέχρι που εμφανίστηκε ένα κοινό μοτίβο: δεκάδες ασθενείς ηλικίας κάτω των πέντε ετών αρρώστησαν τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη λήψη ενός σιροπιού με δραστική ουσία την παρακεταμόλη.

Παρόμοια προβλήματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλα σιρόπια, αλλά το αρμόδιο υπουργείο της χώρας αναμένει την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η πώληση προϊόντων που κατασκευάζει η Maiden Pharmaceuticals έχει απαγορευτεί.

Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, ορισμένα από τα σιρόπια εξακολουθούσαν να πωλούνται σε ιδιωτικές κλινικές και σε νοσοκομεία.

Η Maiden Pharmaceuticals παράγει φάρμακα στις εγκαταστάσεις της στην Ινδία, τα οποία στη συνέχεια πουλά στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα εξάγει σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...