246
Ο Χανς Κλούγκε στη σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μαξίμου, στις αρχές Δεκεμβρίου | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΟΥ σε κυβερνήσεις: Ερχεται καταιγίδα κρουσμάτων Ομικρον – προετοιμαστείτε!

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2021, 10:01
Ο Χανς Κλούγκε στη σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μαξίμου, στις αρχές Δεκεμβρίου
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΟΥ σε κυβερνήσεις: Ερχεται καταιγίδα κρουσμάτων Ομικρον – προετοιμαστείτε!

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2021, 10:01

Με «καταιγίδα» παρομοίασε την Ομικρον ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, και προειδοποίησε ότι θα σημειωθεί σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Τα βασικά όπλα για να βγουν τα κράτη όσο γίνεται αλώβητα από τη νέα περιπέτεια, είπε ο Κλούγκε, είναι τα εμβόλια και οι ενισχυτικές δόσεις, σε συνδυασμό με τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν εντοπίστηκε η Ομικρον για πρώτη φορά, έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες δικαιοδοσίας του Κλούγκε, και έχει κυριαρχήσει ήδη σε αρκετές, όπως η Δανία, η Πορτογαλία και η Βρετανία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο Κλούγκε είπε ότι «βλέπουμε μία ακόμα καταιγίδα να καταφθάνει. Τις επόμενες εβδομάδες, η Ομικρον θα κυριαρχήσει σε περισσότερες χώρες, σπρώχνοντας τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας στην άκρη του γκρεμού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, στην Ευρώπη (και στην Τουρκία) τα κρούσματα ανά πληθυσμό είναι πλέον τα περισσότερα στον πλανήτη. Ακόμα και πριν από την Ομικρον, οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για ακόμα 700.000 θανάτους.

«Η ενισχυτική δόση είναι η πιο σημαντική άμυνα εναντίον της Ομικρον», είπε ο Κλούγκε.

Μέχρι στιγμής, 89% των κρουσμάτων Ομικρον στην Ευρώπη παρουσίασαν κοινά συμπτώματα της Covid-19, όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν νέους 20-30 ετών, και ξεκινούν σε πόλεις, σε κοινωνικές συναθροίσεις και στους χώρους εργασίας.

«Ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα οδηγήσει σε νέες νοσηλείες και μεγάλη επιβάρυνση στα συστήματα υγείας και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες. Οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα απόκρισης για μια σημαντική αύξηση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...